Alexandra Gavrilă are 34 de ani și lucrează de câțiva ani la o corporație din domeniul IT. De două luni lucrează de acasă, însă pentru angajații companiilor din acest domeniu, acesta nu era un lucru neobișnuit. Acum, însă, mărturisește că acasă „e puțin haos” fiindcă Alexandra este mama a doi copii, un băiețel de 7 ani și o fetiță de 4 ani.
„Nu se împacă ușor munca de acasă cu statul cu copiii, este o provocare. Copiii nu înțeleg că noi trebuie să lucrăm, au senzația că așa cum stau ei acasă, relativ în vacanță, așa suntem și noi”, spune tânăra corporatistă. Se consideră, totuși, mai norocoasă decât alte colege ale sale: „când sunt copiii mai mici e și mai dificil, una dintre colegele mele care are o fetiță mică, atunci când facem ședințele de echipă, nu are ce face, stă cu fetița lângă ea”.
După 15 mai și ea, dar și colegii ei, vor continua să lucreze de acasă, cel puțin până după 1 iunie. Oricum, au menținut același ritm de lucru ca înainte de carantină. Și chiar dacă spune, zâmbind, că acasă este „haos”, mărturisește că ar amâna cât mai mult întoarcerea dacă ar putea sau măcar până se redeschid școlile și grădinițele.
Pentru ea, sunt încă multe necunoscute legate de întoarcerea la birou, mai ales că este și în postura de părinte: de la bunicii care pot fi puși în pericol dacă îi lasă, ca până acum, să stea cu nepoții lor, care și așa nu merg la școli și grădinițe, și până la dificultatea cu care s-ar putea parcurge drumul cu transportul în comun până la biroul situat în zona Aurel Vlaicu-Pipera, considerat „polul corporatiștilor”.
„Automat, dacă noi ne-am întoarce la birou ar trebui să îi lăsăm pe copii la bunici, iar bunicii ar fi obligați să iasă mai mult din casă. Asta este ceea ce ne-ar îngrijora pe noi”, punctează Alexandra Gavrilă, menționând că încă nu vede cum s-ar putea reveni la „vechiul normal”: „Eu am semne de întrebare legate de modul în care se poate realiza întoarcerea la birou, poate pe ture, și mai ales cum putem ajunge la serviciu. Înțeleg că s-au impus și niște norme de distanțare în metrou, dar eu nu sunt convinsă că se pot respecta. Dacă chiar s-ar respecta ar însemna să fac dublu ca timp până la serviciu. Ar fi încă un punct negativ, va fi mai mult timp cheltuit pe drum”.
Majoritatea companiilor din IT, care au lucrat cu motoarele turate la maxim și de la distanță, le vor permite angajaților să lucreze în aceleași condiții până în toamnă, potrivit Mediafax.
Nu sunt însă singurele companii care prevăd o întoarcere treptată a angajaților la birou. De exemplu, ING Bank va readuce la birou doar 10% dintre angajații din sediul central din București, care vor veni oricum în ture, mai ales că timp de două luni banca a funcționat în parametri normali cu 95% dintre angajați lucrând acasă, au explicat pentru Europa Liberă, reprezentanții băncii.
ING a trecut de la o medie de 14% dintre persoane care lucrau de acasă la peste 95% în doar câteva zile, menținând fluxul de lucru și standardele obișnuite.
După 15 mai, fiindcă se reîntoarce doar o mică parte dintre cei 2.300 de angajați din sediul central, spațiul nu va fi deocamdată reconfigurat, fiindcă ei au la dispoziție suficient loc pentru a menține distanțarea de cel puțin un 1,5 metri.
În schimb, se pregătesc ca până la finalul săptămânii să definitiveze setul de măsuri pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.
Pe termen mai lung, ING ia în considerare scăderea procentului de angajați care se află zilnic la birou la 60%, iar restul 40% vor lucra de acasă sau se vor afla în vacanță.
De altfel, un studiu recent, realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International, arată că 7 din 10 angajați ar vrea să continue să lucreze o bună parte din timp de acasă şi după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului şi ieşirea din starea de urgenţă, scrie Ziarul Financiar. Astfel, 60% cred că lucrul la distanţă ar fi util cel puţin 1-2 zile pe săptămână, iar 10% ar vrea să lucreze chiar 3-4 zile de acasă în perioada următoare.
Și proprietarii clădirilor de birouri se pregătesc pentru reîntoarcerea angajaților, după 15. Reprezentanții companiei Iulius, controlată de antreprenorul ieșean Iulian Dascălu, ne-au explicat că, pe lângă măsurile punctuale luate de companiile care ocupă acele clădiri pentru spațiile lor de lucru, adaptate domeniului de activitate și procedurilor interne, au luat și ei măsuri punctuale.
„Mai exact, recepțiile clădirilor sunt dotate cu dispensere de dezinfectant, covoare impregnate cu dezinfectant, iar pe suprafețele de contact, cum sunt mânerele ușilor, panourile de comandă ale lifturilor etc. este aplicată folie antiseptică. Totodată, săptămânal, se realizează operațiuni de dezinfecție generală prin nebulizare în spațiile comune (unul dintre cele mai eficiente procese de igienizare, care asigură inclusiv dezinfecția sistemelor de ventilație), iar instalația de ventilație este setată pentru a introduce în permanență aer proaspăt tratat în proporție de 100%, fără funcția de recuperare”, au spus reprezentanții Iulius, companie care se numără printre cei mai mari dezvoltatori de birouri din afara Capitalei, având în portofoliu 12 clădiri de birouri în Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
Totodată, dezinfectarea în clădirile Iulius se face atât în timpul orelor de program cât și după, iar personalul care face aceste operațiuni este îmbrăcat cu echipament de protecție. „De asemenea, există obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile comune ale clădirilor, accesul în lifturi va fi limitat, iar așteptarea se va face cu păstrarea distanței minime de siguranță”, au mai punctat reprezentanții companiei.
Chiar dacă sunt chiriași care regândesc modul în care sunt configurate spațiile de lucru și caută soluții pentru a menține un mediu cât mai sigur pentru angajați, compania transmite că „este prematur” pentru a determina impactul pe termen lung al acestei crize în ceea ce priveste modul în care se vor amenaja spațiile de birouri și cum va evolua, în consecință, și prețul chiriilor: „Cu siguranță vor exista schimbări în activitatea tuturor, inclusiv în ceea ce privește așteptările angajaților, însă considerăm că piața office este una matură, capabilă să se adapteze noilor direcții, așa cum a făcut și până acum”.
Facebook Forum