Linkuri accesibilitate

Comisar ONU cere Rusiei investigarea „tentativei de asasinare” a lui Navalnîi


Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet

Michelle Bachelet, Înalt Comisar al ONU pentru drepturile omului, a cerut marți guvernului rus să „investigheze pe deplin” otrăvirea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, numind incidentul „tentativă de asasinare”.

În declarația sa din 8 septembrie, Înaltul Comisar Michelle Bachelet a spus că specialiștii germani au „dovezi fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok în timp ce zbura din orașul siberian Tomsk la Moscova pe 20 august.

Navalny, în vârstă de 44 de ani, este tratat la un spital din Berlin. Kremlinul neagă orice implicare în incident.

„Navalnîi era în mod clar cineva care avea nevoie de protecție de stat chiar dacă era un spin politic împotriva guvernului", a spus Bachelet, menționând că Navalnîi a fost hărțuit și atacat în mod repetat de ani de zile, înainte de otrăvirea sa din 20 august.

„Nu este suficient să negăm pur și simplu că a fost otrăvit ... Este de competența autorităților ruse să investigheze pe deplin cine a fost responsabil pentru această crimă - o crimă foarte gravă care a fost comisă pe pământ rusesc", a spus ea.

Bachelet a adăugat că numeroși „actuali sau foști cetățeni ruși” au fost asasinați cu otravă sau cu alte mijloace, atât în Rusia cât și în străinătate, spunând că este „profund deranjant”.

Printre opozanții de la Kremlin care au fost uciși sau vizați în ultimii ani se numără jurnalista de investigație Anna Politkovskaia, fostul ofițer rus de securitate Alexandr Litvinenko, fostul vicepremier rus și liderul opoziției Boris Nemțov și fostul agent rus dublu Sergei Skripal.

XS
SM
MD
LG