Linkuri accesibilitate

Primul vot programat în Senat împotriva unui ministru al Cabinetului Orban. Florin Cîțu este vizat de o moțiune simplă depusă de PSD


Florin Cîțu, ministrul Finanțelor
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

Moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor este intitulată "Guvernare PNL - numele tau este AUSTERITATE" și a fost depusă de PSD pe 2 decembrie, fiind semnată de 41 de senatori social-democrați.

Inițiativa i-a aparținut fostului ministru PSD Eugen Teodorovici, care, deși o moțiune simplă nu vizează căderea Guvernului, declara atunci că "PNL și pseudo-ministrul Vasile Cîțu nu au ce căuta la guvernare și trebuie înlăturați imediat".

Dezbaterea și votul asupra moțiunii simple sunt programate în ședința de luni a Senatului, începând cu ora 16.00. Înaintea ședinței, la ora 12.00, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va avea, împreună cu prim-ministrul Ludovic Orban, o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, potrivit unui anunț de presă al Guvernului.

În cele 11 pagini ale moțiunii simple care vizează politica economică a Guvernului Orban, senatorii PSD susțin că deprecierea monedei naționale are legătură cu ”avalanșa de declarații iresponsabile” ale ministrului Finanțelor. ”Luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe”, se arată în textul moțiunii simple.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că dezbaterea moțiunii simple va reprezenta "o premieră": "o să fie pentru prima oară, în ultimii trei ani, când un ministru al finanțelor le spune adevărul românilor despre finanțe/buget/economie în Parlamentul României", a scris ministrul Finanțelor pe Facebook.

Florin Cîțu a avut mai multe declarații critice la adresa PSD și a programului economic pus în practică de guvernarea social-democrată. Una dintre declarații se referea la existența a "două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el".

"Am stat și m-am uitat sa văd care e situația datelor reale. Ca o concluzie: cam tot ce am găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. România în ultimii 3 ani a fost condusă după 2 bugete. A fost un buget, cel prezentat în Parlament, și un al doilea care avea toate informațiile reale, petnru finațarea baronilor locali. Metodă folosită de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el", a spus Cîțu, la mijlocul lunii noiembrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG