„Acest scandal a compromis orice șansă de a candida la Primăria Capitalei”, spune politologul Pîrvulescu într-un interviu pentru Europa Liberă, la scurt timp după ce ministrul Gabriela Firea și-a anunțat demisia, în urma unei discuții cu premierul Marcel Ciolacu.
Analistul politic arată că zece zile pentru o demisie este un interval de timp enorm în politică și a dus la amplificarea scandalului și a iritabilității societății.
„Nu întâmplător, în statele occidentale, când un scandal izbucnește, ministrul își de demisia imediat dacă există riscuri foarte mari. Iar doamna Firea trebuia să știe că există riscuri foarte mari, pentru că informațiile care au apărut pe parcurs nu au făcut decât să o incrimineze din ce în ce mai mult”.
„Faptul că domnul Godei (n.r directorul Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, cel care maltrata oamenii vulnerabili) nu era doar un șofer la Primăria Capitalei, în perioada în care era primar general, ci că a fost angajat până la începutul acestui an șofer la cabinetul senatoarei Gabriela Firea, spune foarte multe lucruri”, comentează Cristian Pîrvulescu.
Îți mai recomandăm Ștefan Godei a lucrat la cabinetul de senator al Gabrielei Firea. Ministrul spune că nu a fost șoferul ei, ci al colegilor„Deci era o persoană din anturaj. Era o persoană despre care oricum avea cunoștință. Era o persoană care a beneficiat de protecție politică. Poate că nu a fost implicată doamna Firea, dar n-are vreo importanță. Faptul că acest domn, din acea poziție, a putut să facă ceea ce a făcut deja pune la îndoială capacitatea politică a doamnei Firea”.
Demisia. De ce vineri și nu luni?
Politologul subliniază că este normală demisia și din funcția de ministru al Familiei, și din funcția de președinte al PSD București.
„Probabil acest scandal i-a compromis orice șansă de a candida la Primăria Capitalei. Situația Partidului Social Democrat devenea gravă”.
De altfel, în mesajul postat după demisie pe pagina de Facebook, Gabriela Firea susține că „obiectivul demolatorilor mei din multe direcții este să nu mai intru în cursa pentru Primăria Capitalei”. Fostul ministru scrie că toate sondajele arătau că ar fi câștigat în orice formulă și îl arată pe primarul Nicușor Dan.
Cum toate sursele politice spuneau că Gabriela Firea și-ar da demisia abia luni, Cristian Pîrvulescu are o explicație a faptului că a avut loc, mai devreme, înainte de weekend.
„Pentru ca de luni acest scandal să fie uitat. E mai bine să se întâmple vineri și nu luni, pentru că se vor epuiza comentariile pe parcursul weekend-ului, care totuși este un weekend de iulie, cu audiențe tv mai mici, iar de luni încolo toată lumea se va ocupa de alte lucruri”.
„Guvernul va încerca să pună pe agendă alte probleme. Și oricum sunt probleme destul de complicate legate de buget pe care le va avea de gestionat și care pot crea chiar tensiuni sociale”.
Ciolacu a câștigat controlul asupra PSD București
În opinia politologului, premierul Marcel Ciolacu și președintele PSD nu este un perdant, cel puțin pentru moment.
„Ciolacu a reușit să câștige controlul asupra Organizației PSD București, organizație care nu era foarte bine integrată în structura partidului și care funcționa în general pentru a sprijini candidatura Gabriel Firea la funcția de primar general în 2024”.
Cristian Pîrvulescu spune că PSD și Marcel Ciolacu se vor orienta către o nouă formulă pentru funcția de primar al Capitalei, din moment ce culoarul este lăsat liber de Gabriela Firea.
„Foarte probabil nu vor inventa un candidat nou, care nu va avea șanse, ci vor încerca o formulă mai puțin riscantă, eventual împreună cu PNL, a unei persoane care să fie un real contracandidat pentru Nicușor Dan. Deci o persoană care să aibă un profil asemănător lui Nicușor Dan, o persoană care să vină din societatea civilă. Complicat, dar nu imposibil”.
Revenirea Gabrielei Firea în politică, spre imposibil
Un alt câștigător al acestui scandal este primarul Nicușor Dan, subliniază Pîrvulescu.
„În acest moment nu are contracandid.Fără contracandidați poate să-și prezinte mai bine, și fără să se războiască electoral cu Gabriela Firea, realizările și agenda viitoare”.
Politologul arată că Gabriela Firea nu va mai putea reveni ușor reveni în politică.
„Niciodată nu poți să spui că e imposibil. Totuși, Gabriela Firea nu e Boris Johnson (n.r. fostul prim ministru conservator britanic), adică mi-e greu să cred că va putea să revină în politică. Dificultăți vor fi și pentru soțul ei, primarul (Florentin) Pandele, dar Voluntarii sunt probabil mai ușor de gestionat și oricum Pandele nu este membru PSD, e candidat independent.”, mai spune Pîrvulescu.
Politologul susține că Gabriela Firea nu a demisionat și din funcția de senator, pentru că nu avea motive, dar și pentru că acea funcție reprezintă o speranță că ar putea reveni în politică.
„În momentul în care își dă demisia și din Parlament dispare total din politică. Deci folosește această poziție în speranță că va putea reveni la un moment dat. Dar revenirea va fi foarte dificilă pentru că acest scandal lasă urme grele. Și chiar dacă nu are o implicare directă, în sensul că nu este în situația fostului ministru Budăi care a semnat hârtii care au dus la ruperea acordului cu Centrul de Resurse Juridice, implicarea morală și politică este imensă și va fi foarte greu să recupereze”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.
Îți mai recomandăm O localnică povestește cum erau tratați cei din „azilele groazei”. „Toți știau. Pandele, Firea stau după colț”Politologul amintește de primarul Piedone și spune că în cazul orașului Voluntari lucrurile ar putea sta similar.
„Va fi greu și pentru pentru soțul Pandele, primarul de la Voluntari, dar am văzut deja cum Popescu-Piedone a câștigat în Sectorul 5. Adică am mai văzut situații de genul ăsta în care persoane care au fost în centul unor scandaluri au recuperat. Și nu e imposibil să se întâmple asta în contextul special al orașului Voluntari”.
Pe de altă parte, Cristian Pîrvulescu mai spune că Gabriela Firea este foarte ambițioasă și va încerca să nu stea deoparte. „S-ar putea să revină în presă și apoi să revină (în politică) după ce se uită tot scandalul ăsta. Mă aștept să facă o încercare de genul ăsta, să revină în presă și apoi în politică. Am văzut asta și la Robert Turcescu, pe care cel mai probabil îl vom vedea în Parlamentul European”, conchide Pîrvulescu.
Îți mai recomandăm Analiză | De ce o menajează PSD și premierul pe Gabriela Firea în scandalul „azilelor groazei”?