Linkuri accesibilitate

Joe Biden ajunge luni în Polonia. Vizita marchează un an de la invazia rusă în Ucraina


Președintele SUA, Joe Biden, vorbește despre invazia Rusiei în Ucraina în timpul discursului anual despre Starea Uniunii - al doilea din timpul mandatului său - rostit în fața unei sesiuni comune a Congresului SUA.
Președintele SUA, Joe Biden, vorbește despre invazia Rusiei în Ucraina în timpul discursului anual despre Starea Uniunii - al doilea din timpul mandatului său - rostit în fața unei sesiuni comune a Congresului SUA.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki și președintele american Joe Biden vor discuta despre o eventuală creștere a prezenței trupelor americane în Polonia.

„Suntem în proces de discuție cu administrația președintelui Biden despre posibilitatea de a face prezența (trupelor) lor mai permanentă și de a le spori”, a declarat Morawiecki la emisiunea "Face the Nation" de la CBS.

„Sunt foarte recunoscător, de asemenea, pentru trimiterea noilor sisteme Patriot și a altor arme și muniții foarte moderne, pentru că și acest lucru este, într-o oarecare măsură, un proxy pentru prezența soldaților. Bineînțeles, cele două merg în tandem”, a spus el, citat de Reuters.

Joe Biden se va afla în Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Statele Unite și-au consolidat prezența trupelor în Polonia înainte de invazia din 24 februarie 2022, iar în prezent au aproximativ 11.000 de persoane în rotație acolo, potrivit CBS.

Joe Biden a declarat în iunie anul trecut că Statele Unite vor înființa un nou sediu permanent al armatei în Polonia ca răspuns la amenințările rusești.

Președintele american se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda și cu aliații est-europeni și va vorbi despre Ucraina, dar nu intenționează să ajungă în Ucraina, potrivit Casei Albe.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG