O judecătoare de la Tribunalul Bucureşti (TMB) a stabilit, la termenul de marţi al procesului în care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, încearcă să iasă din închisoare, că nu are competenţa de a dezbate contestaţia la executare și a trimis cererea la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Este a patra cerere depusă de Dragnea în încercarea de a scăpa de executarea pedepsei de trei ani și jumătate de închisoare, pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Celelalte trei cereri de eliberare au fost respinse de mai mulți judecători de la Înalta Curte.
La termenul anterior, din 12 februarie, cei doi avocaţi ai lui Liviu Dragnea au lipsit, astfel că procesul a fost amânat.
Judecătorul de caz, Manuela Orzaţă, a ridicat din oficiu excepţia privind lipsa de competență materială a TMB în a judeca cererea lui Dragnea, de contestaţie la executare.
„Cred că în ritmul ăsta o să ajungem să se judece când se va termina mandatul”, a afirmat Dragnea, prezent în boxa arestaților, citat de Agerpres.
Liviu Dragnea susține, în cererea de eliberare, că stă ilegal în penitenciar din data de 10 octombrie 2019, care corepunde cu data la care a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Curții Constituționale privind abuzul în serviciu.
Încercările eșuate ale lui Liviu Dragnea de a ieși din închisoare
- Pe 30 ianuarie, Înalta Curte a respins o altă contestație la executarea pedepsei depusă de Liviu Dragnea, decizia nefiind definitivă.
- Pe 21 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație depus de Liviu Dragnea prin care cerea anularea condamnării la trei ani și jumătate de închisoare. Decizia este definitivă și a fost dată de un complet de cinci judecători de la ÎCCJ. Atunci, avocata Flavia Teodosiu a declarat că Liviu Dragnea ar fi fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazută de legea penală, deoarece Curtea Constituțională a decis că abuzul în serviciu este infracțiune atunci când se încalcă legislația primară.
- Pe 10 decembrie 2019, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv, ca inadmisibilă, contestația în anulare depusă de Liviu Dragnea. Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat atunci că a cerut Înaltei Curți suspendarea condamnării la 3 ani și 6 luni de închisoare, dar și admiterea în principiu a contestației în anulare.
Fostul lider al PSD a fost condamnat, pe 27 mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Dragnea are și o altă condamnare definitivă, doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului, și este urmărit penal în dosarul Tel Drum.