Linkuri accesibilitate

Ploșnițe la Spitalul Universitar din Capitală. Medicii spun că au fost aduse de un pacient


Spitalul Universitar din București aparține de Ministerul Sănătății și deservește 300.000 de pacienţi anual, dintre care aproximativ 70.000 de pacienți sunt internaţi în secțiile spitalului.
Spitalul Universitar din București aparține de Ministerul Sănătății și deservește 300.000 de pacienţi anual, dintre care aproximativ 70.000 de pacienți sunt internaţi în secțiile spitalului.

Un cabinet din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Universitar București (SUUB) a fost închis începând de vineri. Conducerea spitalului spune că un pacient care ajuns în UPU a fost depistat cu ploșnițe.

Conducerea Spitalului Universitar spune că Unitatea de Primiri Urgențe este în continuare funcțională, fiind închis doar un cabinet, din cauza pacientului care a venit cu ploșnițe.

Incidentul a avut loc vineri, pe 29 martie, iar cabinetul la care s-a prezentat pacientul a fost închis pentru dezinsecție.

Într-un punct de vedere trimis Europei Libere, Spitalul Universitar arată că pacientul care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a SUUB ar fi recunoscut că are ploșnițe acasă.

„S-a prezentat la UPU cu o insuficiență respiratorie determinată de inhalarea soluțiilor de dezinsecție pe care le folosise acasă”, transmite SUUB.

„S-a realizat dezinsecția, dar procesul va continua, ca atare, în prezent spațiul este închis, astfel că activitatea din acea zona se realizează în celelalte cabinete din UPU”, mai spun medicii.

„Pacientul a fost izolat și i se acordă tratament pentru afecțiunile de care suferă într-un spatiu izolat din cadrul UPU, fără a afecta activitatea de preluare și îngrijire de urgență a celorlalți pacienți”, mai spune SUUB.

Spitalul Universitar din București este în Sectorul 5 al Capitalei. Pe 25 martie, toate școlile din sector au fost închise pentru dezinsectie, în urma semnalării de către părinți a existenței ploșnitelor la două școli din sector: I.C. Brătianu și Petrache Poenaru.

Întrebat de Europa Liberă dacă are în vedere și alte instituții pentru dezinsectie cum ar fi căminele de bătrâni și spitalele, primarul Cristian Popescu Piedone a răspuns că dezinsectia va fi făcută „peste tot, dar după școli, pentru că logistica nu permite să mergem cu toate odată”.

Atunci când sunt descoperite ploșnite și alte insecte care pun în pericol viața oamenilor, operațiunile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare (DDD) sunt făcute de către specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică București.

Combaterea se face cu insecticide care au eficacitate mare împotriva ploșnițelor sau prin tratamente termice – fie peste 50 de grade C, fie minus 18-20 grade C.

Ploșnița trăiește și își depune ouăle în crăpăturile pereților sau ale mobilei. Preferă zonele întunecate și greu accesibile din apropierea gazdei de la care se hrănește.

De aceea se ascunde în colțurile mobilei, în cusăturile saltelei sau în tăblia sau somiera patului, în fisurile din parchet sau din perete, sub covoare, în spatele tapetului sau tavanului fals, în spatele tablourilor sau în ramele acestora, în cotoarele cărților.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG