Linkuri accesibilitate

„Dirijorul” din Piaţa Victoriei, prieten cu soţul Giorgianei Hosu, procuroarea care anchetează dosarul 10 august


Colonelul Cătălin Paraschiv, dirijând forțele de intervenție specială ale Jandarmeriei la 10 august 2018, când protestele pașnice au fost înăbușite de forțele de ordine
Colonelul Cătălin Paraschiv, dirijând forțele de intervenție specială ale Jandarmeriei la 10 august 2018, când protestele pașnice au fost înăbușite de forțele de ordine

Colonelul de Jandarmerie Cătălin Paraschiv, cel supranumit „Fantoma în alb” sau „Dirijorul” în timpul protestelor din 10 august 2018, este prieten de 10 de ani cu soţul celei care ar trebui să-l ancheteze pentru rolul jucat în reprimarea demonstraţiei din Piaţa Victoriei.

Giorgiana Hosu, procuror adjunct al Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este procuror de caz în dosarul violenţelor din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei. Soţul acesteia, Dan Hosu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită în dosarul Carpatica Asigurări.

Legături vechi

În acest ultim dosar care se judecă la Tribunalul Bucureşti, inculpatul Hosu a depus o caracterizare pe care i-a făcut-o, sub semnătură, colonelul Cătălin Paraschiv. Documentul este datat 2 septembrie 2019. Paraschiv spune, în declaraţia ce poartă antetul Jandarmeriei, că-l ştie pe fostul poliţist Hosu din 2009, fiind un profesionist desăvârşit.

  • Am avut ocazia să constat înaltul profesionalism al domnului Hosu Dan, dar şi calităţile, abilităţile şi aptitudinile personale deosebite. Şi-a adus o contribuţie (!) substanţială la îndeplinirea activităţilor operative încredinţate unităţii”, se arată în caracterizarea semnată de Cătălin Paraschiv, fostul comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Acest tip de caracterizare este folosită în timpul unui proces, pentru ca judecătorul să-şi facă o părere despre inculpat, persoanele care fac astfel de acte fiind rugate de cel judecat să „pună o vorbă bună” în favoarea lui. Îndeobște, astfel de caracterizări sunt cerute unor oameni apropiați.

La dosar mai sunt două înscrisuri care-l laudă pe Hosu, declaraţii date de duhovnicul unei mănăstiri din Alba Iulia şi de Vasile Cimpoeru, primarul din Bragadiru Ilfov.

Lovitură de stat nedovedită

În iunie 2019, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat Parchetului Militar dosarul privind violenţele din 10 august 2018 pentru a analiza dacă există posibilitatea reunirii acestei cauze cu cea de la DIICOT, în care este cercetată o presupusă lovitură de stat. Tot atunci, Giorgiana Hosu, procurorul şef adjunct al Direcţiei, preia dosarul de la secţia militară şi îl instrumentează împreună cu procurorul Doru Gabriel Stoica. Dosarul a fost preluat de DIICOT după ce vreme de un an nu se apropiase de rechizitoriu, etapa de trimitere în judecată a unui dosar care a stârnit emoție în societate și a fost condamnat de către Parlamentul European și Departamentul de stat al SUA, după ce peste 700 de oameni au depus plângeri penale pentru vătămare în timpul protestului din 10 august, înăbușit de Jandarmerie.

În aceste condiţii, am întrebat DIICOT ce calitate are colonelul Paraschiv în dosar, dacă a fost chemat la audieri şi care este stadiul cercetărilor. Până la data publicării materialului, Direcţia nu a răspuns la întrebări.

Martorul Paraschiv

În cazul „10 august” au fost puşi sub acuzare de către procurorii militari foştii șefi ai Jandarmeriei, Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș şi Laurențiu Cazan, precum şi Dan Chirica, fost secretar de stat. Colonelul Cătălin Paraschiv a fost citat ca martor tot de către procurorii militari. La o săptămână de la semnarea caracterizării pentru Hosu, Cătălin Paraschiv a fost detaşat la Unitatea de Pază de la Cernavodă, printr-o decizie luată de conducerea Jandarmeriei Române.

Potrivit unor surse judiciare, Paraschiv este martor şi acum, la 8 luni de la preluarea dosarului de la anchetatorii militari. În caz a fost dispusă o expertiză a gazelor lacrimogene folosite de jandarmi pentru dispersarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, expertiză plătită de procurorii militari.

Până la acest moment, nu se ştie dacă a fost sau nu tentativă de lovitură de stat în 10 august 2018 sau care a fost motivul pentru care procurorii antimafia au cerut dosarul în original de la procurorii militari şi de ce l-au păstrat la DIICOT.

Dragnea a invocat o declaraţie politică

În acest caz a fost audiat şi fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Pe 14 septembrie 2018, el a fost întrebat de procurorii militari pe ce s-a bazat când a susţinut că pe 10 august s-a încercat o lovitură de stat din partea protestatarilor. Potrivit unor susre judiciare, Dragnea ar fi susţinut la audieri că acesta a fost o declaraţie politică şi că nu are alte indicii care să-i susţină teoria.

De la preluarea dosarului de către DIICOT au mai fost audiaţi Carmen Dan, fost ministru de Interne în cabinetul Dragnea, şi Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei. Pe 20 decembrie 2019, Dan a stat mai bine de 6 ore în biroul procurorilor antimafia. După audieri a precizat că nu există ordine transmise de ea cu privire la intervenţia în forţă a jandarmilor şi că nu a dat niciun ordin abuziv.

Pensionare suspectă

În urmă cu o săptămână, cel de-al doilea procuror din dosarul 10 august, Doru Gabriel Stoica, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de cererea sa de pensionare. Solicitarea este surprinzătoare, având în vedere că, la 26 februarie 2019, el fusese numit în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infractiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT pentru un mandat de 3 ani, deci mai avea doi ani de mandat.

Pentru un tablou complet al relațiilor de afaceri ale familiei Giorgianei Hosu, propusă în fruntea DIICOT, citiți și

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG