Linkuri accesibilitate

Scandalul înțelegerii Biserică- MAI pentru Paște. Conflict între președinte, Vela și Orban. Ce spun partidele și polițiștii


Președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul de Interne, Vela
Președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul de Interne, Vela

Decizia Ministerului de Interne și a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), concretizată într-un acord, de a relaxa măsurile de protecție în zilele premergătoare sărbătorilor Pascale și în noaptea de Înviere, a fost contestată de președintele Klaus Iohannis, care, într-un discurs neobișnuit de dur, le-a cerut premierului Orban și ministrului de Interne, Marcel Vala, să revină asupra protocolului. ”Indiferent ce vă spun unii și alții, eu va spun stați acasă. Altfel după sărbători vom avea înmormântări”, a declarat Iohannis înainte de o întâlnire cu guvernul. Acordul MAI-BOR este contestat nu doar de șeful statului, ci și de medici, ministerul Sănătății, politiști și partide. Acordul vine la doar după ce marți a fost prelungită starea de urgență cu încă o lună.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că mai mulți miniștri, dar și lideri de organizații, au fost revoltați de înțelegerea făcută de Marcel Vela cu Biserica Ortodoxă, despre care nu au știut nimic până marți seara și care aruncă în aer toate măsurile luate până acum, mai ales în zonele de focar de coronavirus. Lui Marcel Vela i se cere demisia, ne-au spus sursele menționate.

Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă.
Președintele Klaus Iohannis, 15 aprilie

Șeful statului a declarat tranșant că nu este de acord cu ”așa-zisul acord”, rămânând consecvent cu ideea ”stați acasă” și cu restricțiile dure impuse de Decretul privind prelungirea stării de urgență. Peste câteva minute voi începe o ședință cu Premierul Orban, Ministrul Vela, alți miniștri și consilieri. În cadrul acestei ședințe voi solicita Premierului Orban și Ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „Stați acasă!”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare.​ Dragi români, indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun același lucru pe care îl spun medicii, experții, OMS: stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a declarat Klaus Iohannis.

Vela aruncă vina pe Iohannis: știa de Protocol

Președintele i-a chemat la palatul Cotroceni pe premierul Ludovic Orban și pe ministrul de interne Marcel Vela, pentru a le cere să anuleze acordul MAI-BOR, care permite credincioșilor să ia Paștile vineri și sâmbătă din locuri speciale amenajate în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea normelor de distanțare. Va fi ca la ”magazinele alimentare”, a precizat Marcel Vela marți seara. Lumina va fi distribuită în noaptea de Înviere, începând de la ora 20.00, de către voluntarii parohiilor, polițiști și jandarmi.

Președintele nu ar fi știut ce conține Acordul inițiat de Marcel Vela, în timp ce premierul Ludovic Orban era la curent, au declarat surse pentru Europa liberă.

De altfel, Ludovic Orban declara marți seara la Europa FM că protocolul cu Biserica este foarte bun și că ”mecanismul a fost gândit în așa fel încât să elimine riscul de răspândire a noului coronavirus”, în sensul că preoții, voluntarii și polițiștii vor purta mască și mănuși. Riscul este minim, spunea Orban.

Marcel Vela a spuns însă, miercuri, că atât președintele, cât și premierul erau la curent și că au fost de acord. ”Ambii erau la curent cu ce am anunțat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toții dorim să evităm aglomerația în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă și apreciez acest lucru”, a declarat Vela, adăugând că acordul are drept scop ”oprirea răspândirii virusului”.

„Președintele a fost de acord ca, de altfel, cu orice măsură care poate preveni răspândirea coronavirusului. Dacă nu luam această decizie la Biserici ar fi ieșit foarte mulți oameni, care ar fi fost imposibil de oprit”, a spus ministrul Vela.

Nelu Tătaru nu a spus cu ”subiect și predicat” că e împotriva Acordului

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți seară că, într-adevăr, a fost consultat în legătură cu protocolul, dar că a susținut continuarea distanțării sociale.” Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta”.

Marcel Vela susține însă că ministrul Sănătății nu a spus „cu subiect și predicat” că se opune, ci că e nevoie de respectarea condițiilor astfel încât să nu se răspândească virusul.

Purtătorul de cuvânt al BOR: România este o țară ”nici creştinopată, nici creştinofobă"

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, afirmă că acordul Patriarhiei cu MAI este "în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă" şi subliniază că România este o ţară şi o societate edificate pe valorile creştinismului, "nici creştinopată, nici creştinofobă".

„Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu”, susține Bănescu, potrivit News.ro.

Medicii: În maximum două săptămâni vom vedea consecințele

Controversele nu se opresc însă aici, medicii contestă decizia de a relaxa restricțiile. Directorul medical al spitalului de boli infecțioase ”Victor Babelș”, Simin Florescu, a declarat, miercuri, într-o intervenție telefonică la Digi24, că măsurile de relaxare a restricțiilor anunțate de Ministerul de Interne pentru Paștele ortodox cresc riscul de infectare, iar consecințele se vor vedea în maximum două săptămâni prin aglomerarea spitalelor. ”Este exact ceea ce se încearcă să fie evitat de două luni de zile”, spune doctorul Florescu.

Va crește riscul de infectare. În momentul în care ies pe stradă sute sau mii de oameni în seara respectivă, va fi greu de păstrat distanțarea. Inevitabil va fi un buluc. Vom vedea ce-o să iasă. Noi suntem pregătiți pentru valul care va urma. Ce să spun? Dacă nu se poate, asta e. Vom avea spitalele aglomerate. (…) În maximum două săptămâni ne vom confrunta cu consecința acestor aglomerații, exact ce încercăm să evităm de două luni”, a spus medicul Simin Florescu.

Polițiștii au luat foc

Politiștii s-au arătat printre cei mai revoltați de ideea de a fi ei cei care să împartă lumina credincioșilor. Sindicatul Polițiștilor din România "Diamantul" susține că protocolul este ”jalnic și nelegal”, iar ministrul nu știe cu ce se ocupă, de fapt, polițiștii.

"Protocolul încheiat între Biserică și ministrul Vela, pentru MAI, în care se înțeleg semnatarii ca politistii să ofere "Sfânta Lumină" persoanelor aflate în trafic, este atât jalnic, cât și nelegal. E de mirare că ministrul nu știe nici până acum cu ce se ocupă politiștii. Polițițtii exercită atribuțiile stabilite prin lege pentru Poliția Română, ca instituție specializată a statului (art. 1 din Legea 360/2002). Dacă cineva îmi găsește în lege că Poliția Română este specializată să împartă "Sfânta Lumină", eu mă duc să mă călugăresc", se arată pe pagina de Facebook a sindicatului, într-o postare semnată de Emil Pascut, liderul sindicatului.

UDMR cere anularea Acordului, USR vrea demisia lui Vela

Dintre partide, UDMR a luat o poziție tranșantă, cerând anularea protocolului. Este extrem de periculos și diminuează eforturile făcute până acum. „Este extrem de periculos din perspectiva sănătății publice și – după toate previziunile – ar avea drept consecință o creștere drastică a numărului de infecții și decese. Eforturilor din ultimele luni ale unei țări care se pregătește să se redreseze economic în această situație de o gravitate fără precedent, vor fi diminuate", susține UDMR într-un comunicat de presă. Nu au lipsit nici acuzele la adresa ministrului de Interne.

Marcel Vela ignoră starea de urgență declarată de președinte, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern și pune, astfel, în pericol toată țara și siguranța populației", acuză UDMR.

După luarea de poziție a președintelui Iohannis, USR s-a grăbit să ceară demisia ministrului Marcel Vela și să atace guvernul PNL .Demisia ministrului de interne Marcel Vela devine un act necesar menit să restabilească încrederea în capacitatea guvernului de a gestiona criza prin care trecem.Cu cât se va petrece mai repede, cu atât mai bine.Sănătatea populației nu trebuie pusă în pericol din meschine calcule politice. Guvernul PNL trebuie să gestioneze criza cât mai bine pentru țară, nu pentru scorul electora”, spune USR pe Facebook.

Anterior, USR a ripostat, punând accentul atât pe faptul că Ministerul de Interne se împlică în aducerea luminii de Paște, cât și pe riscurile epidemiologice ale posibilelor aglomerări.

Implicarea cadrelor Ministerului de Interne într-un efort național care contravine tuturor recomandărilor oficiale privind distanțarea socială, tuturor prevederilor, teoretic obligatorii, din ordonanțele militare emise până acum o considerăm inoportună și imprudentă”, spune USR într-un comunicat pe Facebook.

Vela acuză PSD de diversiuni gen 10 august, PSD îl amenință cu dosar penal

Pentru a-și justifica decizia, ministrul Marcel Vela a acuzat că unii primari PSD ar fi pus la cale o diversiune precum cea de la protestul diasporei din 10 august.

Pentru sâmbătă sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă mici diversiuni care să ducă la un fel de 10 august, să stârnească credincioșii să asalteze bisericile. Eu nu am vrut să se ajungă la asta în care cetățenii stârniți de primari PSD-iști se duceau grămadă la biserică. Aveam informații în acest sens", a mai afirmat Vela.

În replică, PSR îl acuză pe Marcel Vela că dezinformează și că răspândirea de informații false se pedepsește penal.

Este rușinos să vii să invoci ZVONURI pentru a fundamenta o decizie luată la nivel oficial. Ministrul Vela decredibilizează total Ministerul pe care îl reprezintă, aruncând bârfe în spațiul public. Îi atragem atenția domnului ministru Vela că răspândirea de informații false constituie infracțiune”, spune PSD într-un comunicat de presă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG