Numărul de cazuri este într-o creștere ușoară de la o săptămână la alta, marți fiind înregistrate aproape de 5.000 de noi cazuri. În același timp, luând în calcul ultimele luni, se înregistrează și un număr record de persoane aflate în secțiile ATI - 1.126 de bolnavi de Covid19 în stare gravă.
Medicul Valeriu Gheorghiță a arătat miercuri că specialiștii se așteaptă ca tulpina britanică să devină dominantă în România. De asemenea, experții vor urmări cu atenție evoluția tulpinilor din Brazilia și Africa de Sud.
Două cazuri de confirmare a infectării cu coronavirus cu noua tulpină descoperită în Africa de Sud au fost confirmate vineri în România la pacienți din București și Pitești. La doar trei zile, două cazuri de infectare cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2 au fost confirmate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Puținele secvențieri genetice făcute de România nu oferă însă o imagine reală a numărului de infectări cu noile tulpini. Varianta britanică a virusului a fost confirmată mult mai târziu în România decât în statele din regiune, dar s-a extins rapid la nivel național și este pe cale să devină dominantă. Având în vedere numărul mic de teste, e posibil ca această perspectivă să fie deja un fapt.
„Valul trei în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potențial val patru va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular, dar și alte țări din Europa, inclusiv România, riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina „clasică" si cea britanică, val peste val”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicții severe confirmate în timp privind evoluția epidemiei de coronavirus.
Vaccinarea și noile tulpini
Momentan nu au fost prezentate dovezi medicale riguroase care să ateste că vaccinurile folosite acum în campania de vaccinare din Europa - Pfizer, Moderna și AstraZeneca - nu își fac efectul în privința infectărilor cu noile tulpini. Ele au fost fabricate contra tulpinii care s-a răspândit în întreaga lume din orașul Wuhan/China.
Îți mai recomandăm În etapa a treia de vaccinare vor avea prioritate municipiile cu incidenţă mai mare de 4,5 la miePunctual, un studiu de laborator publicat luni în New England Journal of Medicine a arată că vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient împotriva tulpinii braziliene a virusului SARS-CoV-2.
Totuși, potrivit experților, dacă în cazul tulpinei din Regatul Unit vaccinurile disponibile acum în Uniunea Europeană sunt eficiente, în ceea ce privește tulpina sud-africană protecția oferită de serurile anti-COVID-19 nu este una satisfăcătoare.
În studiile publicate anterior, Pfizer a constatat că vaccinul său neutraliza alte variante mai contagioase identificate pentru prima dată în Regatul Unit şi Africa de Sud, dar varianta sud-africană poate reduce anticorpii de protecţie declanşaţi de vaccin.
Pfizer crede că vaccinul său actual este foarte probabil să protejeze în continuare împotriva variantei din Africa de Sud. Cu toate acestea, medicii intenţionează să testeze o a treia doză de rapel din vaccin, precum şi o versiune reorganizată special pentru a combate varianta, pentru a înţelege mai bine răspunsul imun.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat marți că eficacitatea vaccinurilor omologate în fața noilor tulpini ale virusului este ușor diminuată și că în continuare singura soluție pentru a opri răspândirea virusului rămâne vaccinarea.
Trebuie să ne vaccinăm, astfel suntem protejați față de formele severe, a precizat Gheorghiță.
„Datele disponibile la acest moment ne arată că eficacitatea acestor vaccinuri este ușor diminuată față de tulpina sălbatică și chiar față de tulpina britanică. Singurul meu mesaj este să ne programăm cât mai mulți la vaccinare și să accelerăm campania. Chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate inițial, vaccinurile ne protejează de formele critice. Nici un vaccin nu este 100% eficace”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Pentru a accelera imunizarea persoanelor în fața virusului, marți s-a anunțat deschiderea posibilităţii de programare a persoanelor din etapa a treia pentru judeţele care au municipii cu rată de incidenţă cumulată a cazurilor mai mare de 4,5 la mie.
Noi măsuri restrictive?
Recenta creșterea a numărului de cazuri a dus la implementarea de noi măsuri restrictive. Luni, 8 martie, municipiul Timișoara a intrat în carantină generală pentru 14 zile după ce a trecut de rata de incidență de de 7 cazuri la mia de locuitori.
În Capitală, depășirea incidenței de 3 la mie a dus din nou la închiderea restaurantelor la interior, teatrelor, cinematografelor, sălilor de jocuri de noroc, a cafenelelor și cluburilor.
Îți mai recomandăm Guvernul ia în calcul extinderea restricțiilor. Noi dispute între premier și ministrul SănătățiiConform raportării de marți, Timiș rămâne pe primul loc în topul infectărilor, cu o incidență de 5,19 la mia de locuitori a cazurilor de COVID-19. În Capitală s-au înregistrat peste 700 de cazuri și incidența a ajuns la 3,16. În zona roșie rămân Ilfov, cu 3,61, Cluj, cu 3,29 în scădere de la 3,39, și Brașov cu 3,13 în scădere față de 3,24.
Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că „ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce mai predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”.
Arafat a precizat că deocamdată măsurile sunt la nivel local și zonal, dar că dacă continuă creșterea „vom ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm. (…) La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă pusă, nicio discuţie despre lockdown total (…) Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”.
Președintele Iohannis a dat asigurări în aceeași zi că autoritățile „nu au în vedere un lockdown de Paște".
Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că printre măsurile luate în calcul de autorități este și impunerea obligației privind declarația pe propria răspundere începând cu ora 22.00. În prezent, declarația pe proprie răspundere este necesară după ora 23.00.
Virusul SARS-CoV-2 și mutațiile
În ciuda tuturor îngrijorărilor, pentru experții din lumea medicală evoluția virusului este însă una obișnuită. Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan/ China, nu este același pe care îl găsim în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului. O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară din Spania.
Îți mai recomandăm Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva noilor tulpini. Tratamente „miraculoase" pentru pacienții Covid-19?Mutația genetică este o caracteristică normală în ciclul de viață al unui virus. Atunci când un virus se multiplică în interiorul celulei infectate, se produc milioane de copii care vor infecta mai departe alte celule ale organismului gazdă și care se vor transmite de la acea persoana la alta. Deoarece acest proces se produce la o rată foarte ridicată, riscul de apariție a „greșelilor" de copiere - a mutațiilor - este foarte mare. Mici mutații sunt așadar normale.
Până în prezent, SARS-CoV-2 a suferit lent mutații, permițând oamenilor de știință și factorilor de decizie să poată să ia masuri în timp real.
În prezent, nu există dovezi care să sugereze că oricare dintre virusurile mutante este produce îmbolnăviri mai grave. Sunt mai contagioase, nu cu o mortalitate mai ridicată. Gravitatea derivă însă, ca și în martie anul trecut, din reapariția riscului ca sistemul sanitar să fie copleșit de mulțimea cazurilor apărute la un moment dat, ținînd cont tocmai de faptul ca aceste tulpini se răspândesc mai repede, deci mai mulți oameni fac boala în același timp.
Prin urmare, gesturi simple precum spălarea mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea unei măști medicale rămân cele mai importante soluții pentru oprirea răspândirii virusului.