Capacitatea Uniunii Europene de a produce obuze de artilerie de 155 de milimetri ar putea fi sub jumătate din estimările publice ale înalților oficiali ai UE.
Acest lucru afectează capacitatea blocului comunitar de a-și respecta promisiunile privind livrările către Ucraina, arată o investigație jurnalistică făcută de Schemes și partenerii săi.
Descoperirea vine după luni de cercetări făcute de reporterii Schemes - redacția de investigații a serviciului ucrainean al RFE/RL - și de alte instituții de presă cu privire la producția de obuze, un factor crucial în apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse.
Pe lângă problema capacității de producție, reporterii au aflat - în urma interviurilor cu producători de muniție, cumpărători, oficiali guvernamentali, consilieri politici și experți în apărare din statele membre UE și Ucraina - că Uniunea Europeană a livrat Ucrainei aproximativ jumătate din câte a promis și cu o întârziere semnificativă.
În luna martie, Comisia Europeană declara că, mulțumită măsurilor luate, capacitatea de producție anuală de muniție de artilerie de 155 mm din Europa atinsese 1 milion de bucăți în februarie.
Trei luni mai târziu, mai precis în iunie, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, spunea că producătorii europeni vor ajunge la capacitatea de 1,7 milioane de bucăți de muniție de 155 mm pe an la finalul lui 2024, și că această capacitate va continua să crească.
Dar, după cum arată surse de rang înalt din industria militară europeană, capacitatea actuală este la aproximativ o treime din promisiunile făcute.
„Nu e o idee foarte bună să încercăm să ne convingem singuri că avem de trei ori capacitatea curentă de producție și să luăm decizii bazate pe această idee. Apoi, să constatăm brusc că din fabrici nu iese nimic și nu poți aproviziona Ucraina și NATO”, a afirmat el.
Asemeni altor surse citate în acest material, și această sursă ne-a vorbit doar sub protecția anonimatului, datorită sensibilității subiectului.
Această mărturie seamănă cu cele ale altor două surse din industrie cu care jurnaliştii au discutat în iunie - oficiali de nivel înalt dintr-o ţară din UE şi din Ucraina - care au evaluat capacitatea anuală a producţiei europene de muniţie de 155 mm la puțin peste jumătate de milion.
„Declarațiile liderilor UE referitoare la capacitatea de producție de muniție de 155 mm care urmează să fie atinsă la finalul acestui an nu sunt rezonabile. Creșterile de producție din întreaga Europă întârzie, iar capacitatea totală anulată de acum este de aproximativ 580.000 de bucăți pe an”, spune o sursă bine informată din Slovacia.
Alte două documente estimează capacitatea anuală a industriei europene de la începutul anului la puțin peste jumătate de milion.
Potrivit unui raport din decembrie 2023 al Ministerului eston al Apărării, capacitatea de producție a UE este de aproximativ 600.000 de obuze pe an.
Acest lucru se potrivește cu estimarea producătorului german de arme Rheinmetall pentru ianuarie 2024, un document intern pe care l-au obținut jurnaliștii, care spune că toți producătorii de arme din Europa de Vest, luați împreună, ar putea produce cel mult 550.000 de obuze anual de la începutul acestui an.
Ca răspuns la întrebările consorțiului jurnalistic, Comisia Europeană a spus că și-a bazat evaluarea capacității europene de producție de muniție pe „fapte” și că „ține cont de investițiile în curs” în extinderea industriei.
Consorțiul - care include Schemes, Die Welt din Germania, Investigace.CZ din Cehia, Vsquare și Frontstory.PL din Polonia, Iltalehti din Finlanda, Jan Kuciak Investigative Center din Slovacia, Delfi Estonia și The Investigative Desk - a examinat factorii care asigură creșterea capacității europene de producție de muniție.
Companiile de armament au declarat că problema este penuria globală de praf de pușcă și explozibili, la care se adaugă lipsa de numerar pentru a alimenta industria muniției, guvernele fiind reticente în a semna contracte pe termen lung.
Surse guvernamentale și din industrie de rang înalt, cu care Schemes și partenerii săi au discutat, au dat vina pentru întârzierile livrărilor de muniție către Ucraina pe birocrația și lentoarea UE și au afirmat că evaluările inadecvate ale UE asupra propriei capacități de producție se numără printre cauzele întârzierii aprovizionării.
Ucraina cumpără pe cont propriu muniții și intenționează să înceapă producția de masă de obuze de 155 mm în a doua jumătate a anului 2024.
Totuși, ministrul Industriilor Strategice, Alexandr Kamîșin, a spus că eforturile Ucrainei vor fi întotdeauna insuficiente: „Nu vom putea niciodată să producem atât de multă muniție câtă au nevoie forțele noastre armate acum”, a declarat el pentru Schemes.
Necesarul Ucrainei este în prezent de 200.000 de obuze pe lună, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, adică mai mult decât pot gestiona UE și Statele Unite împreună.
„Întreaga lume liberă nu poate satisface această nevoie, deoarece avem o linie a frontului activă de 1.500 de kilometri, ceea ce nu s-a întâmplat de la Al Doilea Război Mondial”, a spus Kamîșin.
Alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA se adaugă la îngrijorările Kievului cu privire la viitorul ajutor și livrările de arme.
Jocul s-a schimbat
Artileria standard NATO a schimbat jocul în prima linie, spune fostul ministru ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov.
Ucraina, care a moștenit artileria sovietică, a primit primele loturi substanțiale de tunuri și obuze de artilerie de 155 mm în primăvara lui 2022, la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia totală, pe 24 februarie 2022.
Dar nici asta nu s-a întâmplat prea repede. Pe măsură ce forțele rusești s-au adunat la graniță înainte de invazie, Kievul și partenerii săi căutau muniție de calibru sovietic pentru apărarea țării.
Ucraina avea aproximativ 1.000 de piese de artilerie de 122 mm și 152 mm și un singur obuzier standard NATO de 155 mm, Bohdana, produs intern și la acea vreme doar în probe de testare.
Știind acest lucru, Statele Unite au oferit Ucrainei muniție sovietică pe care a cumpărat-o pentru Afganistan și era stocată în UE, a declarat Reznikov pentru Schemes.
„Am negociat cu americanii și am primit acces deplin la toate depozitele lor din Europa - acumulaseră muniție pentru operațiunea din Afganistan”, a spus el.
Această muniție a ajutat enorm Ucraina, a spus el, dar nu a ținut prea mult.
Curând, a devenit clar că capacitatea limitată a Europei de a produce muniție de calibru sovietic nu putea ține pasul cu cererea.
Potrivit lui Reznikov, în primele zile ale războiului, Ucraina a folosit 20.000 de obuze de toate calibrele disponibile - o treime din ceea ce a folosit Rusia, dar de 12 ori mai multe obuze de calibru sovietic decât ar putea produce Europa într-o zi.
În primăvara anului 2022, Ucraina a convins Marea Britanie și Statele Unite să-i dea artilerie și obuze de calibrul 155.
Alte țări le-au urmat exemplul.
Ucraina are acum cel puțin 12 tipuri de artilerie de 155 mm de pe tot globul, în afară de Bohdana, a descoperit Schemes.
Numărul total de piese de artilerie de 155 mm aflate la dispoziția Ucrainei a crescut de la una la începutul invaziei la 500-600 în prezent, a declarat Nicola Bîliescov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice din Kiev și analist senior în apărare la organizația de caritate fundația Come Back Alive, care sprijină armata ucraineană.
Reznikov a spus că artileria de 155 mm este mai precisă, mai avansată din punct de vedere tehnologic și cu o rază mai lungă de acțiune decât echivalentul sovietic de 152 mm.
Soldații intervievați pe frontul din regiunea Harkov au spus că, de când au trecut de la artileria sovietică la armele NATO, au suferit mai puțin de lipsă de muniție.
„La începutul războiului la scară largă, când lucram cu artilerie de calibru 152 mm, a trebuit să economisim obuze pentru că nu le puteam obține întotdeauna la timp și nu erau întotdeauna disponibile”, spune Artur, un artilerist de la Brigada 40 de artilerie din Ucraina.
De când a trecut la un AHS Krab, un obuzier polonez de 155 mm, deficitul de muniții nu mai este o problemă la fel de mare ca până acum.
„Poate face orice. Poate să lovească absolut orice țintă. Poate fi o fortăreață, o cutie cu pastile, case, vehicule grele, medii, ușoare, infanterie”, spune Artur despre Krab.
Creșterea
Dar obuzele standard NATO nu sunt însă suficiente, iar forțele ucrainene folosesc muniția cu măsură - pentru că se termină mai repede decât își completează UE stocul.
„Experiența din războiul din Ucraina demonstrează cererea imensă de muniție de artilerie. Capacitatea de producție disponibilă în lumea occidentală nu este concepută pentru aceste cantitati”, a avertizat Rheinmetall, unul dintre cei mai mari producatori europeni de arme.
Documentul intern Rheinmetall din ianuarie 2024, obținut de Schemes, include o defalcare a ceea ce spunea că este capacitatea anuală de producție de muniție din Europa de Vest, de 550.000 de cartușe de artilerie, la acea vreme.
Rheinmetall în sine ar putea produce 350.000 de obuze, prevede același document, în timp ce ceilalți producători de top - compania finlandezo-norvegiană Nammo, filiala franceză a KNDS, BAE din Marea Britanie și MSM din Slovacia - ar putea produce 200.000 de obuze.
Estimarea Rheinmetall contrazice afirmația Comisiei Europene conform căreia, în ianuarie 2024, capacitatea de producție a UE a atins 1 milion de cartușe de muniție pe an.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a prezis o creștere și mai mare a producției, la 1,7 milioane de obuze în 2024.
Purtătorul de cuvânt al acestuia a declarat pentru „Die Welt” că oficialul își bazează evaluarea capacității de producție pe datele oferite de guverne și de industria de profil din statele membre UE.
„Prin urmare, ne susținem estimarea că o capacitate de producție de 1,5 până la 1,7 milioane poate fi atinsă în condiții operaționale realiste, ca răspuns la comenzile primite”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Breton.
Documentele și declarațiile surselor sugerează că, pentru a realiza această estimare, industria europeană a armelor trebuie să-și mărească capacitatea de două până la trei ori în acest an.
Mai multe surse din industria europeană a armelor au spus că fac eforturi mari pentru investiții, mai ales atunci când guvernele nu finanțează sau nu rambursează consolidarea capacității și au spus că au nevoie de contracte pe termen lung.
„Este o provocare, pentru că investim miliarde sau sute de milioane în utilaje și angajăm mai mulți oameni. Avem nevoie de un orizont mai lung”, a declarat o sursă din industrie pentru The Investigative Desk.
Cercetătorul Nicola Bîliescov crede că temerile industriei sunt justificate.
„Principalele contracte se fac la nivel guvernamental, iar dacă nu există, producătorul nu va investi în capacitate de producție suplimentară și nici nu va angaja oameni”, a declarat oficialul ucrainean pentru Schemes.
„În Europa, este un joc interesant”, a spus el. „Producătorii privați spun: «Arată-ne banii», iar guvernele zic «demonstrează-ne capacitatea de a produce». Și este un cerc vicios: cine va face primul pas?”
În iunie, Rheinmetall a obținut ceea ce căuta.
Guvernul german a extins semnificativ acordul-cadru existent, semnând unul nou, cel mai mare din istoria companiei, în valoare de 8,5 miliarde de euro.
Potrivit unui document al guvernului german, care detaliază acordul - obținut de consorțiul jurnalistic - compania va furniza peste 2 milioane de obuze de 155 mm mai multor țări europene până în 2030.
Alți producători europeni de muniție nu au avut același succes în obținerea unor comenzi de stat.
Nammo, o companie de stat finlandeză-norvegiană, spune că are contracte pe termen scurt doar pentru câțiva ani.
Compania intenționează să tripleze producția de obuze de 155 mm la fabrica sa finlandeză din Sastamala până în 2026, chiar dacă nu a primit încă comenzi pentru această capacitate suplimentară.
Colonelul Mikko Myllykangas, responsabil de relația cu clientul principal al companiei - armata finlandeză - a declarat că Nammo pompează 200 de milioane de euro numai pentru producția finlandeză.
„Deci, aici este o oportunitate pentru politicieni de a-și îndeplini promisiunile. Avem capacitatea și avem nevoie doar de ordine”, a spus Myllykangas pentru ziarul Iltalehti.
Alți producători susțin și ei că au impulsionat treptat investițiile, în ciuda lipsei contractelor de stat.
Cehia STV Group intenționează să investească 40 de milioane de euro în producție în următorii doi ani.
MSM Group din Slovacia spune că va injecta 100 de milioane de euro în creșterea producției.
KNDS Franța a investit 300 de milioane de euro - 20% din veniturile sale - în „economia de război”, termen folosit de Breton pentru a se referi la expansiunea industriei de apărare.
În timp ce Nammo, Rheinmetall și MSM spun că au crescut producția de muniție, astfel de declarații au acoperire uneori doar asupra cartușelor de muniție sau obuzelor.
Rundele complete de artilerie includ, de asemenea, explozibili, inițiatori și încărcături modulare, iar accesul limitat la aceste componente a împiedicat creșterea producției.
Producătorul francez de explozivi Eurenco - liderul european în domeniu, ai cărui clienți sunt și Rheinmetall, KNDS France, MSM - a declarat pentru Investigative Desk că ar putea furniza încărcături modulare pentru până la jumătate de milion de obuze de artilerie în 2024.
O încărcătură modulară este un exploziv care propulsează proiectilul dintr-o țeavă.
Praful de pușcă și TNT, necesare producției de muniție, sunt, de asemenea, insuficiente în Europa, deoarece există puțini producători.
„Este imposibil să dublezi capacitatea de producție de explozibili în câteva zile, săptămâni sau luni”, a declarat Martin Vencl, purtător de cuvânt al Explosia, un producător ceh de explozibili, pentru Investigace.CZ.
Explosia intenționează să dubleze producția de praf de pușcă și combustibili până în 2026-2027.
Producția europeană de arme a stagnat după sfârșitul Războiului Rece, iar reînvierea acesteia nu este ceva asemănător apăsării unui comutator.
„Timp de 30 de ani, nimeni nu a investit în asta, iar acum toată lumea s-a grăbit la acest grup limitat de oameni, facilități de producție și componente”, spune Bîliescov. „Este clar că [creșterea producției în UE] va dura timp. Piața răspunde, dar nu atât de repede pe cât ne-am dori”.
UE ia măsuri pentru a sprijini industria, dar observatorii spun că eforturile acesteia sunt insuficiente. „UE și guvernele au fost puțin lente”, spune Camille Grand, un fost oficial NATO.
„Încă nu ne atingem obiectivele, cred, pentru că le-am subestimat”, a declarat Grand, fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare până în noiembrie 2022.
Anul acesta, planul de investiții Act in Support of Munition Production (ASAP) a plătit 500 de milioane de euro producătorilor de muniție și materii prime din UE.
În martie, Comisia Europeană a elaborat un al doilea plan de investiții, Programul European de Investiții în Apărare (EDIP), în valoare de 1,5 miliarde de euro.
În comparație, producția rusă este mult mai mare decât obiectivele UE. Estimările capacității sale anuale variază între 4 și 4,5 milioane de obuze de artilerie.
Depozitele UE sunt goale
Nu toate obuzele produse în UE merg în Ucraina. Statele UE își rezervă și ele muniție și trebuie să-și completeze propriile stocuri după ce aprovizionează Ucraina și urmăresc să îndeplinească cerința NATO de a avea suficiente obuze în depozitele lor pentru 30 de zile de război de mare intensitate.
„Cred că există poate câteva țări în Europa care au provizii de 155 mm pentru 30 de zile”, a declarat Kusti Salm, secretar permanent al Ministerului Eston al Apărării, pentru Delfi Estonia.
„Depozitele sunt goale, asta e clar. Nici țintele de forță ale NATO nu sunt îndeplinite”, a declarat Magnus-Valdemar Saar, directorul național de armament al Estoniei.
Producătorii europeni vând și în străinătate.
„Producția noastră este în primul rând pentru Franța, cel mai mare client al nostru. Franța păstrează muniția pentru ea însăși sau [o furnizează] Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al KNDS France pentru Investigative Desk.
„Întotdeauna am avut 50-50, jumătate Franța, jumătate export, iar acum ponderea Franței este puțin mai mare decât cota de export”.
Compania spune că vinde în străinătate pentru a avea bani în plus pentru o creștere a producției.
Un purtător de cuvânt al lui Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, a declarat pentru The Investigative Desk că până la 40% din producția europeană merge către țări terțe.
Donații de muniții
Dacă capacitatea de producție de obuze a scăzut, la fel și proviziile efective către Ucraina.
În martie 2023, UE s-a angajat să trimită Ucrainei 1 milion de obuze într-un an.
Dar a trimis puțin peste 500.000 de cartușe, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării, în luna mai, pentru Schemes.
Comisia Europeană a confirmat acest număr pentru The Investigative Desk în iunie.
Nici așa-numita inițiativă cehă privind muniția, care implică și Danemarca și Țările de Jos, nu s-a ridicat la așteptările inițiale.
În februarie, președintele Petr Pavel a declarat că Republica Cehă a identificat 800.000 de obuze de artilerie la nivel global care ar putea fi direcționate rapid către Ucraina dacă există bani.
Dar progresul a fost lent, iar o sursă de rang înalt din Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că primul transport, care a sosit în iunie, a constat din mai puțin de 50.000 de obuze.
O sursă familiarizată cu inițiativa a declarat pentru RFE/RL că, din 15 țări care s-au oferit voluntar să cumpere muniție pentru Ucraina în comun, doar șase au contribuit la mijlocul lunii iunie, în timp ce celelalte nouă au spus că banii urmează să vină.
„Până acum, am strâns suficiente fonduri, inclusiv angajamente pe care le numărăm, pentru 500.000 [obuze]”, a declarat Tomas Kopecny, trimisul guvernului ceh pentru reconstrucția Ucrainei, pentru Investigace.CZ.
„Este o chestiune de finanțare. Problema nu este atât înclinarea politică, cât lipsa de finanțare”, a mai spus el.
Fostul oficial NATO Camille Grand consideră că UE și statele membre nu au reușit să își îndeplinească rapid și pe deplin promisiunile de aprovizionare cu muniții către Ucraina pentru că au subapreciat efortul pe care-l au de făcut.
„Există impresia că tot ce ai de făcut este doar să dai bani și să primești obuze. Ceea trădează un soi de ignoranță în privința complexității pieței de armament de astăzi, care este o piață de înaltă tehnologie chiar și pentru lucruri relativ simple cum sunt obuzele de 155 mm”, afirmă Camille Grand.
„Am fost într-adevăr pe o logică greșită. Nu există stocuri și nici măcar nu există neapărat stocuri de piese de schimb sau chiar de materii prime”, mai spune el.
Iar întreruperea aprovizionării cu arme occidentale subminează rapid capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă.
Un exemplu este contraofensiva de vară din 2023, care a rămas cu mult sub obiectivele propuse.
„Parțial, pentru că abia ne-am mișcat cu livrarea tancurilor, iar contraofensiva a fost probabil mai limitată decât ar fi putut fi. Așa că avem o anumită responsabilitate. Lipsa muniției a jucat un rol”, a declarat Grand pentru Investigative Desk.
De când a fost invadată de Rusia, pe 24 februarie 2022, Ucraina s-a confruntat cu o lipsă drastică de muniție, cel mai recent chiar în această primăvară, când o întârziere de șase luni a unui pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari i-a afectat grav capacitatea de a se apăra împotriva forțelor rusești invadatoare.
Statele Unite susțin că au transportat peste 3 milioane de cartușe de artilerie de 155 mm în Ucraina din februarie 2022.
Pe lângă sprijinul coordonat al UE, țările europene donează, de asemenea, individual muniție Ucrainei, dar cifrele sunt ținute secrete.
Producția internă
Ucraina cumpără și produce în mod independent muniție pentru ea însăși, dar volumul producției și achizițiilor interne este mult mai mic decât cel al partenerilor occidentali ai Kievului.
După ce a fost invadată de Rusia, Ucraina a început producția în masă de muniție de calibru sovietic pentru prima dată de la independență și a ajuns la o capacitate de câteva zeci de mii de obuze pe lună.
Între timp, „se lucrează activ la mai multe companii de apărare de stat și private pentru a stabili producția de masă de obuze de 155 mm. Primul lot a fost deja produs”, a declarat Ukroboronprom, conglomeratul de apărare de stat, pentru Schemes.
Ukroboronprom susține că obuzele de 155 mm produse pe plan intern vor fi compatibile cu toate tipurile de artilerie de acest calibru. Ucraina are 13 tipuri diferite.
Compatibilitatea este o slăbiciune a armelor NATO: obuzierul suedez Archer și obuzierul francez CAESAR, de exemplu, funcționează cel mai bine cu obuze fabricate de aceeași țară special pentru ele.
Potrivit documentelor obținute de Schemes, soldații ucraineni au avut experiență de lucru cu peste 20 de tipuri diferite de obuze de 155 mm standard NATO. Ei trebuie să își ajusteze armele pentru fiecare tip de obuze, ceea ce le poate complica munca.
Pe lângă importuri și producția proprie, Ucraina urmărește parteneriate cu producătorii occidentali de muniție.
Potrivit Ministerului Industriilor Strategice, companiile de arme ucrainene au negociat cu Rheinmetall și, separat, cu două firme americane cărora nu vor să le dea numele, pentru a produce împreună obuze de 155 mm.
„Lansarea asocierilor mixte cu firme străine pentru a produce obuze de 155 mm în Ucraina va dura mai mult de doi ani. O astfel de producție se va baza pe principiul vânzării pieței, dar Ucraina va avea «dreptul primei nopți»”, a declarat Kamîșin pentru Schemes.
La rândul ei, compania francezo-germană KNDS face echipă cu un partener ucrainean căruia nu i-a făcut public numele, ca să producă obuze de 155 mm sub licență KNDS, primul astfel de caz din Ucraina, potrivit lui Kamîșin.
Un alt producător occidental de arme va face în curând același lucru, a declarat o sursă jurnaliştilor.
În plus, Ucraina cumpără ce muniție își poate permite de pe piața globală.
Potrivit mai multor surse din industrie, un singur cartuș de 155 mm costă între 3.000 și 5.000 de euro. Cele mai avansate pot costa 8.000 de euro.
Informațiile vamale de la compania de date comerciale ImportGenius pentru iulie 2023 arată că Ucraina a importat cartușe de 155 mm standard NATO de peste 39 de milioane de euro numai în acea lună.
Printre importatorii de obuze de 155 mm enumerați de ImportGenius se numără Agenția de Achiziții pentru Apărare a Ucrainei. Șefa acesteia, Marina Bezrucova, a declarat pentru Schemes că va cumpăra obuze ucrainene de 155 mm de îndată ce acestea vor fi disponibile.
Până atunci, ea spune că comandă tot ce este mai bun din ceea ce are de oferit piața europeană.
„Producția UE este în creștere”, a spus Bezrucova. „Cu toate acestea, producția de obuze de 155 mm în Europa pare insuficientă din cauza penuriei de materii prime și explozibili”.