Linkuri accesibilitate

3 minute | Ce fac politicienii cu banii tăi, vaccinarea copiilor & un avertisment pentru posesorii de iPhone


Banii politicienilor sunt, de multe ori, banii noștri. Marcel Ciolacu, liderul PSD, într-o imagine generică de la o conferință de presă. PSD este unul dintre partidele care a beneficiat cel mai mult de subvențiile acordate partidelor.
Banii politicienilor sunt, de multe ori, banii noștri. Marcel Ciolacu, liderul PSD, într-o imagine generică de la o conferință de presă. PSD este unul dintre partidele care a beneficiat cel mai mult de subvențiile acordate partidelor.

Aveți trei minute să discutăm despre cum vă cheltuie partidele banii din taxe și impozite?

Bună dimineața,

Dezvăluirea Europei Libere privind salariile plătite din bani publici la Pro România deschide (din nou) dezbaterea despre finanțarea partidelor politice. Subvenționate generos de la bugetul de stat, partidele au primit sute de milioane de euro în ultimii ani.

I-au cheltuit după bunul plac, uneori pe vacanțe, alteori pe mașini, de cele mai multe ori pentru propagandă. Muribundul Pro-România e doar un exemplu al extravaganței bugetare a partidelor.

Premierul Florin Cîțu a crescut pe ascuns subvenția pentru partide la ultima rectificare bugetară. Un test al onestității picat cu brio de premier, care anterior promitea public că va tăia din alocări. Discuțiile din culise, despre care politicienii speră ca #româniisănuleștie, au mers într-o altă direcție.

Dl Cîțu a promis că jumătate din banii în plus vor ajunge în teritoriu. Pentru ca toată lumea să fie mulțumită, inclusiv partidele de opoziție. Mai multe detalii citiți în dezvăluirea Europei Libere de azi.

Alte articole despre finanțarea partidelor

A început școala. Autoritățile sunt îngrijorate

Doar 15% din elevii români eligibili sunt vaccinați cu măcar o doză iar începerea anului școlar ar putea duce la o explozie a numărului de infectări.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, se plânge că procentul de imunizare a celor mici este „clar insuficient” și spune că numărul spitalizărilor în rândul copiilor va crește.

Între timp, în țări unde autoritățile au soluții, nu îngrijorări, cei mai mulți dintre copiii de peste 12 ani au fost vaccinați. O analiză BBC trece în revistă cum a decurs acest proces în mai multe state din lume.

Iar un articol publicat de El Pais arată cum un singur profesor nevaccinat și neglijent își poate infecta elevii.

Alte știri despre pandemie și vaccinare

Rusia vs NATO, în imaginația lui Putin

S-au împlinit zece ani de la momentul semnării declarației comune privind parteneriatul strategic dintre SUA și România. Între timp, România a devenit gazda sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, pe care l-a operaționalizat acum cinci ani, la Deveselu.

În această perioadă are loc exercițiul militar Zapad-2021. Armata rusă simulează la granița NATO o luptă cu un dușman imaginar care încearcă să preia puterea în Belarus. 200.000 de militari, sute de blindate şi piese de artilerie, în jur de 80 de avioane şi elicoptere şi 15 nave de luptă participă la simulare.

Exercițiul îi îngrijorează pe miniștrii de externe ai țărilor baltice și pe cel din Polonia, care se tem că ar fi un pretext pentru înarmarea imigranților de la granița cu Belarus.

La final, o întrebare: Ce parolă aveți la iPhone?

Cele bune,

Ionuț.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG