Linkuri accesibilitate

Raport Freedom House: Libertatea presei s-a erodat la nivel mondial


Libertatea presei este în declin în întreaga lume, în contextul în care unele guverne democratice se alătură eforturilor guvernelor autoritare cu scopul de a împiedica jurnalismul independent, arată cel mai recent raport al organizației Freedom House.

Potrivit raportului, în unele democrații fragile liderii folosesc o serie de instrumente financiare și legale pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliștii independenți și pentru a susține mass-media prietenoasă cu regimul.

„De-a lungul ultimilor ani, lideri iliberali ai democrațiilor fragile folosesc noi instrumente pentru -și exercita controlul și a coopta presa, cu scopul de a-și asigura rămânerea la putere”, arată Freedom House.

Impactul nu este însă uniform, atrage atenția raportul, care subliniază că în țările unde s-a înregistrat o creștere a populismului s-a observat și existența unei piețe media care suferă de probleme sistemice – cum ar fi interferențele intereselor politice și economice- în state precum România și Italia, care au devenit vulnerabile la iliberalism. De aceea, atrage atenția raportul, decidenții politici ar trebui să identifice şi să expună metodele folosite din arsenalul iliberal şi să recomande guvernelor democratice să combată folosirea acestora pe pieţele vulnerabile.

Potrivit raportului, România are un scor de trei în ceea ce priveşte libertatea presei, într-un index în care zero reprezintă situaţia cea mai gravă şi 4 cea mai bună.

În anumite ţări democratice, „mari segmente de populaţie nu mai primesc informaţii imparţiale”, explică Freedom House.

Liderii ungar Viktor Orban şi sârb Aleksandar Vucic au reuşit să reducă la tăcere presa critică şi să se asigure că media sunt deţinute de personalităţi binevoitoare faţă de ei, potrivit raportului.

De altfel, atât Ungaria, cât și Serbia au decăzut de la statutul de „libere” la „parțial libere” în raportul „Freedom in the World”, al Freedom House.

Rusia şi China sunt şi ele arătate cu degetul. De pildă, Rusia a încercat să blocheze aplicația Telegram în 2018 după ce compania a refuzat să le furnizeze oficialilor ruși codurile de criptare.

În India, guvernul prim-ministrului Narendra Modi a încercat, de asemenea, să facă presiune asupra unor media independente prin intermediului selecţiei licenţelor televiziunilor şi a susţinut campanii vizând descurajarea discursurilor calificate drept "antinaţionale".

Pe de altă parte, anumite ţări în care democraţia câştigă teren au înregistrat câteva ameliorări în termeni de libertate a presei, precum Etiopia, Malaezia, Ecuador şi Gambia, potrivit Freedom House.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG