Bună dimineața, dragi prieteni,
Știrile interne și internaționale sunt multe și interesante în această dimineață. Vă semnalez esențialul:
- Președintele Iohannis se întâlnește astăzi cu liderii partidelor pentru discuții legate de nominalizarea unui premier capabil să obțină sprijin parlamentar.
- Colonelul Kim Kuk, un defector de rang înalt, „un roșu dintre cei mai roșii” vorbește la BBC despre traficul de arme, droguri și teroarea din Coreea de Nord.
- Opoziția moderată câștigă alegerile din Cehia contra populistului Andrej Babis; președintele ceh în spital, pe fondul unor vechi probleme de sănătate.
Nu în ultimul rând, mari manifestații pro-Uniunea Europeană în Polonia după decizia de săptămâna trecută a Tribunalului Constituțional de la Varșovia considerată un atac la principiile fundamentale ale comunității europene.
Bugetul pe 2022 va fi semnat de premierul demis?
Liderii partidelor parlamentare sunt așteptați astăzi la consultări cu președintele Iohannis. Vreme de aproape o săptămână, Klaus Iohannis a încercat să câștige timp.
Intervalul a fost folosit de premierul demis ca să împartă bani publici prietenilor politici, după cum Europa Liberă a prezentat în detaliu.
Partidele ne-prietene au protestat. Orașe mari au primit mărunțiș sau nimic, USR PLUS se plânge că „i s-a înfipt un cuțit în spate”, PSD mai practic a făcut plângere penală.
Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a demisionat în urma informațiilor că ar fi plătit cu bani de la ministerul de Finanțe un ziar care a dat publicității sondaje false. Acestea aveau însă marele avantaj că îi erau favorabile.
La București, cutumele sunt mult mai flexibile, trebuie să recunoașteți.
Așa de pildă într-o perioadă în care mii de familii înfruntă boala, altele și mai multe facturi uriașe la utilități, iar creșterea economică se face zob în fața inflației globale, tocmai a intrat în vigoare rectificarea bugetară pe 2021, cea care oferă partidelor politice cu 90 de milioane de lei mai mult decât anul trecut, deși nu este an electoral.
Nu o fi pentru dumneavoastră, dar campanie electorală este sigur pentru premierul demis și noul președinte al Partidului Național Liberal.
Pe scurt, dl. Iohannis a dovedit că multe se pot întâmpla cât nu se grăbește domnia sa... Multe foarte, foarte rele, cum ar fi 300 de morți pe zi din cauza indolenței cu care „guvernul său” a tratat molima.
Se pare că ea, molima, ar putea fi cea care va strica socotelile sforarilor care își imaginează că o țară unde oamenii au ieșit în stradă ca să apere legea la -10 grade Celsius, va accepta un guvern demis până la calendele grecești...
Arme, droguri și teroare, rețeta succesului în dictaturi
BBC începe săptămâna cu un interviu excepțional. După săptămâni și săptămâni de negocieri a izbutit să îl intervieveze pe Kim Kuk-song, până în 2014, unul dintre șefii serviciilor de spionaj din Coreea de Nord. A defectat în Coreea de Sud, unde trăiește și acum, menținând cele mai stricte măsuri de securitate.
Kim Kuk îl descrie pe Kim Jong Un, actualul dictator de la Phenian, drept obsedat de rolul său de „luptător” în fruntea unui regim care nu se dă în lături de la a exporta droguri (țara produce opium și heroină) sau de la a vinde arme în Orientul Mijlociu și Africa - ca să facă rost de valută.
Cultul personalității, asasinatele și menținerea populației în ansamblu încă mai jos de limita pauperității par să fie punctul terminus al oricărei dictaturi.
Novaia Gazeta de la Moscova este o redacție care, alături de nenumărați alți oameni curajoși - face ca asemenea distopie să nu fie posibilă în Rusia. Oricâte semnale ar da în direcția respectivă titularul de la Kremlin, aflat acolo din 2000.
Redactorul șef, Dimitri Muratov a primit premiul Nobel pentru Pace din acest an, alături de jurnalista Maria Ressa din Filipine. Colegii de la RFE/RL Rusia au explicat într-un material video parcursul lui Dimitri Muratov.
Comitetul Nobel a spus că Novaya Gazeta este „ziarul cu cel mai mare grad de independență din Rusia de astăzi”, cu marele merit de a expune constant corupția la nivel înalt.
E posibil ca astfel de expresii să fie destul de uzate în România, dar dacă ne gândim că Anna Politkoskaia a lucrat exact la Novaya Gazeta și a murit ucisă într-o anumită zi de naștere a lui Vladimir Putin, dl. Dimitri Muratov apare într-o cu totul altă lumină.
O lumină care dă de gândit...
Polonia vorbește încă evropenește, în Cehia câștigă moderații
Le Monde deschide cu un articol legat de situația din Polonia. Manifestanții pro-Uniunea Europeană au inundat centrul Varșoviei duminică seara, după ce săptămâna trecută, Tribunalul Constituțional din Polonia a decis, contrar principiilor fundamentale ale Uniunii, că legislația europeană nu este obligatorie în toate privințele.
Subiectul se regăsește în multe publicații internaționale, ca și rezultatul alegerilor din Cehia unde formațiunea ANO a premierului populist, Andrej Babis, a pierdut la o foarte mică distanță în fața coaliției moderate „Împreună”.
„Împreună” a obținut 27.8% din voturi comparativ cu ANO - 27,1 procente, așadar numai 0,7% diferență. Se pare că „Împreună” se va alia cu Partidul Piraților, un partid balama, cu succes mai ales în mediul urban.
Problema este că duminică seara, președintele Zeman în vârstă de 77 de ani a fost transportat de urgență la spital, pe fondul unui diabet problematic.
Alte subiecte:
- Washington Post prezintă odiseea impresionantă a muzicienelor din orchestrele afgane care încearcă să fugă de teama represaliilor, unele fără succes.
- Disputele din guvernul britanic despre cum să fie ajutată industria țării pe fondul prețurilor mari la energie și combustibili, este subiectul de deschidere din Times.
- Proiectele de protecție și îngrijire a urșilor grizzly din Canada se dovedesc o excelentă formă de terapie pentru veteranii de război, scrie The Guardian.
Dacă aveți comentarii despre aceste subiecte sau altele, dacă aveți informații pe care credeți că ar trebui să le verificăm și să întrebăm autoritățile, suntem la treiminute@rferl.org
Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena Tănase