Linkuri accesibilitate

Încă 1000 de militari americani vor fi trimiși în Polonia: Washington-ul și Varșovia vor semna un nou acord


Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo 
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo 

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să semneze un nou acord privind creşterea cu 1000 de militari a prezenţei militare a SUA în Polonia. Informația a fost furnizată de Krzysztof Szczerki, şeful de cabinet al preşedintelui Andrej Duda pentru agenţia PAP.

Mike Pompeo este așteptat la Varşovia pe 15 august. Șeful de cabinet al președintelui polonez a precizat că acordul este materializarea unei declaraţii semnate anul trecut de cei doi președinți, Donald Trump și Andrej Duda.

Documentul prevede transferul în Polonia a unei părţi din efectivele Corpului V al armatei terestre a SUA de la Fort Knox, în Kentucky. Misiunea lor va consta în planificare operaţională, monitorizarea forţelor din Europa şi coordonare cu partenerii europeni din NATO.

În Polonia sunt staţionaţi în acest moment 4500 de militari americani.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo face săptămâna viitoare un turneu în Slovenia, Austria şi Polonia.

Polonezii, spre deosebire de români s-au angajat față de americani să acopere cheltuielile militare.

De artful, încă de când a vizitat Casa Albă în 2018 președintele polonez a folosit o expresie simbolică și măgulitoare pentru locul în care va fi noua amplasată noua bază americană pentru care polonezii sunt gata să plătească: Fort Trump.

Cei doi președinți, Trump și Duda gândesc în mod similar, au rezerve cu privire la Moscova, nu au încredere în alianțele multinaționale, cum ar fi UE și NATO, și ca urmare au au preferat să încheie o înțelegere bilaterală clară.

Polonezii și-au demonstrat atașamentul față de SUA și în domeniul energetic. Astfel, pentru a răspunde celor două state vecine care au creat cele mai dramatice pierderi Poloniei de-a lungul istoriei, Varșovia mizează pe gazul american. În timp de North Stream 2 a fost gândită să aducă gaz rusesc din Rusia în Germania, Polonia preferă să plătească mai mult, decât să fie dependentă de cele două: astfel președintele polonez s-a angajat să cumpere gaz american de 30 de miliarde de euro. În acest scop şi a construit un terminal special destinat navelor americane de transport LNG-LPG.

XS
SM
MD
LG