Atragerea de fonduri europene necesare pentru redresarea economiei se va concentra pe dezvoltarea infrastructurii și ajutarea fermierilor, a arătat președintele Klaus Iohannis, marți, după o discuție cu premierul și mai mulți miniștri.
Șeful statului a arătat că prin Planul Național de redresare și reziliență, plan bazat pe banii dați de Comisia Europeană prin programul de sprijin al statelor afectate de pandemie, se vor atrage fonduri necesare pentru redresarea economiei.
„Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse în final să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri.
De partea noastră, este nevoie de o serie destul de lungă de acte normative, care sunt necesare – și aici pregătirile sunt foarte avansate și Guvernul urmează să le adopte – pentru a fi în situația să aplicăm efectiv pentru acești bani", a precizat Klaus Iohannis.
Primul domeniu vizat pentru proiectele cu fonduri europene este infrastructura, banii fiind destinați, în special, pentru autostrăzi.
„Eforturile Guvernului, în acest moment, se concentrează pe infrastructură. România are foarte multă nevoie de infrastructură și acum vorbesc aici în special despre autostrăzi și căi ferate. Deci, autostrăzile sunt foarte, foarte importante în această fază și în acest domeniu pot să spun că suntem foarte avansați. Avem mai multe tronsoane importante de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte cu care se solicită acești bani europeni", a subliniat Klaus Iohannis.
Președintele a insistat, apoi, pe atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii și sprijinirea fermierilor.
„O altă preocupare pe care am insistat foarte mult astăzi este partea de agricultură și protecția mediului. Este foarte clar și știm cu toții: fermierii români au mare nevoie să fie susținuți. Știm foarte bine că, pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii se confruntă cu dificultăți generate încă de seceta prelungită din primăvară.
Pentru a veni în sprijinul lor, lucrăm pe două direcții importante.
Prima, pentru a veni în sprijinul fermierilor, Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă. Știu că aici au circulat tot felul de așa-numite fake news în spațiul public. Deci, încă o dată: Guvernul a prevăzut la rectificare fonduri substanțiale pentru despăgubirile fermierilor afectați de secetă.
A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații și, în acest fel, este important de știut că lucrăm foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizează irigații, combaterea secetelor, combaterea deșertificărilor - în general, proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul, să înlesnească munca fermierilor și, în același timp, să avem grijă ca ele să aibă o componentă foarte importantă de protecție a mediului", a arătat Klaus Iohannis.
La ultima rectificare bugetară, Ministerul Agriculturii a primit un supliment de 3,4 miliarde lei. Ministrul Adrian Oros a afirmat recent că banii pentru despăgubiri vor intra în conturile fermierilor în câteva zile, fiind vorba de aproximativ 200 euro pe hectar. Plăţile le facem prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Declarația integrală a președintelui Iohannis
În urma negocierilor de la Bruxelles, România a obținut 79,8 miliarde euro în fonduri europene, atât rambursabile cât și nerambursabile, pentru anii 2021-2027.
Mai exact, România primește 33,5 miliarde (din totalul de 750 miliarde) prin Recovery Fund destinat statelor afectate de pandemiei, și alți 46,3 miliarde din fonduri nerambursabile parte a bugetului multianual 2021-2027 al Uniunii Europene.
Totalul de care poate dispune România este împărțit astfel:
- 46,3 fonduri nerambursabile din bugetul UE;
- 16,8 miliarde subvenții nerambursabile;
- 16,7 miliarde împrumuturi potențiale (pe care România e liberă să le ceară sau nu).