În decembrie 2022, Ministerul Educației lansa în consultare publică un Ghid al solicitantului dedicat managementului eticii universitare. Era un proiect cu bani din PNRR( Planul Național de Redresare și Reziliență), iar cu aceste fonduri europene, universitățile ar fi putut cumpăra softuri antiplagiat și ar fi putut scana și digitaliza lucrările de licență, masterat sau doctorat.
Proiectul, în valoare de 22 de milioane de euro, dedicat universităților care organizează școli doctorale, a fost anulat acum câteva zile, anunță ministerul Educației.
Totuși, el fusese menționat și printre realizările ministrei Deca la bilanțul de șase luni de mandat.
Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Educației susține că proiectul a fost anulat pentru că, pe componenta educație, exista deja un proiect pentru digitalizare. Este vorba de Pilonul VI: Politici pentru noua generație, Reforma 5: Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului.
Acesta nou proiect menționat de minister este în valoare de 234 de milioane de euro, apelul a fost finalizat și au fost încheiate 61 de contracte cu universitățile.
Pe site-ul MEN apare și lista universităților care au primit bani de digitalizare, iar investițiile sunt pentru modernizarea laboratoarelor, centre de inovare, dar și pentru formarea competențelor digitale ale studenților și profesorilor.
Ministerul Educației spune că s-a consultat cu Comisia Europeană
În același răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Educației spune că, în privința proiectului pentru asigurarea eticii universitare, acum anulat, a lansat în consultare publică un Ghid al solicitantului, ghid necesar pentru un nou apel de proiecte pentru universități și alte instituții organizatoare de studii doctorale.
Pentru acest ghid au trimis observații, în perioada 6-13 decembrie 2022, Asociația Anelis Plus, Centrul Programelor Europene din cadrul Universității Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca și două persoane fizice neafiliate.
Când să lanseze apelul propriu-zis astfel încât universitățile să aplice pentru fonduri, Ministerul Educației l-a anulat.
În răspunsul pentru Europa Liberă, MEN susține că, înainte de a-l anula, s-a consultat cu Comisia Europeană și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care au menționat că „acest apel nu poate fi lansat în cadrul PNRR, întrucât ținta menționată în cadrul J500 a fost deja atinsă”.
MEN susține că cele 22 de milioane de euro care trebuiau folosite pentru etica universitară vor fi folosite pentru alte investiții din componenta educație din PNRR.
Ce spun universitățile
Universitățile consultate de Europa Liberă spun că vor folosi banii din proiectul care a rămas în picioare pentru a cumpăra sau îmbunătăți softurile pe care le au deja.
Dan Lazăr, prorector la Universitatea Babeș-Bolyai, declară însă că universitatea ar fi vrut să aplice și pentru etica universitară, cu toate că are deja softuri antiplagiat.
„Eu nu vă ascund că, după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat, noi ne gândim ca pe proiectul inițial de digitalizare să achiziționăm un soft antiplagiat, adică din primul proiect. În ultimă instanță, dacă nu se poate, vom cumpăra din fonduri proprii”, a spus Dan Lazăr.
UBB are o decizie a Senatului care prevede ca orice lucrare de licență, masterat sau doctorat să fie trecută printr-un soft antiplagiat.
„Ideea inițială din PNRR era să fie două categorii de finanțare. Era o categorie de digitalizare în universități și privea infrastructura, echipamentele necesare digitalizării. Și a doua categorie era pentru digitalizarea eticii universitare, care privea softurile antiplagiat, scanerele și alte dotări necesare. Acesta din urmă s-a anulat în urmă cu 3-4 zile. La acesta nici nu am aplicat fiindcă nici nu era lansat”, a mai spus Dan Lazăr, care susține că lucrurile au mers greu și la primul proiect.
Lucian Ciolan, prorector la Univesitatea din București, spune că universitatea are deja un soft antiplagiat, dar ar fi aplicat și pentru cel din PNRR. A primit însă bani numai pentru digitalizarea universităților și joburile viitorului
„Resursele din proiectul de digitalizare se duc în multe direcții, e centrat în primul rând pe educație. Vor fi achiziționate echipamente în beneficiul unor programe de studiu care au fost preselectate și care vor fi susținute cu echipamente, cu training, cu procese de transformare digitală”, a spus Lucian Ciolan.
Tudorel Toader, rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, spune că anularea proiectului de 22 de milioane de euro nu îl afectează în vreun fel. Universitatea a primit 12 milioane de euro pentru digitaliare.
„Pe noi nu ne-a anunțat nimeni și nu ne afectează. Pentru că numai noi avem 12 milioane de euro pentru digitalizare, iar o componentă este scanarea tezelor. Am angajat 3 oameni și am cumpărat aparatură”, a spus Tudorel Toader.
Decizia anulării proiectului privind etica universitară vine în contextul în care scandalurile privind plagiatele, mai ales în tezele de doctorat, s-au ținut lanț în ultimii ani.
Anul trecut, jurnalista Emilia Șercan a devăluit în PressOne că fostul premier și actual președinte al PNL Nicolae Ciucă ar fi devenit doctor în științe militare cu o teză plagiată, susținută în anul 2003.
Fostul ministru de Interne, Lucian Bode, este și el acuzat că a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale.