Linkuri accesibilitate

Iohannis, discuție cu Ursula von der Leyen despre Planul de relansare economică a UE


Președintele Iohannis, alături de Ursula von der Leyen și Charles Michel
Președintele Iohannis, alături de Ursula von der Leyen și Charles Michel

Propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârșitul acestei luni, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene și varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 au fost principalele două teme discutate luni de către Klaus Iohannis cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Administrația Prezidențială.

Cei doi oficiali au avut o convorbire telefonică în care Iohannis a subliniat „sprijinul deplin al României în ceea ce privește identificarea celor mai potrivite soluții pentru redobândirea forței economice a Uniunii Europene".

Privind planul de relansare economică a Uniunii Europene și bugetul, Klaus Iohannis „s-a pronunțat pentru o abordare axată pe unitate, solidaritate și evitarea oricărei diviziuni sau fragmentări între statele membre ale Uniunii".

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că aceste propuneri trebuie să țină seama de nevoile fiecărui stat membru în parte, să fie echilibrate, proporționale și corect prioritizate, astfel încât să se asigure un răspuns concret la provocările existente", arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Convergența și coeziunea trebuie să rămână principalele obiective la nivel european, astfel încât Uniunea Europeană să iasă mai puternică din această provocare generată de criza COVID-19", a transmis președintele, militând pentru „un buget european puternic, consistent și flexibil", care să fie adaptat la noile circumstanțe economice în care se află Uniunea.

Șeful statului a mai subliniat importanța Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, „care trebuie folosite pe deplin pentru reconstruirea economiilor europene, acestea fiind importante instrumente de investiții. Prin urmare, Președintele României s-a pronunțat pentru un nivel crescut al alocărilor pentru cele două politici și pentru un cadru de implementare mai flexibil, astfel încât statele membre să poată adapta sprijinul financiar la nevoile lor specifice".

În încheiere, Klaus Iohannis s-a pronunțat și pentru asigurarea unei infrastructuri puternice de sănătate la nivelul Uniunii, susținând astfel avansarea de instrumente financiare dedicate pentru soluționarea acestei provocări în cadrul redresării economice viitoare.

Planul de relansare economică al UE reprezintă un pachet imens de stimulare pentru relansarea economiei UE, după ce pandemia de coronavirus se va încheia, o combinație de împrumuturi și subvenții și care va fi susținută de investițiile din sectorul privat.

Pachetul, care ar putea valora câteva mii de miliarde de euro, este legat de bugetul Uniunii Europene, elaborat de Comisia Europenă și va fi revizuit de liderii blocului comunitar până la jumătatea lunii mai.

Cât privește viitorul buget UE, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri în fața Parlamentului European (PE) o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027) la pachet cu o propunere de creare a unui fond de redresare economică menit să atenueze efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus.

De viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică vor beneficia în special ţările grav afectate de pandemia de coronavirus. Acesta va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE

Majoritatea acestor fonduri vor fi destinate susținerii politicilor guvernamentale în domeniul investițiilor publice și reforme conforme cu noile politici europene legate de combaterea schimbărilor climatice şi de digitalizarea economiei.

Citește și:

XS
SM
MD
LG