Linkuri accesibilitate

PSD dă aproape un miliard de lei șefilor de județ. Florin Cîțu: „Aceste sume nu sunt în buget, va crește deficitul”


Ministrul de Finanțe critică dur modul în care Parlamentul pune presiune pe bugetul de stat prin legile votate.

Ministrul de Finanțe a declarat pentru Europa Liberă că deficitul bugetar va crește după modificările aduse de PSD în Parlament Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. Social-democrații au depus un amendament prin care au majorat cu 930 de milioane de lei (aproape 193 de milioane de euro) sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale. Florin Cîțu a precizat pentru Europa Liberă că aceste sume nu se regăsesc în bugetul de stat. Legea a primit 314 voturi ”pentru” și 65 ”împotrivă”.

Reprezentantul ministerului de Finanțe a precizat înaintea votului din plenul Camerei Deputaților că la rectificarea bugetară s-au avut în vedere veniturile care s-au diminuat cu 19.46 miliarde de lei, iar capitolul cheltuieli a înregistrat o creștere cu 12.5 miliarde de lei. Astfel, deficitul a ajuns la 31.9 miliarde de lei.

PSD nu a ținut cont însă de datele prezentate de Ministerul Finanțelor, ci a majorat sumele care se alocă pentru consiliile județene și pentru primării. În ultimul Comitet Executiv al social-democrați, liderii din teritoriu au cerut conducerii partidului să modifice Ordonanța de Urgență privind rectificarea bugetară. Șefii de organizații au trimis în Kiseleff tabele cu sumele cheltuite din cauza epidemiei de coronavirus, susținând că riscă falimentul dacă nu vin banii de la centru.

Pentru a îndeplini dorința șefilor de județe, PSD a modificat în comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților sumele alocate pentru teritoriu. Guvernul alocase 226 de milioane de lei ca sumă defalcată din TVA pentru bugetele locale. Amendamentul PSD trimite însă 930 de milioane de lei în teritoriu, 850 de milioane fiind către Consiliile Județene.

„Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000 mii de lei

  • 373.639 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap
  • 43.059 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecția a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap și a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizații lunare de la nivelul sectoarelor municipiului București
  • 513.302 mii lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor și sectoarelor municipiului București”, a fost amendamentul depus de PSD în Comisia de buget și votat în plenul Camerei Deputaților.

Potrivit amendamentului, „Ministerul de Finanțe este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul și structura bugetului de stat pe anul 2020”.

În raportul legii de aprobare a Ordonanței 55/2020 se prevede că Primăria Capitalei va primi 40.000.000 de lei, în timp ce fiecare primărie de sector va obține 6.6 milioane de lei. Suma totală pentru București se ridică astfel la 80 de milioane de lei.

Florin Cîțu: „E un asediu constant din Parlament asupra stabilității financiare a României"

Votul din Parlament pentru modificarea rectificării bugetare va pune o presiune și mai mare pe bugetul de stat, susține ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, pentru Europa Liberă.

Va crește deficitul bugetar. Aceste sume nu sunt în buget. Nu am să tai însă nici un leu de la investiții, cum au făcut ei în anii precedenți. O să administrez finanțele publice responsabil și precaut ca și până acum. Chiar sub acest asediu constant asupra stabilității financiare a României care vine din Parlament”, a declarat ministrul de Finanțe pentru Europa Liberă.

Cu toate că Florin Cîțu nu este de acord cu amendamentul PSD, liberalii au anunțat în Parlament că vor vota legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 55/2020 privind rectificarea bugetară.

Propunerile nu modifică substanțial Ordonanța, rezolvăm o problemă așteptată de consiliile județene, le dăm posibilitatea ca prin rectificare să își poate desfășura activitatea în bune condiții. Guvernul reactualizează standardele de cost, consiliile județene nu vor mai avea probleme cu protecția socială”, a fost poziția liderului de grup al PNL din Camera Deputaților, Florin Roman.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că sumele alocate pentru teritoriu erau absolut necesare.

Peste 850 de milioane de lei au fost cheltuiți din bugetele locale în lupta împotriva COVID-19, în timp ce de la Guvern s-au primit doar 20 de milioane de lei. În total este vorba de 0.09% din PIB, un procent infim, a suta parte din uriașul deficit bugetar de 10% realizat de guvernare PNL”, a transmis președintele PSD.

Surse din Ministerul de Finanțe au precizat că singura soluție pentru acoperirea deficitului o reprezintă realizarea de noi împrumuturi, fix ceea ce critică PSD.

UDMR a anunțat că nu votează legea de aprobarea a rectificării bugetare, deoarece redistribuirea banilor nu s-a făcut echitabil, iar majoritatea parlamentară nu a aprobat ca din Fondul de rezervă al Guvernului să fie alocată suma de 740 de milioane de lei pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole și concerte din subordinea administrației publice locale, respectiv teatre, filarmonici, opere.

USR critică PNL: „De unde banii?”

Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget, a criticat poziția PNL față de rectificarea bugetară. Deputatul USR a scris pe Facebook că liberalii au depus un amendament prin care salariile în companiile de stat să poată fi majorate în acest an, chiar dacă nu și-au îmbunătățit sau menținut rezultatele de anul trecut.

„Am încercat să explic în cadrul comisiei de buget-finanțe că nu putem susține așa ceva în condițiile în care e un prăpăd în mediul privat. Mediul privat a fost forțat, ca de fiecare dată, să strângă cureaua. Cum putem să spunem românilor care lucrează în privat că ei vor suferi, dar că la companiile de stat vom crește totuși salariile, chiar dacă și ele au făcut pierderi. De unde banii? Evident din bugetul de stat susținut chiar de contribuabili”, a scris pe Facebook, Claudiu Năsui.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG