Actualizare vineri, 21 martie
Potrivit Agerpres, Bogdan Peșchir a fost reținut de procurori pentru 24 de ore în noaptea de joi spre vineri. El ar urma să fie dus în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.
Articol inițial
Acuzațiile din dosarul făcut public pe 20 martie sunt de corupere a alegătorilor – o infracțiune din codul penal românesc care se pedepsește cu până la trei ani de închisoare și care presupune oferirea de bani sau bunuri pentru a convinge o persoană să voteze un anumit candidat.
Procurorii Parchetului General, care au făcut joi dimineață 17 de percheziții în București și alte nouă județe, nu au anunțat public cine este candidatul care ar fi fost favorizat ilegal, însă surse judiciare au confirmat că este vorba de Călin Georgescu.
E vizată campania electorală din 2024 a acestuia când, cu ajutorul TikTok, candidatul filorus ar fi reușit să obțină peste două milioane de voturi și să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale, înainte ca acestea să fie anulate.

Călin Georgescu a beneficiat de pe urma exploatării algoritmilor TikTok în timpul campaniei electorale din 2024, susțin serviciile secrete românești.
Printre persoanele care au fost percheziționate joi de procurori sunt influenceri de pe TikTok care, în preajma turului I al scrutinului prezidențial din 2024, l-au promovat public pe Călin Georgescu prin transmisiuni live de pe rețeaua socială chinezească.
Europa Liberă a dezvăluit mecanismul sponsorizărilor de pe platformă încă de atunci.
Îți mai recomandăm Circuitul banilor pe TikTok: Cum se strâng, cum sunt împărțiți, cine plătește și cum a terminat Călin Georgescu campania cu zero cheltuieliRevenind la perchezițiile de joi, știm că printre cei vizați de anchetatori se numără Alexandru Virgil Zidaru, zis „Makaveli”, Bogdan Peșchir, zis „bogpr” sau Alin Borcan, care se autointitulează „Regele TikTokului”.
Percheziția făcută la Makaveli a fost confirmată și de lidera Partidului S.O.S., Diana Șoșoacă. Conform acesteia, Makaveli este consilier al unui senator al Partidului S.O.S. România.
„Aceasta este o acțiune politică, menită să intimideze și să reducă la tăcere S.O.S. România”, a declarat Diana Șoșoacă, care este europarlamentar.
Bogdan Peșchir, un om de afaceri din Brașov, nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol însă numele său este menționat și într-un document declasificat al Serviciului Român de Informații (SRI), în care se menționează că a donat sume mari de bani pentru promovarea lui Călin Georgescu.
Îți mai recomandăm Operațiunea „Georgescu președinte”. Documente declasificate de SRI, SIE, MAI și STS: Rusia – război hibrid și rolul Moscovei în alegeri„Bărbatul a efectuat plăti în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok și ale legislației electorale române”, afirma SRI în documentul declasificat.
Acest înscris, alături de altele desecretizate, au stat la baza deciziei Curții Constituționale (CCR) de pe 6 decembrie 2024, de anulare a alegerilor prezidențiale.
Bogdan Peșchir este adus la sediul Parchetului General.
„Eu nu am finanțat o campanie, eu am făcut donații către conturi de TikTok de tot felul fără să le cer vreun favor sau să le condiționez aceste donații de orientarea lor politică. Iar când mi s-a propus de anumite conturi să le donez pentru a susține pe cineva, le-am spus foarte clar că nu doresc să fac așa ceva, că fiecare trebuie să susțină voluntar pe cine vrea!”, spunea Bogdan Peșchir în decembrie, într-un interviu pentru Europa Liberă. Interviul a fost acordat la scurt timp după ce SRI publica informația de mai sus.
Bogdam Peșchir a ajuns joi la Parchetul General, unde era audiat la momentul actualizării acestui articol.
Îți mai recomandăm Mărturiile lui Bogdan Peșchir aka „bogpr”, unul dintre donatorii de pe TikTok din campania lui Călin GeorgescuCelălalt influencer la care au fost procurorii, Alin Borcan, a confirmat în discuția cu jurnaliștii prezenți că anchetatorii au venit la el „pentru a-l căuta pe Călin Georgescu prin sertare”.
În bustul gol și cu o armă de tip airsoft în mână, Borcan le-a spus jurnaliștilor de la Antena 3 CNN că cei care i-au percheziționat locuința sunt „hoți în cagule” și că dacă mai vin „va trage în ei”. El a spus că îl susține în continuare pe Călin Georgescu.
După apariția acelor imagini, Poliția a transmis că l-a amendat cu 5.000 de lei, „conform Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, iar ca măsură complementară, arma tip airsoft a fost confiscată”.
Mecanismul plăților pe TikTok
Informația esențială a acestei investigații este că în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2024 Călin Georgescu a declarat că nu a cheltuit niciun leu.
Fostul candidat este cercetat separat într-un alt dosar pentru acuratețea acelei declarații, însă informații privind susținerea sa, inclusiv materială, au început să apară încă din decembrie 2024, când Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a publicat mai multe documente declasificate ale serviciilor secrete.
Într-un document „strict secret” declasificat pe 4 decembrie 2024, Serviciul Român de Informații (SRI) spunea că a obținut „date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral”, precum și „exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.
SRI mai arăta că „ascensiunea în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată” care a fost amplificată cu două săptămâni înainte de data primului tur al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie, în condițiile în care Georgescu avea, la finalul lui octombrie, o intenție de vot de 1%.
Conform documentului declasificat, principala rețea de socializare folosită a fost cea chinezească, TikTok: rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi.
Aceste 25.000 de conturi „au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral”, susține SRI.
Popularitatea pe TikTok a lui Călin Georgescu a explodat în perioada alegerilor prezidențiale.
Iar una dintre metodele prin care popularitarea lui Georgescu a crescut pe TikTok a fost cu ajutorul influencerilor, „prin intermediul cărora [Călin Georgescu] şi-a promovat campania atât în mod direct (prin susţinerea publică a candidatului), cât şi indirect (prin mesaje aparent neutre, dar care conţineau etichete asociate candidatului, precum #echilbrusiverticalitate)”, arată SRI.
În noiembrie 2024, imediat după ce Călin Georgescu câștiga surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale, Europa Liberă descria mecanismul financiar prin care era sponsorizate postările pe TikTok.
„Oamenii își încarcă contul cu cardul de credit și primesc în schimb niște monede (coins). Intră pe live-ul unei persoane și donează. Donațiile sunt acele emoji-uri, tot felul de desene animate. Fiecare desen are o valoare. Practic, eu pot să donez un anumit cadou, iar acel cadou valorează o anumită sumă”, explica pentru Europa Liberă Robert Tatoi, creator de conținut pe TikTok.
Nu era clar nici atunci, nici acum, câte astfel de donații s-au făcut în total pe TikTok pentru promovarea lui Călin Georgescu. Ce este clar e că influenceri precum Makaveli au recunoscut în clipuri distribuite pe TikTok imediat după anularea alegerilor că l-au susținut pe Georgescu.
Într-o transmisiune live de după alegeri, în care apăreau mai mulți utilizatori de TikTok, inclusiv membri ai clanului Duduianu din București, interlocutorii vorbeau despre retragerea susținerii pentru Călin Georgescu din cauza pozițiilor acestuia față de persoanele de etnie romă.
„Noi nu am luat buletinele la nimeni [pentru a vota]”, spunea atunci Makaveli.
În mai multe comunicate de presă transmise după anularea alegerilor din România, TikTok spune că a colaborat cu autoritățile române pentru a înlătura materialele electorale nemarcate.
Autoritățile române au deschis și alte dosare penale după anularea alegerilor din România. Iată câteva dintre ele:
Îți mai recomandăm
Anularea alegerilor prezidențiale | Ce anchete și informații noi au apărut după desecretizarea documentelor din CSAT și motivarea CCRDosare penale pentru instigare la violență. Horațiu Potra - „Luați armele!”, George Simion - „Trebuie jupuiți în piața publică”Întrebări din dosarul de trădare. Legătura cu Georgescu? Cine și de când știa? Rolul foștilor militari?Ce conține dosarul în care procurorii au luat măsura controlului judiciar împotriva lui Călin Georgescu Extremist de dreapta, trimis în judecată pentru incitare la ură și promovarea doctrinelor antisemitePercheziții acasă la șeful de campanie al lui Călin Georgescu, Radu Pally. Georgescu acuză autoritățile de „abuz” Poliția Română a verificat afișele electorale ale lui Călin Georgescu din trei județe și a deschis un dosar penalDosarul de trădare | Comandamentul Vlad Țepeș, inițiat sub coordonarea atașatului ambasadei Rusiei la București, spun procurorii DIICOTarticol în curs de actualizare
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.