Candidatul PSD la prezidențiale a reușit să treacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dar starea de spirit în partid rămâne una încordată. Viorica Dăncilă s-a impus în doar zece județe, cele mai multe fiind din zona sudică: Teleorman, Dolj, Olt, Giurgiu, Gorj, Argeș Mehedinți, Ialomița și Buzău. Regiunea Moldovei, considerată un fief tradițional al PSD, a fost dominată de Klaus Iohannis, singurul succes pentru social-democrați fiind în județul Botoșani. Pesediștii au pierdut pe linie în Transilvania, dar și în județe considerate cândva „roșii”: Constanța, Vaslui, Vrancea, Prahova sau Iași. Probleme mari sunt și în Banat, unde scorul nu a fost cel dorit.
Viorica Dăncilă l-a devansat pe Dan Barna, principalul contracandidat pentru locul al doilea, reușind să obțină 23,45%. Scorul este departe de candidatul de pe primul loc, Klaus Iohannis – 36,91%, iar despre recuperarea acestei diferențe urmează să fie discuția centrală în cadrul Comitetului Executiv de mâine. De la alegerile europarlamentare PSD a reușit să crească cu un singur procent, la alegerile din 26 mai ei reușind să aibă 22.45%.
Dăncilă: Rezultatul arată și puterea liderului în județ
„Nu venim cu ideea să facem excluderi, fiecare președinte de organizație trebuie să își justifice rezultatul obținut, ce a mers, ce nu a mers. Este important să vedem ce s-a greșit, unde s-a greșit, să vedem motivele pentru care s-a ajuns la un rezultat mai slab în anumite județe”, a fost mesajul transmis de Viorica Dăncilă înaintea întâlnirii informale din Kiseleff care pregătește Comitetul Executiv.
Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că sunt vizați cei care nu și-au atins targetul stabilit de partid înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale. Printre cei care nu au performant se numără și Marian Oprișan, un lider care a contestat în ultima perioadă autoritatea Vioricăi Dăncilă. El a recunoscut după alegerile europarlamentare că nu a tras în campanie deoarece și-a dorit ca Liviu Dragnea să piardă acele alegeri.
Viorica Dăncilă dorește să-și securizeze scaunul de președinte PSD și după prezidențiale și le va da un ultim avertisment mai multor șefi de organizații. Ea încearcă să evite convocarea unui Congres după 24 noiembrie, deși există mai multe voci în partid care spun că este obligatorie convocarea unui Congres ordinar.
„Toți putem să spunem că nu ne-a plăcut nu știu ce lucru din programul de guvernare sau candidatul, dar multe dintre rezultate arată și puterea pe care o are liderul în județul respectiv, fiecare va veni mâine și va justifica”, a declarat Dăncilă.
Liderul PSD mizează pe faptul că dacă se vor pierde alegerile prezidențiale, liderii de organizații să nu poată cere organizarea unui Congres din cauza rezultatelor slabe pe care le-au obținut în județele pe care le conduc.
Ședință informală în Kiseleff înainte de CEX
La întâlnirea de astăzi din Kiseleff au fost invitați secretarul general al partidului, Mihai Fifor, președintele executiv, Eugen Teodorovici, președintele organizației PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, fostul secretar general, Codrin Ștefănescu, dar și alți lideri de organizații. Printre ei și Marius Pieleanu, șeful casei de sondaje Avangard, apropiat de PSD.
„Mâine va fi o analiză în cadrul Comitetului Executiv, probabil a fost o implicare mai mică, probabil unii președinți nu mai sunt agreați de populație. Politica este aritmetică pură, la sfârșit se numără, cine are rezultate este clar că s-a și preocupat și are suportul populației”, a declarat Niculae Bădălău. Președintele organizației din Giurgiu se poate lăuda că a strâns la zestrea electorală a Vioricăi Dăncilă aproape 50.000 de voturi, în timp ce Klaus Iohanis a obținut în județul din sud doar 34.000 de voturi.
Nemulțumit este și președintele executiv Eugen Teodorovici, care susține că mâine s-ar putea să existe și sancțiuni pentru cei care nu au performat în primul tur al prezidențialelor.
„Trebuie să vedem motivele pentru care cei care și-au atins un scor nu l-au atins. Scorul din multe organizații mă nemulțumește, PSD e un partid mare și este forța numărul unu a acestei țări”, a fost poziția lui Teodorovici. Cu toate acestea, președintele executiv nu se poate lăuda cu rezultatele organizației din care face parte – PSD Tulcea. Viorica Dăncilă a primit 19.000 de voturi în acest județ, în timp ce Klaus Iohannis a luat aproape 33.000 de voturi.
Un scor foarte slab a obținut Viorica Dăncilă și în județul din care face parte secretarul general al PSD, Mihai Fifor. Aproape 30.000 de voturi au strâns social-democrații din județul Arad pentru Dăncilă, în timp ce Klaus Iohannis a obținut aproape 75.000 de voturi.
În aceste condiții, Viorica Dăncilă are un ascendent asupra lui Fifor și Teodorovici, mai ales că organizația sa, PSD Teleorman, se numără printre fruntașele de la aceste alegeri.
Probleme pentru Dăncilă în București și Diaspora
Un scor foarte slab a obținut candidatul PSD în București, dar și în Diaspora. Social-democrații au încercat să explice cauzele eșecului în afara granițelor.
„Am avut în vedere românii din Diaspora, dacă într-adevăr țin la țara lor, dacă vor să se întoarcă acasă trebuie să-i susțină pe cei care au făcut lucruri bune”, susține Viorica Dăncilă. Președintele executiv recunoaște că partidul nu s-a preocupat de relația cu românii din afara țării.
„Nu am avut acțiuni în Diaspora, dacă n-ai acțiuni, nu ai ce să comunici”, a subliniat Teodorovici.
Niculae Bădălău crede că PSD a uitat să comunice cu cei din Diaspora.
„Aici a fost o comunicare proastă și, din păcate, noi nu am dat răspunsuri. Cred că trebuie mai mult discutat cu Diaspora. Eu vreau să vă spun că am foarte multe rude plecate, am foarte mulți prieteni și dacă dintr-o întâmplare am fost la o petrecere la care niște nebuni cântau ce cântau, asta nu înseamnă că am acceptat și sunt eu vinovat. Poate nu am fost în stare să le explicăm oamenilor ceea ce noi am făcut pentru ei. Lipsa de comunicare și oamenii din străinătate pentru care noi am făcut foarte multe lucruri bune și îi sprijinim în continuare și îi apreciem pentru efortul de a munci acolo și de a-și ține familiile în țară nu a fost explicat”, a fost explicația oferită de Bădălău.
Sancțiune pentru Ana Birchall
Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, este puternic contestată în interiorul PSD, mai mulți social-democrați considerând că aceasta ar trebui exclusă din partid. Ei i se reproșează buna relație pe care o are cu președintele Klaus Iohannis, dar și declarațiile sale privind desființarea Secției Speciale. Viorica Dăncilă a recunoscut că situația Anei Birchall urmează să fie discutată în cadrul Comitetului Executiv, existând o propunere ca aceasta să fie exclusă din PSD.
Dăncilă a fost nemulțumită și de înscrierea în PSD a lui Cozmin Gușă, ea aflând despre acest eveniment de pe Facebook, după publicarea unei fotografii în care apar Paul Stănescu, Dan Tudorache – președintele PSD Sector 1 și Cozmin Gușă. Cu toate acestea, unii social-democrați cred că subiectul nu ar trebui discutat în cadrul Comitetului Executiv, deoarece Gușă este doar un membru de partid, neavând funcții de conducere.
Pesediștii se contrazic pe tema moțiunii de cenzură
Niculae Bădălău crede că PSD va reveni la guvernare în luna februarie, după ce partidul va depune o moțiune de cenzură. Teoria sa nu este susținută de președintele executiv, Eugen Teodorovici, care afirmă că guvernele nu se pot schimba așa ușor, iar astfel de teme trebuie cântărite în partid înainte să fie anunțate publice.
Comitetul Executiv se va reuni mâine de la ora 16.
Facebook Forum