Linkuri accesibilitate

Cum e afectată imaginea SUA, după ce Mike Pompeo a pus la îndoială alegerile


Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a spus că se așteaptă la „a doua administrație Trump”.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a spus că se așteaptă la „a doua administrație Trump”.

Din poziția sa de șef al diplomației americane, Mike Pompeo are atribuția de a promova valorile diplomatice. De aceea, afirmațiile secretarului de stat american care pun la îndoială alegerea lui Joe Biden ca viitor președinte provoacă îngrijorare și revoltă, iar mulți s-au întrebat ce fel de semnale transmite o astfel de remarcă pe plan global.

Vorbind cu jurnaliștii pe 10 noiembrie la Washington, Mike Pompeo a fost întrebat dacă Departamentul de Stat lucrează cu Biden pentru a asigura o tranziție lină a puterii în interesul securității naționale. Pompeo a replicat că se așteaptă „la o tranziție linie spre cea de-a doua administrație a lui Trump".

Afirmațiile secretarului de stat american au venit înainte de plecarea într-un turneu extern unde va face o oprire în Georgia, stat care se confruntă cu proteste după ce opoziția acuză o fraudare a recentelor alegeri parlamentare. În timpul turneului, care va mai avea opriri în Turcia, Israel sau Emiratele Arabe Unite, Pompeo se va întâlni cu șefi de stat care l-au felicitat deja pe Joe Biden.

În ciuda faptului că alegerile din 3 noiembrie au fost declarate deja în favoarea lui Joe Biden, care și-a securizat mai mulți electori decât avea nevoie pentru a câștiga președinția, Trump și echipa sa de campanie au făcut acuzații nefondate de fraudă electorală și încearcă să răstoarne rezultatele din mai multe state prin plângeri în justiție.

Mike Pompeo a respins drept „ridicolă" orice sugestie că acuzațiile fără dovezi ale lui Donald Trump privind o fraudă extinsă în alegeri ar putea afecta credibilitatea Statelor Unite când se exprimă pe alegeri din alte state și a menținut afirmația că Trump a câștigat alegerile.

„Adversarii noștri ar trebui să știe că suntem gata, vom continua să lucrăm, vom lucra până în ianuarie. Iar pe 20 ianuarie, vom avea o tranziție, fie că va fi o administrație Trump - o a doua administrație Trump, precum am spus astăzi - fie că va fi o administrație condusă de fostul vicepreședinte Biden", a spus el într-un interviu pentru un post de radio conservator.

Într-un alt interviu din 10 august, de data aceasta la Fox News, Pompeo a părut să avertizeze echipa lui Biden privind ceea ce a sugerat că ar fi discuții nepotrivite cu lideri străini. El a menționat Logan Act, o lege din 1799 care interzice cetățenilor privați să desfășoare politică externă în numele Statelor Unite.

„Suntem mereu îngrijorați când persoane se implică în activități, vorbesc cu lideri străini într-un fel în care simbolizează lucruri, care ar putea simboliza lucruri care nu sunt adevărate sau care ar putea să influențeze politica externă americană într-un fel care vine în contradicție cu ceea ce cere legea", spunea Pompeo.

„Știți Logan Act, eu cunosc Logan Act. Sper ca toți cei care care au aceste conversații să nu încalce legea. Sunt sigur că Departamentul de Justiție va fi cu ochii pe asta", a completat oficialul american.

Din pricina refuzului administrației Trump de a recunoaște rezultatul alegerilor, telefoanele de felicitare din partea liderilor străini către Biden - facilitate în trecut de Departamentul de stat american - au loc prin alte canale.

Mark Takano, membru democrat al Camerei Reprezentanților, și-a exprimat nemulțumirea după afirmații lui Mike Pompeo.

„Secretarul Pompeo are misiunea de a trage la răspundere comportamentul autoritar din afară, dar prin comentariile sale a transformat într-o farsă procesul nostru democratic", a afirmat Takano.

Biden a părut să contrazică public afirmațiile lui Pompeo prin a spune că „nu este nicio dovadă" care să sprijine teza unei fraude electorale. El a numit refuzul lui Trump de a ceda „o rușine" care nu „va ajuta imaginea pe care o va lăsa în urmă președintele".

Dar alții, inclusiv liderul Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, l-au tras la răspundere pe Pompeo. Eliot Engel a transmis că „Pompeo nu ar trebui să se joace cu atacuri nefondate și periculoase la adresa legitimității alegerilor".

„Departamentul de Stat ar trebui să se pregătească pentru tranziția către președintele-ales Biden", a spus Engel, un critic vocal al secretarului de stat Pompeo.

Richard Haass, un veteran al diplomației americane și președinte al Consiliului pentru Relații Externe, a spus că momentul și contextul afirmațiilor lui Pompeo nu sunt un lucru de luat în râs.

„Într-un alt context, într-o altă lume, la un alt moment comentariul lui Pompeo privind tranziția către a doua administrație Trump ar fi putut să fie amuzantă. Dar nu în acest context, în lumea asta și la momentul actual. Prea mult este la mijloc pentru democrația și poziția nostră", a scris Haass.

Guy Verhofstadt, europarlamentar liberal și fost prim-ministru al Belgiei, l-a adus în discuție pe Vladimir Putin prin a-l acuza pe Pompeo că fără rușine pregătește terenul pentru un autoritarism de tipul Putin".

Pompeo a criticat și o întrebare a unui reporter care s-a interesat de cum va fi interpretat în plan extern refuzul lui Trump de a recunoaște rezultatele alegerilor.

„Este ridicol și știi că este ridicol, dar ai întrebat pentru că este ridicol", a spus Pompeo reporterului. „Ai pus o întrebare ridicolă. Acest departament face tot ce este posibil pentru a se asigura că alegerile din întreaga lume sunt sigure, libere și corecte, iar oficialii își riscă viața pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă".

În ultima perioadă, Pompeo și Departamentul de Stat și-au manifestat îngrijorările privind neregulile de la alegerile din Tanzania, Coasta de Fildeș sau Belarus.

Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigător cu o marjă largă a alegerilor din 9 august pe care Vestul le declară fraudate. Occidentul - inclusiv Statele Unite - au refuzat să îl recunoască pe Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, iar zeci de oficiali belaruși au fost puși sub sancțiuni de către Washington și Uniunea Europeană după represiunea brutală asupra protestelor pașnice.

„Vrem un deznodământ bun pentru poporul belarus și vom lua măsuri consistente în această privință", spunea Pompeo într-un interviu pentru RFE/RL pe 12 august.

„Ne opunem faptului că s-a inaugurat singur", completa Mike Pompeo în octombrie pentru Fox News.

Acum, Lukașenko se folosește de acuzațiile nefondate din jurul alegerilor din Statele Unite pentru a acuza că Belarus este tras la răspundere incorect.

„Să vedem acum cum va reacționa OSCE la asta", spunea Lukașenko pe 7 noiembrie pentru agenția belarusă de presă. „Și să așteptăm să vedem cum Parlamentul german va cere noi alegeri în Statele Unite. Astăzi vedem că noi alegeri sunt necesare pe baza tuturor neregularităților, inclusiv încălcări ale legislației interne".

Într-un raport din ianuarie 2019 privind Venezuela lui Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 nu a fost recunoscută de Statele Unite și alte state occidentale, Departamentul de Stat scria: „Pe 10 ianuarie, mandatul lui Nicolas Maduro s-a încheiat. A căutat să rămână la putere pe baza autodeclarării victoriei în alegerile prezidențiale din 2018 condamnate pentru că nu au fost nici corecte și nici libere, o autoproclamare neacceptat de Adunarea Națională aleasă democratic".

Politica administrației Trump privind alegerile externe nu a fost consistentă. Trump l-a felicitat pe Putin după alegerile disputate din 2018, chiar dacă pe nota de informare pentru apelul telefonic scria „Nu felicita".

Trump l-a felicitat pe președintele în funcție din Kenya, Uhuru Kenyatta, pentru „un scrutin pașnic, corect și transparent" în 2017, deși Curtea Supremă avea să anuleze ulterior rezultatul alegerilor.

Administrația Trump l-a mai felicitat pe președintele din Honduras Juan Orlando Hernandez după ce rezultatele unor alegeri disputate violent în 2017 au fost răsturnate.

În discuțiile sale cu înalți oficiali georgieni de săptămâna viitoare, Pompeo va exprima „sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei” și „va solicita progres în continuare în reformele democratice”, potrivit ambasadei SUA în Georgia.

Rămâne de văzut dacă observațiile sale recente vor submina acest mesaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG