Linkuri accesibilitate

Pragul de 3 milioane de îmbolnăviri în întreaga lume cu noul coronavirus a fost depășit


SARS-COV-2 (în galben) pe un țesut uman, imagine la microscop
SARS-COV-2 (în galben) pe un țesut uman, imagine la microscop

Noul coronavirus a fost depistat la peste 3 milioane de oameni în întreaga lume, luni, 27 aprilie, la nici patru luni de la raportarea oficială de către China a acestui virus necunoscut până la 31 decembrie 2019. Statele Unite se apropie de un milion de oameni infectați.

3.002.303 este numărul raportat la ora publicării acestui articol de către Institutul Johns Hopkins.

208.131 este numărul celor care și-au pierdut viața din cauza Covid 19, potrivit aceleiași surse.

Date și fapte verificate despre coronavirus citiți pe liveblogul Europei Libere

Numărul oficial al infectărilor și al deceselor pare să subestimeze răspândirea pandemiei. Continuă să existe suspiciuni în privința raportărilor oficiale ale Chinei, unde s-au raportat doar trei noi îmbolnăviri și niciun deces pentru a 12-a zi consecutiv.

Statele Unite și Europa sunt cele mai afectate de coronavirus, un milion de americani aproape și peste un milion de europeni fiind victime ale acestei molime care a cărei origine nu este științific dovedită că ar proveni de la lilieci sau că ar fi o mutație intermediată de un alt animal, câtă vreme comunitatea științifică nu are încă dovezi și ia în calcul ipoteze.

Nici leacul acestei boli nu s-a găsit încă, se lucrează cu tratamente care dau rezultate și care au fost aplicate la alte boli, de la malarie sau Ebola, la SIDA și lupus.

În țările occidentale, există semne că e posibil să se intre pe trend descrescător, judecând după numărul deceselor, aflat în scădere, ceea ce a îndemnat mai multe guverne să anunțe relaxări ale măsurilor de carantină, care presupun în mare permisiunea de a ieși din casă și de a fi reluate unele activități economice.

Măsurile graduale de relaxare sunt însă criticate de medici, care cer precauție în continuare, avertizând că pericolul nu a trecut, virusul încă nu a fost învins.

În Statele Unite, cea mai afectată țară de Covid-19, mai multe state pregătesc măsuri de relaxare, iar experții în politicile sanitare spun că încă nu s-au făcut destule teste. În SUA s-au prelucrat până acum 5,4 milioane de teste, la o populație de peste 328 de milioane de oameni.

Spania a îmblânzit deja restricțiile pentru copii, care au voie să iasă afară o oră pe zi, după șase săptămâni de restricții severe, însă, încă din prima zi de aplicare a măsurii, peste 10.000 de părinți au fost amendați pentru că i-au lăsat mai mult timp afară, i-au dus la locurile de joacă sau prea departe de casă.

Belgia și Italia vor avea măsuri relaxate de la 4 mai, cu avertismentul că, în cazul revenirii curbei ascendente de îmbolnăviri sau decese, se revine la „stați în case”.Italienii au cel mai îndelungată carantină - de șapte săptămâni, iar de la 4 mai vor avea voie să se deplaseze dintr-o localitate în alta, doar în cadrul aceleiași regiuni.

Marea Britanie, unde premierul Boris Johnson și-a reluat îndatoririle după ce a petrecut mai multe zile la terapie intensivă după diagnosticarea cu Covid 19, nu se relaxează restricțiile.

În Rusia numărul de depistări a depășit pe cel al Chinei, de 83.000 de pacienți, iar o doctoriță care s-a opus ca o clădire a spitalului siberian pe care îl conducea să preia pacienți Covid 19, a căzut de la etajul al cincilea, pe fereastră, în momentul în care își exprima dezacordul într-o convorbire cu un oficial.​

În România a crescut numărul deceselor din cauza infectării cu noul coronavirus, iar autoritățile au anunțat că vor aplica, de la 14 mai, măsuri graduale de relaxare. Încă din această seară vârstnicii vor avea două ore în plus de ieșit din case, însă copiii nu vor mai merge la școală până în septembrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG