Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban discută rectificarea bugetară cu un deficit de 4,3%, peste ținta din UE. Cine pierde și cine câștigă


Prim-ministrul Ludovic Orban va conduce de la ora 17.00 ședința de guvern, după ce va participa, la Curtea Constituțională, la ședința de validare a celui de-al doilea mandat de președinte al lui Klaus Iohannis.
Prim-ministrul Ludovic Orban va conduce de la ora 17.00 ședința de guvern, după ce va participa, la Curtea Constituțională, la ședința de validare a celui de-al doilea mandat de președinte al lui Klaus Iohannis.

Anunțul privind discutarea proiectului de rectificare bugetară a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, care a precizat că banii pe care îi va primi la rectificare vot fi folosiți pentru a acoperi cererile din Programul Național de Dezvoltare Locală. Solicitările ar urma să fie onorate „în ordinea cronologică a înregistrării lor„ și „fără conotații politice”, declară Ștefan Ion.

Creșterea deficitului la peste 4% este produsă de neîncasarea veniturilor prognozate, de scăderea creșterii economice (4% față de 5,5% prognozată de PSD) și de nerealizarea proiectelor cu fonduri europene.​

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că încearcă să aducă deficitul spre 4%, dar tot va rămâne peste ținta de 3% cerută de Bruxelles.

Proiectul de rectificare bugetară, publicat marți de Ministerul Finanțelor, arată cum vor fi reîmpărțite fondurile bugetare.

Cine pierde la rectificarea bugerată

  • Ministerul Educației Naționale: 2,08 miliarde de lei
  • Ministerul Afacerilor Interne: 1,18 miliarde de lei
  • Ministerul Transporturilor: 1,08 miliarde de lei
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 1,06 miliarde de lei
  • Ministerul Fondurilor Europene: 0,3 miliarde de lei
  • Secretariatul General al Guvernului: 0,22 miliarde de lei
  • Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: 0,11 miliarde de lei

Cine câștigă la rectificarea bugetară

  • Ministerul Muncii și Justiției Sociale: 3,98 miliarde lei
  • Ministerul Sănătății: 2,89 miliarde de lei
  • Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: +1,76 miliarde lei - se propune asigurarea suplimentară a 1,8miliarde de lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, precum și pentru derularea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă (+10 milioane lei)
  • Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: 0,38 miliarde lei
  • Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: 0,299 miliarde lei
  • Ministerul Finanțelor Publice: 0,23 miliarde de lei

Într-o declarație pentru Europa Liberă, ministrul Florin Cîțu a precizat că speră ca anul viitor să revină la 3% deficit: „Nu cred că este posibil, dar vom fi aproape cu deficitul. Bugetul care va veni, va avea o țintă de deficit aproape de 3%, dar va fi puțin mai mare. Respectând și legea pensiilor și legea salarizării, cam 3,5%. Asta este ceea ce cred eu acum”, a spus Florin Cîțu.

Și președintele Klaus Iohannis insistă ca viitorul buget să fie construit pentru un deficit în jur de 3%. Iohannis a spus că trebuie găsite soluții astfel încât să nu fie tăiate și nici înghețate salariile bugetarilor și pensiile. În privința deficitului, Comisia Europeană a notificat deja România, fiind așteptate procedurile de corectare a decalajului între cheltuieli și venituri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG