Linkuri accesibilitate

Marea Britanie, prima țară care aprobă folosirea vaccinului Pfizer pentru Covid-19


Georgia -- Pfizer Vaccine
Georgia -- Pfizer Vaccine

Marea Britanie a devenit primul stat din lume care aprobă folosirea pe scară largă a vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru Covid-19.

Autoritatea de reglementare britanică spune că vaccinul care oferă o protecție de 95% împotriva bolii dezvoltate de noul coronavirus este sigur și va putea fi folosit de săptămâna următoare, scrie BBC.

Imunizarea poate începe în câteva zile pentru cei care au nevoit cel mai mult de ea, precum oamenii în vârstă din centrele pentru bătrâni.

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, cantitatea necesară pentru a imuniza 20 de milioane de persoane.

Primele 10 milioane de doze vor fi valabile într-un timp scurt, cu 800.000 care vor ajunge într-un termen de câteva zile.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este cel care a ajuns cel mai rapid de stadiul la concept la cel de realitate, fiind necesare doar 10 luni pentru a parcurge etapele de dezvoltare care în mod normal s-ar întinde pe un deceniu.

5 lucruri despre vaccinul anti-Covid Pfizer
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00

În jur de 50 de spitale din Marea Britanie sunt în așteptare, iar centrele de vaccinare vor fi plasate în spații precum cele din centrele de conferință.

Chiar dacă va începe vaccinarea, populația va trebui să rămână vigilentă și să urmeze măsurile de protecție pentru a opri răspândirea virusului, spun experții.

Prin urmare, menținerea distanței sociale, purtarea măștilor și testarea persoanelor pentru coronavirus vor rămâne.

Rezultatele finale ale studiului vaccinului COVID-19 al Pfizer Inc, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech SE, au arătat o eficiență de aproape 95% privind siguranța.

Rata de eficiență a vaccinului, cea mai mare dintre toți candidații la studii clinice, a fost bine primită de experți care au spus deja că rezultatele intermediare, care demonstrează eficacitatea vaccinului Pfizer cu peste 90%, sunt foarte încurajatoare.

Pfizer a spus că au existat 170 de cazuri de COVID-19 în studiul său cu peste 43.000 de voluntari și doar opt persoane bolnave au primit vaccinul mai degrabă decât un placebo, ceea ce înseamnă că vaccinul a avut o rată de eficacitate de 95%. Dintre cele 10 persoane care au dezvoltat COVID-19 sever, unul a primit vaccinul.

România va primit dozele de vaccin necesare prin intermediul contractelor încheiate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziţia vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de companiile Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că a semnat plata a peste 12 milioane de euro ca avans pentru viitorul vaccin pentru coronavirus.

XS
SM
MD
LG