Dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan despre plagiatul comis de Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit sub propria semnătură 92 de pagini (13 capitole) dintr-un curs universitar, au adăugat la multele nemulțumiri care îl privesc pe ministrul Educației.
Suspiciunile de plagiat atârnă deasupra ministrului Educației
După ce le-a răspuns arogant celor care l-au acuzat de plagiat, numindu-i „habarniști în domeniul educației” și „analfabeți funcționali”, ministrul își construiește apărarea susținând că preluarea capitolelor din cursul din anul 2006 s-a făcut cu acordul profesorului Ioan Pleșa, unul dintre autori, care a considerat „necesar și oportun” ca el să „preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa vreme de 15 ani”.
Doar că avocații în drepturile de proprietate intelectuală, citați de PressOne, susțin că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului. „Nu există nicio cale pe lumea asta ca o operă a lui Michelangelo să devină realizată de mine, eu să fiu recunoscut de azi înainte ca fiind autorul ei. Ea poate, însă, să devină proprietatea mea, dar nu poate deveni realizată de mine”, declară avocatul Gabriel Turcu.
Din informațiile Europei Libere, lucrarea cu pricina a ajuns deja la Consiliul Național de Etică spre analiză.
La acuzația anterioară de plagiat în teza de doctorat, ministrul Cîmpeanu a ieșit basma curată după ce a prezentat un raport al Universității de Agricultură făcut de o comisie de experți, subordonați ai ministrului, al căror nume a fost secretizat, și cu ajutorul unui soft antiplagiat care folosește un coeficient de similitudine de 50% din textul verificat.
Legile Educației ocrotesc plagiatul
Proiectul legii Educației este contestat din mai toate zonele- profesori, elevi, mediul universitar, specialiști în educație- din cauza multor prevederi care constituie un regres chiar și față de actuala lege. La loc de frunte sunt chiar articolele referitoare la plagiat: este desființată instituția care verifica și dădea verdictele de plagiat (CNATDCU), plagiatorii pot renunța la cerere la titlul de doctor și fapta se prescrie după trei ani, ceea ce echivalează cu o aministie a plagiatelor.
Prevederile din legea Educației referitoare la plagiat pot fi în interesul direct al ministrului Cîmpeanu. De exemplu, posibilul său plagiat din 2006 este deja prescris încă din 2019.
Victimizarea, apărarea lui Cîmpeanu
Toate controversele din proiectul de lege au fost motivul pentru care petiția lansată în luna august de Declic, prin care i se cerea președintelui Iohannis să-l demită urgent pe ministrul Cîmpeanu, a strâns peste 53.000 de semnături. Numai că președintele este unul dintre principalii susținători ai ministrului, așa cum a arătat Europa Liberă, și a ignorat cererea societății civile.
Principala linie de apărare a lui Sorin Cîmpeanu este victimizarea. Susține că toți cei care îi cer demisia și îl acuză de plagiat urmăresc să blocheze legile Educației.
„Pe cei care doresc cu orice preț să blocheze legile Educației îi anunț că nu vor reuși acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii și tineri cu eventuale acuze la nivel personal”, a declarat Cîmpeanu.
Actualul ministru al Educației are înaintași faimoși în ale plagiatului. Din cei 24 de miniștri ai Educației câți a avut România din 1990 încoace, 7 au fost suspectați de plagiat, potrivit unei analize făcute de școala9.ro.
Nume grele: Ecaterina Andronescu ( acuzată că a plagiat o lucrare stiințifică), Ioan Mang ( plagiat în mai multe articole științifice), Pavel Năstase (51% dintr-un articol științific este copiat), Valentin Popa (autoplagiat în cel puțin trei articole de specialitate), Liviu Pop ( plagiat în teza de doctorat), Mihai Hărdău ( ar fi plagiat într-o carte semnată cu alți doi autori).
Singurul care a plecat din funcție în urma scandalului public declanșat de acuzele de plagiat a fost ministrul Ioan Mang.
3 scenarii în care Sorin Cîmpeanu ar putea să plece din funcție
Ar putea Sorin Cîmpeanu să meargă pe aceeași cărare, subțire și nebătătorită, e drept? Ce scenarii se întrevăd.
1. Președintele Klaus Iohannis se leapădă de el
Scandalul declanșat atât de acuzele de plagiat, cât și de criticile aduse proiectului legii Educației îl afectează în primul rând, poate chiar mai mult decât pe ministrul Cîmpeanu însuși, pe președintele Klaus Iohannis.
Aceasta este cel care și-a asumat proiectul „România Educată”, ca proiect definitoriu al celui de-al doilea mandat. Legile Educației au devenit în accepția președintelui simbolul reformei în domeniu. Controversele din jurul acesteia, acuzele de amnistie a plagiatului ar trebui să fie neconvenabile pentru un președinte care a postulat: „Toleranță zero la plagiat”. În fond, cel care își va lega numele de aceste legi și de tipul de „reformă” pe care o vor produce (sau nu) este președintele.
Nu este exclus ca lui Klaus Iohannis să-i devină tot mai complicată această asociere care îi afectează imaginea și să-i ceară lui Sorin Cîmpeanu să se retragă, mai ales că există premisele ca presiunea publică pentru demiterea acestuia să crească. Cu toate aceasta este puțin probabil ca protestele să aibă amploarea celor de după „Colectiv”, care au creat conjunctura propice pentru înlăturarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului. O conjunctură care însă a convenit PSD, unde Liviu Dragnea înclina balanța în sensul acesta.
Realist vorbind, posibilitatea ca președintele să se dezică de Sorin Cîmpeanu este destul de redusă ținând cont că până acum Klaus Iohannis l-a apărat și susținut. Așa cum l-a apărat de acuzele de plagiat și pe premierul Nicolae Ciucă.
2. PNL îi retrage sprijinul și propune remanierea lui
Dacă președintele lansează semnale că se delimitează pe ministrul Cîmpeanu și PNL își va schimba atitudinea. Dacă acum partidul face zid în jurul său, deși prejudiciile de imagine, în special la electoratul mai educat, pot fi considerabile, este probabil ca o modificare în linia Cotroceniului să-i facă pe liberalii să dorească schimbarea acestuia.
Pe măsură ce alegerile se apropie, liberalii vor deveni tot mai atenți la electorat, ceea ce ar putea juca în favoarea îndepărtării acestui ministru contestat. Vor fi mai atenți să nu-și lege numele de el, mai ales că PSD are o atitudine ambiguă față de suspiciunile de plagiat care planează asupra lui Cîmpeanu, lăsând astfel loc previzibilelor acuze care vor fi aduse în campania electorală. PSD-ul este avantajat de scandalul în care sunt implicați Cîmpeanu, președintele Iohannis și liberalii.
Remanierea lui Cîmpeanu este însă un scenariu puțin probabil pe termen scurt și din cauza faptului că premierul, cel care trebuie să facă remanierea unui ministru, are la rândul lui probleme de plagiat, iar proiectul legii Educației îl avantajează direct.
3. Demisia de onoare
În urma scandalului, ministrul înțelege că pune coaliția de la putere și întreg sistemul de educație într-o situație cel puțin dezonorantă și își prezintă demisia.
Este însă un scenariu aproape exclus, ținând cont de declarațiile de până acum. De exemplu, una dintre ele se referea chiar la posibilitatea de a mai obține încă un mandat de ministru. Aceasta, desigur, dacă și după alegerile din 2024 va fi aceeași formulă de guvernare.