Linkuri accesibilitate

Calendarul electoral al PNL arată că anticipatele pot avea loc în iunie


Președintele PNL Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, premier desemnat să formeze noul Guvern, susține că alegerile anticipate pot avea loc între 15-30 iunie, în aceeași perioadă în care vor fi organizate și alegerile locale, o decizie de comasare a lor nefiind încă luată.

Ludovic Orban a spus că trebuie analizate decizii ale Curții Constituționale înainte de a se pronunța dacă cele două tipuri de scrutin – locale și parlamentare – pot fi organizate în aceeași zi.

Potrivit președintelui PNL, alegerile locale vor fi organizate în a doua jumătate a lunii iunie, cel mai probabil pe 14 sau 21 iunie, după Rusalii, când sunt zile libere.

Calendarul electoral al PNL indică posibilitatea organizării alegerilor anticipate aproximativ în aceeași perioadă, între 15 și 30 iunie. Necunoscutele țin de demersurile PSD, o primă contestare fiind așteptată în ceea ce privește ordonanța de urgență care modifică legea alegerilor parlamentare.

„PSD-ul o să se repeadă pe OUG privind alegerile (...) Or aici să aştepţi un verdict al CCR prelungeşte dezbaterea în Parlament”, a spus Orban, duminică seara, la o emisiune televizată.

Ludovic Orban se așteaptă ca PSD să conteste prevederea prin care alegătorii pot vota în orice județ, pe liste suplimentare, introdusă în ordonanța de urgență aprobată de Guvern în ultima ședință, înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură.

„Nu legăm de glie votul de judeţul în care are domiciliul. Şi deranjează, pentru că asta favorizează votul pentru populaţia activă, pentru studenţi”, a spus Orban.

Prevederea este deja contestată de UDMR. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a spus, pe 6 februarie, după consultările de la Cotroceni, că nu este de acord cu unele prevederi ale ordonanței de urgență prin care se modifică legea alegerilor parlamentare, susținând că este „o schimbare mascată a sistemului electoral”.

„Modificarea sistemului privind locul unde votează cetățenii nu se poate accepta. În România, avem un sistem pentru alegeri parlamentare bazat liste județene, mandatele în fiecare județ sunt calculate în funcție de numărul de locuitori din județul respectiv. Dacă fiecare votează acolo unde dorește, se bulversează totul”, a declarat Kelemen Hunor.

Premierul desemnat urmează să anunțe luni, după ședința conducerii PNL, componența noii echipe și programul de guvernare.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este pregătit să conteste la Curtea Constituțională, în cursul zilei de luni, ca președinte al Camerei Deputaților, desemnarea lui Orban să formeze noul Guvern.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG