Linkuri accesibilitate

Liderii UE caută soluții pentru a salva campaniile de vaccinare


Statele europene se confruntă cu o penurie de vaccinuri chiar în timp ce al treilea val al pandemiei le-a lovit puternic
Statele europene se confruntă cu o penurie de vaccinuri chiar în timp ce al treilea val al pandemiei le-a lovit puternic

Liderii UE par într-un blocaj în a găsi soluții pentru a crește producția de vaccinuri Covid-19 pentru a imuniza un număr cât mai mare de persoane, arată o analiză Politico.

În timp ce șefii de stat și de guvern ai UE se pregăteau să participe la un summit virtual organizat joi, Comisia Europeană a lansat planuri pentru un mecanism de limitare a exporturilor de vaccinuri pentru a rezolva principala problemă a UE: lipsa serurilor.

În încercarea de a reduce tensiunile dintre Bruxelles și Londra, UE și Marea Britanie au emis miercuri seară o declarație comună vagă, proclamând că vor colabora pentru a crește rezervele de vaccinuri. Însă prim-ministrul Boris Johnson amenință în continuare cu represalii în cazul unor eventualele restricții la exporturi, în timp ce oficialii UE sunt supărați pe faptul că producătorii britanici de vaccinuri nu livrează doze în străinătate.

Lipsa oricăror detalii din declarația comună a subliniat doar absența unor opțiuni bune pentru liderii politici într-o situație în care cererea de vaccinuri depășește cu mult capacitățile de producție existente.

Cu toții ne confruntăm cu aceeași pandemie, iar al treilea val face cooperarea dintre UE și Marea Britanie și mai importantă", se arată în declarația comună.

Am discutat despre ce putem face mai mult pentru a asigura o relație reciproc avantajoasă între Marea Britanie și UE pe tema COVID-19. Având în vedere interdependențele noastre, lucrăm la pașii specifici pe care îi putem face - pe termen scurt, mediu și lung - pentru a crea o situație în care ambele părți câștigă și pentru a extinde oferta de vaccinuri pentru toți cetățenii noștri.

Uniunea Europeană amenință cu blocarea transporturilor de vaccinuri către state cu o rată mai mare de vaccinare
Uniunea Europeană amenință cu blocarea transporturilor de vaccinuri către state cu o rată mai mare de vaccinare

Contagiunea haosului

Între timp, țările UE se confruntă cu diverse controverse cu privire la măsurile restrictive și cu riscul de a petrece pentru al doilea an Paștele în carantină ca urmare a creșterii numărului de cazuri.

  • În Germania, cancelarul Angela Merkel a făcut o pledoarie uimitoare pentru iertare din partea cetățenilor și a dat brusc înapoi planurile de lockdown de cinci zile de Paște, care ar fi închis toate magazinele de la 1 aprilie până la 5 aprilie. „O greșeală trebuie recunoscută”, a spus Merkel, acceptând întreaga responsabilitate. Dar, în același timp, ea a reiterat că Germania se află în fruntea unui al treilea val de infecții.
  • În Belgia, prim-ministrul Alexander De Croo a anunțat o „pauză de Paște” și a impus unele măsuri mai stricte de izolare, inclusiv închiderea școlilor și a facilități care pot crește numărul de cazuri precum saloanele de înfrumusețare.
  • În Italia, a avut loc un raid de weekend la o unitate de fabricare a vaccinurilor de către poliția militară, care se pare că acționa la comanda omului de referință al UE în domeniul producției de vaccinuri, comisarul pentru piața internă Thierry Breton. Fabrica este deținută de Catalent, un subcontractor care asigură lucrări de completare și finisare pentru AstraZeneca, producătorul de vaccinuri care a înfuriat Comisia din cauza deficiențelor de producție în valoare de zeci de milioane de doze

Breton suspecta unele nereguli privind numerele raportate de fabrică. Poliția a găsit 29 de milioane de doze care așteptau expedierea în Belgia. AstraZeneca a emis o declarație în care descrie situația ca fiind de rutină, dar cantitatea mare găsită crește suspiciunile ridicate de UE în ultimele zile cu privire la faptul că companiile ar putea „depozita” doze.

Compania a negat acuzațiile de „depozitare”, spunând că, din stoc, 13 milioane de doze erau destinate programului COVAX pentru țările în curs de dezvoltare, iar restul erau destinate Europei.

Politicienii și oficialii din domeniul sănătății publice avertizaseră de mult că lucrurile se vor înrăutăți în această primăvară înainte de a se îmbunătăți. Dar, într-un fel, liderii păreau să fi ignorat - sau uitat - propriile lor îndrumări, în timp ce își transmiteau mesajele, se bâlbâiau în privința deciziilor politice și, în general, lăsau cetățenii cu sentimentul că lucrurile începeausă scape sub control, arată analiza Politico.

În scrisoarea de invitație la summit trimisă șefilor de stat și de guvern marți, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat nevoia de a discuta problemele privind vaccinurile la reuniunea liderilor.

„În ceea ce privește COVID, prioritatea noastră principală este accelerarea campaniilor de vaccinare în întreaga UE”, a scris el. "În acest scop, ar trebui intensificată creștere a producției de vaccinuri, creșterea livrărilor și asigurarea unei mai mari transparențe și previzibilități a aprovizionării".

Restricții la export

Sub presiunea îndeplinirii acestor speranțe, Comisia a dezvăluit miercuri schema extinsă de control al exporturilor , despre care a spus că ar trebui să contribuie la asigurarea mai multor vaccinuri pentru statele UE. „În timp ce statele noastre membre se confruntă cu al treilea val de pandemie nu fiecare companie își îndeplinește contractul", a declarat miercuri președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. „Trebuie să asigurăm livrarea în timp util și în cantitate suficientă a vaccinului către cetățenii UE. Fiecare zi contează."

Pe hârtie, noile măsuri ar permite Comisiei să blocheze acum exporturile de vaccinuri către țările cu rate mai mari de vaccinare și care nu acționează prin reciprocitate cu UE. „Acestea sunt necesare pentru a atinge obiectivul nostru de a asigura accesul în timp util la vaccinurile COVID-19 pentru cetățenii UE”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Dar Dombrovskis a recunoscut că schema nu ar putea obliga companiile să ofere vaccinurile blocate țărilor UE. „Este un sistem de autorizare a exportului, nu prescrie ce ar trebui să facă companiile cu dozele în cauză", a spus el.

Într-un briefing pentru reporteri, un înalt oficial al UE a spus: „Nu putem profita, nici de la nivel european, nici de la nivelul statelor membre, de niciuna dintre aceste doze care nu au fost autorizate pentru export ... Ceea ce a fost [blocat] ...rămâne în proprietatea companiei și compania trebuie să vadă ce va face. "

Un diplomat din zona comerțului a spus că acest lucru înseamnă că un producător de vaccinuri ar putea pur și simplu exporta aceste doze blocate într-o altă țară care nu îndeplinește criteriile pentru restricții.

Însă un alt înalt oficial al UE a declarat că Comisia speră că, amenințând cu blocarea exporturilor, va forța companiile să crească livrările de vaccinuri către țările UE și să întârzie unele dintre livrările lor către țări cu rate mai mari de vaccinare.

În acest context, Germania a îndemnat Comisia să cumpere doze din vaccinul rusesc Sputnik V, care nu este încă aprobat pentru utilizare în UE. Unii oficiali, inclusiv von der Leyen, și-au exprimat anterior îndoieli cu privire la vaccin, întrebându-se de ce Rusia caută să livreze o mare parte din acesta în străinătate, chiar dacă mulți dintre cetățenii ei nu au fost vaccinați.

Un al treilea înalt oficial al UE a declarat că ar fi dificil pentru șefii de stat și de guvern să discute propunerea Comisiei la summitul de joi, dat fiind că a fost dezvăluită cu doar o zi înainte de ședință. Dar părea imposibil ca liderii naționali să nu profite de șansa de a discuta despre toate modalitățile de a atenua lipsa vaccinului.

În ciuda presiunii politice în creștere de acasă, liderii sunt împărțiți cu privire la restricțiile de export propuse. Franța, Germania și Italia păreau să susțină amenințarea cu măsuri de export mai dure. Dar Belgia, Danemarca, Suedia și alte țări au fost reticente în a le înrăutăți, invocând posibile amenințări de represalii și întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare, au declarat miercuri diplomații.

Miercuri, printre diplomații UE, a existat, de asemenea, o discuție continuă cu privire la invocarea unei dispoziții de urgență a tratatelor UE, cunoscută sub numele de articolul 122, care ar putea permite confiscarea dozelor de vaccin sau alte măsuri urgente. O astfel de mișcare ar putea avea repercusiuni juridice grave și diplomații au spus că nu este clar dacă este viabilă.

Dar, având în vedere frustrarea publică, unii lideri sunt în mod clar dornici să fie mai proactivi. Într-o opinie publicată de Politico, premierul polonez Mateusz Morawiecki, de exemplu, a cerut UE să utilizeze toate instrumentele legale pentru creșterea producției, inclusiv un mecanism de „licențiere obligatorie” despre care a spus că va permite UE să pună în aplicare în mod eficient brevetele și să înrolează alți producători.

Și țările UE au fost, de asemenea, împărțite cu privire la o altă propunere - de a crea un certificat digital de vaccinare care ar putea ajuta la revigorarea călătoriilor. Comisia a depus eforturi puternice pentru a dezvolta conceptul, iar susținătorii ideii au insistat asupra faptului că are sprijin în statele membre. Dar unele țări sunt reticente din cauza preocupărilor legate de confidențialitatea datelor și de necesitatea dezvoltării unei tehnologii mai fiabile pentru a servi drept platformă interoperabilă.

Biden intră în joc

Pe fondul neliniștii cu privire la aprovizionarea cu vaccinuri, liderii vor întâmpina un oaspete importat. Președintele SUA, Joe Biden, se va alătura videoconferinței Consiliului European la invitația lui Michel, joi seară, dar nu este clar dacă Michel intenționa să discute direct cu președintele american pentru a elimina obstacolele din calea transporturilor de vaccinuri din SUA.

Biden va fi mult mai binevenit decât predecesorul său de la Casa Albă, Donald Trump, dar păre puțin probabil să se ofere să-i ajute să rezolve problema de aprovizionare cu vaccinuri. Săptămâna aceasta, Polonia, mai degrabă decât SUA, a spus că va furniza vaccinuri pentru toți angajații de la sediul NATO.

XS
SM
MD
LG