Mugur Isărescu anunță că inflația, cea mai mare din UE, va fi menținută sub control, însă lansează avertismente pentru Guvern

Mugur Isărescu a subliniat din nou că inflația din România este cea mai mare din UE

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a anunțat joi, menține prognoza de inflație la 4,2% pentru finalul acestui an, dar crește prognoza pentru anul următor de la 3,3% la 3,4%.

Mugur Isărescu a explicat această decizie în contextul în care inflaţia a accelerat, activitatea economică s-a intensificat, „în mod surpinzător”, iar preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces.

Guvernatorul consideră că inflaţia va fi ţinută sub control pe termen mediu: „Inflaţia va fi ţinută sub control pe termen mediu, chiar dacă urmează doi ani electorali”.

Isărescu a atras atenţia că tot consumul final total este acea componentă care trage în sus activitatea economică. El a precizat că, în continuare, consumul populației crește pe toate segmentele, iar acest lucru se adaugă presiunii prețurilor. Mugur Isărescu a subliniat totuși că majorarea consumului nu este la nivelul anului 2017, an în care a atins 10,7% din PIB.

„De doi ani de zile spunem ca vor veni costurile acestui tip de creștere economică bazat excesiv pe consum”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației. El a precizat că odată cu creșterea consumului, importurile au crescut și ele însă într-un ritm și mai accelerat.

Din punctul său de vedere, există și două mari probleme pe care le-a identificat pe de-o parte faptul că s-a creat o așteptare legată de venituri mai mari, iar pe de altă parte veniturile bugetare nu sunt suficiente pentru investiții.

Toată lumea vrea venituri mai mari, asta e o realitate socială, cum să o temperezi? Este și an electoral. A doua problemă sunt veniturile fiscale care sunt sub 30% din PIB. Din ce mai faci autostrăzi, îmbunătățești infrastructura ferioviară, să ai un sistem de sănătate și de educatie bine puse la punct. Nu ai cum! E o problemă cantitativă. Nu ai cum să împarți”, a explicat Mugur Isărescu.

Șeful Băncii Centrale a subliniat că „bugetul este tensionat”, în contextul în care „ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii, care sunt cheltuieli rigide, e de peste 70%. Nu îi mai lasă câmp de manevră”.

Guvernatorul BNR a mai atras atenția și că investițiile par să se fi revigorat, pe fondul lucrărilor din construcții, dar în schimb investițiile străine directe „tind să se atenueze”.