Consiliul fiscal, condus de Ionuț Dumitru, subliniază că majorarea țintei de deficit bugetar pentru anul 2019 precum și subdimensionarea cheltuielilor de asistență socială și a celor aferente contribuției către UE duc la un deficit situat în jur de 3% din PIB, „chiar și ignorând problemele legate de supradimensionarea veniturilor bugetare identificată în contextul opiniei Consiliului fiscal din 5 februarie 2019 (4,5 miliarde lei, în condițiile în care taxa pe activele bancare ar fi menținută în forma curentă)”.
Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilității fiscal-bugetare, care are ca rol oferirea unei opinii asupra sustenabilității politicii fiscal-bugetare pe termen mediu și lung.
Totuși, dacă este luată în calcul și această posibilă sursă de venit, în opinia Consiliului fiscal „este probabil ca deficitul bugetar la finele anului curent să ajungă la un nivel de circa 3,5% din PIB în condițiile menținerii unor politici neschimbate”.
Consiliul fiscal mai atrage atenția că, pentru prima dată, ținta de deficit bugetar este majorată ulterior depunerii proiectului de buget în Parlament.
Consiliul fiscal mai remarcă diferențele „semnificative” care apar între varianța inițială a bugetului, care a ajuns la Consiliu pe 31 ianuarie, și cea adoptată ulterior de Guvern și de Parlament.
„Veniturile și cheltuielile totale sunt mai mari cu 1,165 miliarde lei, cu diferențe semnificative în dimensionarea unor agregate de cheltuieli”, se arată în opinia trimisă Guvernului de Conisliul fiscal.
Astfel, la capitolul venituri, sunt observate majorări la nivelul cheltuielilor de capital, un plus de 2,47 miliarde de lei față de varianța inițială a bugetului, cu bunurile și serviciile (un plus de 1,5 milairde de lei) și alte cheltuieli, cu 500 de milioane de lei mai mult. În compensare, apar reduceri la cheltuielile cu asistența socială (-2,2 miliarde de lei) și alte transferuri (-700 de milioane de lei).
„Ambele reduceri de cheltuieli apar drept extrem de problematice și apreciem astfel că ab initio există presiuni suplimentare la adresa deficitului bugetului consolidat în raport cu cele deja identificate în opinia Consiliului fiscal din 5 februarie 2019”, este menționat în document.
Consiliul mai notează că, în urma dezbaterilor parlamentare, bugetul a mai consemnat o suplimentare a cheltuielilor și a deficiutului, cu 2,13 miliarde de lei, din cauza adoptării amendamentului cu privire la dublarea alocației pentru copii.
În proiecțiile bugetare pe termen mediu (2020 și 2021) se regăsește și impactul creșterii alocațiilor copiilor, țintele de deficit fiind majorate cu suma respectivă în raport cu varianta notificată Consiliului fiscal în data de 31 ianuarie.
Liderul PSD Liviu Dragnea a replicat că privește „cu maturitate și responsabilitate” semnalele Consiliului fiscal de creștere a deficitului bugetar, dar a ținut să precizeze, potrivit Agerpres, că „Consiliul Fiscal a spus mereu că se vor întâmpla lucruri care nu s-au întâmplat. Realitatea a dovedit că ceea ce am pus noi în programul de guvernare şi în proiectele de buget s-a adeverit”.
Liviu Dragnea a explicat totodată că bugetul, care în prezent se află din nou în mâinile parlamentarilor, „a fost elaborat foarte bine” și că „nu se modifică după mofturi”, lăsând să se înțeleagă că bugetul va fi retrimis președintelui României pentru promulgare, în forma inițială.