Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern din Republica Moldova


Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu Oliver Varhelyi, comisar pentru extindere
Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu Oliver Varhelyi, comisar pentru extindere

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, marți seara, la Bruxelles, că ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, după căderea Guvernului Maia Sandu, reprezintă „o involuție” și a cerut oficialilor europeni să privească cu „maximă circumspecție” această situație.

Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști.

Premierul Orban a explicat că, după moțiunea de cenzură depusă împotriva Maiei Sandu, a fost format un guvern al socialiștilor - PSRM - fără „singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru”.

La întâlnirea cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, dar și cu alți oficiali europeni, prim-ministrul român a cerut ca situația din Republica Moldova să fie privită „cu maximă circumspecție și cu maximă exigență”.

Dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, a spus Orban.

Într-un comunicat de presă transmis de Guvern, în cursul zilei de marți, se precizează că premierul Orban a exprimat „susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene”, care să permită continuarea reformelor, în special a celor din justiție.

Guvernul pro-european condus de Maia Sandu a fost demis, pe 12 noiembrie, de Parlamentul de la Chișinău, ca urmare a moțiunii de cenzură inițiată de fracțiunea socialiștilor (PSRM).

Înaintea votului asupra moțiunii, premierul Maia Sandu i-a acuzat pe socialiști de lașitate și că s-au speriat de faptul că guvernul a început să desființeze schemele de corupție și că a insistat aspra numirii unui procuror general independent.

Motivul pentru demiterea guvernului a fost proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis primului ministru să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general.

Guvernul de la Chișinău, condus de Ion Chicu, a depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon, pe 14 noiembrie, iar Blocul ACUM, pro-european, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, a intrat în opoziție.

Ludovic Orban efectuează prima vizită oficială în calitate de prim-ministru la Bruxelles, în cele trei zile ale vizitei având întâlniri cu președintele Consiliului European, cu președintele Parlamentului European, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, precum și cu alți comisari, cu Michel Barnier, negociatorul șef din partea Uniunii Europene pentru Brexit și cu oficiali NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG