Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă condamnă antisemitismul la Marșul Internațional al Vieții. Autoritățile române sunt îngăduitoare cu antisemitismul-rapoarte


Viorica Dăncilă, la Marșul Internațional al Vieții
Viorica Dăncilă, la Marșul Internațional al Vieții

Șefa Guvernului de la București, Viorica Dăncilă, a participat, joi, la Marșul Internațional al Vieții, care se ține anual în Polonia, de Ziua Comemorării Holocaustului.

Viorica Dăncilă se află într-o vizită oficială în Polonia și, după cum anunțat Palatul Victoria, a spus, în cadrul evenimentului, că „evenimentele tragice cu caracter antisemitic din ultimii ani în Europa ne demonstrează cât de important este să identificăm cu claritate căile prin care putem să prevenim antisemitismul”.

Peste 10.000 de persoane au participat, anul acesta, la Marșul Internațional al Vieții, care se ține pe traseul Auschwitz-Birkenau, în memoria celor care au fost exterminați în timpul Holocaustului.

Marșul la care a participat șefa guvernului român (apare în partea dreaptă a primului rând, la 1.15.10) a fost boicotat la ediția din acest an de oficialii israelieni și polonezi de rang înalt, după cum a relatat un ziar care apare la Tel Aviv, Times of Israel. Publicația citată amintește că, în urmă cu un an, la marș au participat președinții din Israel și Polonia, Reuven Rivlin și, respectiv, Andrzej Duda.

Între timp, între cele două țări a intervenit o dispută legată de adoptarea unei legi controversate la Varșovia, care impunea sancțiuni împotriva celor care afirmau că Polonia ar avea o responsabilitate legată de Holocaust. Legea a fost amendată ulterior, însă a relațiile diplomatice dintre cele două țări au rămas reci.

La ediția din 2019, Dăncilă a fost singurul prim-ministru prezent, iar cu o seară înainte declara, la Antena 3, că va reprezenta și Uniunea Europeană, în calitate de șef al unui guvern care deține președinția Consiliului UE.

România este țara care, la nivel declarativ, condamnă antisemitismul și are legi care sancționează negarea Holocaustului și actele antisemite. În același timp, România este țara în care profanarea cimitirelor evreiești, cum este recentul caz de la Huși, rămâne nesancționată, unde în orașele mari există străzi care poartă numele liderilor legionari din anii 40, după cum relevă și ultimul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite.

În privința reapariției actelor de vandalism la adresa monumentelor funerare evreiești, Radu Ioanid, director de promgrame la Muzeul Holocaustului din Statele Unite, spunea, într-un interviu recent pentru Europa Liberă, că se teme că autoritățile române nu vor fi dispuse să găseascvă vinovații. „Îmi este teamă că, la fel ca în mai multe cazuri precedente, vor fi descopertiți ca făptași adolescenti care doar s-au distrat sau indivizi bolnavi psihic, în așa fel încât să nu existe niciun fel de responsabilitate reală."

În raportul Kantor, dat publicității zilele acestea la Tel Aviv, se arată că României nu-i lipsesc legile împotriva antisemitismului, dar adaugă, citându-l pe Maximilian Marco Katz, directorul Centrului de monitorizare și combatere a antisemitismului că aceste legi sunt „lipsite de sens și nu se pun în aplicare”: „legile care sunt în vigoare și care nu sunt puse în aplicare sunt aproape necunoscute de către poliție, procurori și judecători ".

XS
SM
MD
LG