Linkuri accesibilitate

Congres PSD. Ciolacu vine la pachet cu Grindeanu și Firea. Teodorovici: „Îi dau în judecată dacă nu sunt lăsat să candidez"


Grindeanu și Firea urmează să fie prim-vicepreședinți PSD, iar Marcel Ciolacu președintele partidului după Congresul din 22 august.

Congresul PSD, care este programat pentru 22 august, s-ar putea desfășura online din cauza restricțiilor privind întrunirile publice, au declarat surse social-democrate pentru Europa Liberă. Sorin Grindeanu și Gabriela Firea se află pe lista lui Marcel Ciolacu, în timp ce Eugen Teodorovici lansează acuze dure la adresa președintelui interimar al PSD. Senatorul afirmă că va da actuala conducere în judecată dacă nu este lăsat să candideze, iar acest lucru ar putea avea efecte secundare negative pentru validarea listelor de candidaturi și pentru finanțarea pe care partidul o primește de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Vineri, 7 august, ora 16, este termenul limită pentru depunerea candidaturilor în vederea Congresul PSD din 22 august. Decizia a fost luată în Comitetul Executiv al social-democraților. Înaintea Congresului, PSD va depune în Parlament o moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban.

Surse din conducerea PSD susțin că pe lista-moțiune cu care Marcel Ciolacu va candida la Congres pentru funcția de președinte se vor regăsi nume importante precum Sorin Grindeanu și Gabriela Firea ca prim-vicepreședinți sau Paul Stănescu ca secretar general.

De asemenea, Marcel Ciolacu beneficiază de susținerea unor nume importante din organizațiile județene. Chiar dacă președintele interimar al PSD a afirmat că nu dorește ca președinții de filiale să se regăsească pe moțiunea sa, acest lucru nu s-a respectat.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, nu are dreptul conform legii să facă politică. De aceea, fostul premier urmează să își dea demisia de la ANCOM după Congresul PSD și să candideze pe listele partidului la parlamentare.

Congresul PSD are șanse minime să fie organizat în condiții normale din cauza stării de alertă și restricțiilor impuse în timpul epidemiei de coronavirus. Social-democrații iau în calcul organizarea unui Congres online pentru a se valida o conducere legitimă înaintea alegerilor locale și parlamentare. Astfel, sala centrală unde se va desfășura Congresul va fi dotată cu mai multe monitoare pentru a exista interacțiune cu delegații din teritoriu.

Marcel Ciolacu i-a trimis o scrisoare lui Raed Arafat pentru a se interesa dacă PSD poate organiza un Congres în perioada următoare, dar nu a primit încă un răspuns de la șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că Marcel Ciolacu nu are emoții în a câștiga funcția de președinte PSD. În cadrul Congresului urmează să fie ales și președintele Consiliului Național, favorit fiind Vasile Dîncu. Președintele organizației PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, și-a exprimat intenția de a candida și el pentru funcția de președinte al Consiliului Național la Congres.

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Europa Liberă că desemnarea viitorului președinte trebuie realizată în Congres pe actualul Statut. Acesta nu prevede votarea unei liste care să cuprindă președintele, secretarul general, prim-vicepreședinții și vicepreședinții partidului, ci votul ar trebui să fie uninominal.

Practic, Eugen Teodorovici dorește să intre într-o competiție directă cu Marcel Ciolacu, nu într-una pe moțiuni. Un delegat PSD la Congres ar vota astfel doar președintele partidului, nu o listă pe care să fie toată conducerea de la președinte, prim-vicepreședinte, secretar general și vicepreședinți.

În 2010, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a încercat să impună votul pe moțiuni la Congres. Mutarea sa nu a reușit din cauza opoziției lui Liviu Dragnea, Adrian Năstase și Ion Iliescu. În cele din urmă, la Congresul din 20 februarie 2010, Victor Ponta a reușit să-l învingă pe Mircea Geoană, votul fiind unul uninominal.

Teodorovici: Voi da în judecată PSD, pot să nu mai primească banii de la AEP

Senatorul Eugen Teodorovici a declarat pentru Europa Liberă că mâine își va depune candidatura pentru funcția de președinte PSD, dar fără să depună și lista pentru celelalte funcții.

„O competiție la Congresul din 22 august se poate face strict pe Statutul actual al partidului, care prevede participare individuală. Voi depune candidatura pentru funcția de președinte al PSD și nu pe o moțiune, care nu este prevăzută astăzi în Statut. Am auzit niște voci pe la colțuri, niște voci de tractoriști, care nu cunosc nici legile țării, nici statutul. Ei vor să modifice legile țării când nu sunt în stare să respecte propria lege a partidului. Aceste voci spun că la primul punct în Congres se va vota modificarea Statutului, candidatura să se facă pe moțiune, iar la punctul al doilea să fie dezbătută moțiunea respectivă”, a susținut senatorul PSD.

Fostul ministru de Finanțe, care a fost și președinte executiv al PSD, a precizat că în cazul în care se va respinge candidatura sa pentru funcția de președinte se va adresa instanței pentru a se stabili cine are dreptate: el care a depus dosarul pe Statutul actual sau Marcel Ciolacu care depune un dosar pe moțiune.

Teodorovici nu a dorit să spună ce organizații îl susțin în acest demers. Cei din tabăra lui Marcel Ciolacu afirmă că senatorul PSD nu a găsit 16 nume pentru a completa o moțiune la Congres.

„Pot să fie efecte secundare negative pentru partid. Atunci când există o acțiune în instanță care contestă actuala conducere e posibil să fie probleme cu înregistrarea candidaților PSD pentru locale, fie trimiterea banilor către partid de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru campaniile care urmează până instanța nu va soluționa problema. Eu sunt mulțumit când se va pronunța instanța, chiar dacă trec doi-trei ani, voi arăta că actuala conducere dorește răul acestui partid”, a fost avertismentul lansat de Eugen Teodorovici.

El l-a criticat direct pe Marcel Ciolacu pe care l-a caracterizat ca fiind „duplicitar”, „un om slab care nu poate să fie liderul PSD”, „un om care a învățat șmecherii de la Hayssam”, un „om care nu comunică în exteriorul sau interiorul țării”. Mențiunea legată de Omar Hayssam se referă la fotografia de acum aproape 20 de ani în care Marcel Ciolacu apare la o partidă de vânătoare alături de Omar Hayssam, condamnat pentru terorism în cazul celor trei jurnaliști răpiți în Irak.

O altă acuză adusă de Eugen Teodorovici la adresa lui Marcel Ciolacu este că președintele interimar al PSD a blocat aparițiile în mass-media ale senatorului după ce acesta și-a anunțat intenția de a candida la Congres.

„Nu am un război cu domnul Ciolacu, nu se poate ridica la nivelul necesar pentru ca cineva să aibă un război cu domnia sa. Fuge de competiție. A decis blocarea mea în ceea ce înseamnă media în România, eu apăream în spațiul public pentru a mă lupta cu măgăriile făcute de Guvernul liberal sau cu domnul președinte Iohannis. Eu nu mă luptam cu domnul Ciolacu în spațiul public și atunci, nu înțeleg de ce am fost blocat în spațiul media. De când mi-am lansat candidatura, am și confirmări de la televiziuni că am fost blocat. E modul de a înțelege o competiție a domnului Ciolacu”, este poziția exprimată de Eugen Teodorovici în lupta sa pentru putere în PSD cu Marcel Ciolacu.

Teodorovici a adăugat că este conștient că atitudinea sa poate duce la excluderea sa din partid după Congres.

„Vreau să propun o alternativă pentru ca acest partid să revină ca scor politic la ce era în anii trecuți. Să fie un partid modern, european, național și un partid civil. Munca mea nu o pot lua nici Ciolacu, nici Stănescu”, a susținut fostul ministru de Finanțe.

Senatorul a intenționat să dea PSD în judecată și anul trecut când, după debarcarea Vioricăi Dăncilă din funcția de președinte PSD, a considerat că trebuia să preia conducerea interimară deoarece era președinte executiv. Organizațiile județene l-au votat însă într-un Comitet Executiv pe Marcel Ciolacu ca președinte interimar al PSD.

Congresul din 22 august reprezintă a doua tentativă de a se alege o echipă legitimă în fruntea partidului, după ce Congresul din februarie a fost amânat din cauza tensiunilor interne și izbucnirii epidemiei de coronavirus.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG