Timp de trei ani, cele mai multe primării din țară au fost ocupate cu proiecte personale. Sau, în multe alte cazuri, cu statul degeaba. De câteva săptămâni încoace e plină presa cu știri despre avântul pe care l-au luat diferite proiecte pe tot cuprinsul țării. Vedem poze cu stadioane, săli polivalente, aeroporturi, pasaje, zone de agrement. E o minune, cel puțin pe foaie!
Parcul Cișmigiu e în proces de refacere și cosmetizare. Până acum nu avea rost, pentru că uitau alegătorii că s-a muncit la ei în oraș. Una e să te apuci de treabă imediat după ce ai câștigat mandatul și alta e să o faci în anul când el se termină. Altfel n-ai avea nicio șansă de a mai fi ales încă o dată. Lucrarea trebuie să fie proaspătă în mintea contribuabilului. Să miroasă a var în oraș atunci când se duce omul la urne. Așa gândesc edilii. E felul în care își văd ei electoratul. Și, atât timp cât păcăleala ține, de ce ar proceda altfel?
În primii trei ani de mandat se aprobă proiectele imobiliare ale dezvoltatorilor, care, cum altfel, bagă un ban grămadă în diverse buzunare din primării şi, de multe ori, fac şi mai grea viaţa oamenilor din oraşele mari prin aglomerările de blocuri turn ridicate între case sau clădiri de birouri imense fără locuri de parcare.
În anul al patrulea de mandat se schimbă treaba şi încep lucrările vizibile pentru cetăţeni: parcuri, fântâni arteziene, reparaţii de străzi, lărgiri de bulevarde care aşteaptă de 25 de ani chestia asta, vezi bulevardul Prelungirea Ghencea din Bucureşti, a cărui lărgire începe de luni. Anunţul l-a facut azi Gabriela Firea, pe un ton victorios, eroic. Bravo! Felicitări. Primarul e cu noi.
În Sectorul 4 se vorbește despre amenajări urbane cu fântâni arteziene decorate cu broaște, delfini, vulcani mici, vulcani mari, lupi, rățoi, cai, îngerași și ursuleți. Priorități de grad zero pentru o administrație locală ai cărei predecesori au transformat deja zona într-un muzeu al kitsch-ului în aer liber. Din viitorul peisaj al Sectorului 4 lipsesc, inexplicabil, dinozaurii mobili, care să zică „mama” trecătorilor, și balauri înaripați, cu uniforme pe care să scrie „Poliția locală”.
Cazinoul din Constanța va fi, în sfârșit, renovat. A durat mult până s-a decis cine și cum ia proiectul, cine ia șpaga și cine o plătește. Chestiuni birocratice, care au ținut România în loc timp de treizeci de ani. Noroc cu alegerile. Fiind din patru în patru ani, rezultă că la fiecare mandat pierdem doar trei. Dacă mandatele primarilor erau de zece ani, pierdeam nouă. Deci încă e bine!
Am mai fi scris despre stadionul din Timișoara și aeroportul din Brașov, dar tocmai am primit știrea că la Bârlad se face un centru de cercetări spațiale legat printr-un tunel de portul Vaslui, de pe Prut. Sunt proiecte ambiţioase, care vor fi gata cu o singură condiţie, să-i alegem tot pe actualii edili, căci, altfel, tot efortul acesta uriaş pe care îl pun în slujba comunităţilor lor se va duce de râpă.
Oare chiar nu ne-am deşteptat deloc în ultimii trei ani?
Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.