Austria protestează față de reținerea a doi corespondenți de presă în Belarus

Corespondentul televiziunii austriace, Carola Schneider (foto), și cameramanul ei au fost reținuți de polițiști în civil în timp ce intervievau un localnic din Minsk pe stradă

Ministerul austriac de Externe a protestat marți seară împotriva reținerii a doi jurnaliști care lucrau în Belarus pentru radiodifuzorul național ORF din Austria.

Corespondentul ORF Carola Schneider și operatorul ei au fost reținuți pe 9 august în Minsk, capitala Belarusului, și duși la o secție de poliție.

Cei doi au fost eliberați ulterior.

Îți mai recomandăm Sancționat de SUA și UK și amenințat cu tribunalul internațional, Lukașenko neagă evidența represiunii

Ministerul de Externe al Austriei a declarat, pe 10 august, că acțiunea poliției este „complet inacceptabilă”.

„Am depus imediat un protest", a anunțat ministerul pe Twitter.

„Corespondenții trebuie să poată lucra nestingheriți și libertatea presei trebuie întotdeauna asigurată", a adăugat acesta.

Centrul pentru drepturile omului din Minsk, Viasna, a declarat că ofițeri de poliție în civil i-au reținut pe cei doi jurnaliști în timp ce intervievau un localnic.

Îți mai recomandăm Cazul Țimanovskaia | Antrenorii care au forțat atleta să plece de la olimpiadă au rămas fără acreditare

Presa independentă și jurnaliștii independenți s-au confruntat cu o presiune crescândă a regimului Lukașenko, de la alegerile prezidențiale din august trecut, despre care Opoziția spune că au fost fraudate de autocratul de la Minsk aflat neîntrerupt la conducere din 1994.

Liderul autocrat al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a negat luni că guvernul său ar fi declanșat reprimarea dură a disidenței împotriva sa după ce rezultatul alegerilor prezidențiale a declanșat un val de proteste în masă.

Luni, Marea Britanie a anunțat sancțiuni economice mai stricte împotriva Belarusului.

Măsurile vizează comerțul cu companii de stat din Belarus, finanțele guvernamentale și aviația, inclusiv interdicția dată firmelor britanice de a oferi asistență tehnică flotei de avioane de lux a lui Lukașenko, a declarat luni Biroul de Externe și Dezvoltare al Commonwealth și Regatului Unit.

Îți mai recomandăm Svetlana Țihanovskaia, primită de Joe Biden la Casa Albă

De asemenea, Casa Albă a declarat că va viza cu sancțiunile sale instituțiile-cheie și pe susținătorii lui Lukașenko, inclusiv Comitetul Național Olimpic Belarus, condus de fiul lui Lukașenko, în legătură cu „asaltul împotriva aspirațiilor democratice și drepturilor omului din Belarus”.

Amnesty International a declarat luni că mii de cetățeni din Belarus au fost reținuți, forțați să plece în exil sau trăiesc cu frică de la izbucnirea protestelor.

După contestarea rezultatelor din august trecut, care l-au dat câștigător al încă unui mandat de președinte pe Lukașenko, autoritățile belaruse au reprimat cu violență protestele, soldate cu peste 35.000 de arestări și mii de persoane bătute de poliție. De asemenea, figurile de vârf ale Opoziției au fost închise sau forțate să părăsească țara.

Lukașenko, care conduce Belarusul cu o mână de fier neîntrerupt, de 27 de ani, spune despre opozanții săi că sunt marionete ale SUA și aliaților, care complotează pentru răsturnarea sa de la putere.

Reprimarea violentă a Opoziției a stârnit revolta internațională, iar Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat Belarusului mai multe rânduri de sancțiuni care vizează înalții oficiali guvernamentali și sectoarele cheie ale economiei țării.

Îți mai recomandăm Corespondenții RFE / RL din Belarus, eliberați după 10 zile de arest

Svetlana Țihanovskaia, contracandidata sa la alegerile de anul trecut, care a părăsit Belarusul la presiunea forțelor de ordine care au ridicat-o pe sus din Comitetul Electoral unde intenționa să depună o plângere împotriva rezultatului alegerilor, a declarat luni că „regimul” din Minsk s-a transformat într-unul „terorist” și a îndemnat națiunile occidentale să impună mai multe sancțiuni regimului Lukașenko.