Linkuri accesibilitate

Arhiepiscopul Tomisului exportă încălcarea regulilor sanitare și la Suceava - VIDEO


Teodosie, la o slujbă din ianuarie 2020

Devenit celebru pentru încălcarea regulilor carantinei atât în starea de urgență cât și în cea de alertă, Teodosie - arhiepiscopul Tomisului- a exportat de astă dată îmbulzeala și încălcarea regulilor sanitare și la Suceava, unul dintre cele mai lovite județe ale României de pandemia de coronavirus.

Sute de persoane au participat miercuri seară la slujba oficiată de Teodosie la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava, fără respectarea vreunei distanțe sociale, a măsurilor de protecție și chiar a regulilor transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor.

Pe 17 iunie, la reluarea slujbelor în biserici, Patriarhia Română a dat publicității noile îndrumări stabilite de Cancelaria Sfântului Sinod, care au fost transmise tuturor unităților de cult ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR) după reluarea, începând de joi, a slujbelor cu public în interiorul bisericii.

Potrivit unui comunicat remis Europei libere, cu excepția accesului în biserică în timpul slujbelor, se mențin recomandările dinainte de starea de alertă cu privire la distanța dintre enoriași și normele sanitare.

Accesul credincioșilor în lăcașurile de cult

 • În interiorul bisericii se va menține o distanță de 2 metri între enoriași, în orice direcție, adică 4 metri pătrați pentru fiecare credincios. Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber, (în curtea bisericii;
 • Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție;
 • În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
 • Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind spovedania, împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.
 • Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.​
 • Persoanele care au COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.
 • Nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
 • Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.​
 • Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 metri. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.
 • Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

Folosirea spațiului liturgic

 • La intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.
 • La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.
 • La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
 • Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.
 • La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.
 • Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.

Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

 • Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.
 • Activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecție stabilite de autorităţi.

După ce Patriarhul Daniel a venit cu o soluție de compromis la propunerea pe care autoritățile au făcut-o, de împărtășire cu pahare și lingurițe de unică folosință, iar BOR a solicitat suspendarea împărtășirii enoriașilor pe perioada pandemiei și până la pronunțarea altor biserici ortodoxe, arhiepiscopul Teodosie a fost filmat în timp ce împărtășea copii aduși în brațe de părinți la ritualul împărtășaniei, cu lingurița unică, din același potir, încălcând astfel atât deciziile autorităților cât și pe cele ale conducerii BOR.

Gestul său a fost sancționat de conducerea Bisericii, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, care a criticat ostentația comportamentului lui Teodosie și a amintit care sunt îndrumările Patriarhiei Române.

La scurt timp, Arhiepiscopia Tomisului a răspuns cu ironie criticilor Patriarhiei spunând că Biserica nu este instituție de alimentație, ci de cult, făcând astfel trimiere indirectă la caracterul sacru alocat ritualului euharistiei (cuminecare sau împărtășanie), care nu ar putea transmite boli, fiind vorba de împărtășirea trupului și sângelui Domnului.

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG