„Trebuie să recunosc că nu mai pot lucra 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an,” scrie aceasta. „Mâine mă voi interna la spital pentru o operație.”
Avksentyeva și-a încheiat mesajul spunând: „Vă rog să nu exagerați situația. Nu există oameni de neînlocuit, iar istoria din Iakuțk se măsoară în secole. Rămâneți un oraș inteligent, independent, și grijuliu. Sunt mândră de voi.”
Purtătorul de cuvânt al primarului, Aleksei Tolstyakov, a declarat în aceeași zi că decizia primarului de a demisiona nu a fost influențată de presiuni politice.
„Vreau să pun accent pe faptul că această decizie a fost luată fără presiuni sau influențe externe ,” a spus Tolstyakov.
Cu toate acestea, mulți oameni suspectează că Avksentyeva a fost înlăturată cu forța.
„Știu sigur adevăratul motiv pentru care demisionați,” spune un comentator sub postarea primarului. „Este evident că aveți probleme de sănătate. Ați fost înlăturată, amenințată, și vi s-au pus în drum obstacole la fiecare pas, obstacole despre care doar dumneavoastră știți adevărul. Autoritățile noastre corupte nu pot suporta un primar cinstit și cu principii, care lucrează pentru oameni.”
Jurnalistul de afaceri Maksim Tovkailo a declarat pentru RFE/RL că decizia primarului poate să fi fost influențată de „presiuni politice”.
„Cred că oboseala acumulată din simpla luptă pentru a lucra și oboseala cauzată de presiunile din jur este motivul principal pentru demisia primarului,” spune acesta. „Se poate ca acele considerații medicale să fie doar o scuză.”
Orașul Iakuțk are o populație de 310.000 de oameni și se află în estul Siberiei, la aproape 5.000 de kilometri distanță de Moscova. Iakuțk este capitala Republicii Saha, numită și Iacutia, o regiune cu o producție mare de diamante. Demisia primarului se întâmplă pe un fundal politic complicat – în Rusia încep pregătirile pentru alegerile camerei inferioare a parlamentului, Duma, care trebuie ținute înainte de septembrie.
Popularitatea președintelui Vladimir Putin este în scădere, iar Rusia Unită, partidul care se află la conducerea țării, este și el criticat. Strategii politici de la Kremlin se pregătesc pentru o campanie dură împotriva opoziției anti-Putin care a crescut în ultimii trei ani datorită succesului în alegerile locale.
Politicienii din opoziție care au câștigat alegerile locale în St Petersburg și alte orașe au fost confruntați cu anchete penale și alte forme de hărțuire în noile mandate.
În iulie, Sergei Furgal, guvernatorul regiunii Khabarovsk din partea Partidului Democrat Liberal, a fost arestat sub suspiciuni că ar fi fost implicat într-o serie de crime din 2004-5. În regiune continuă protestele de mai mult de jumătate de an. Susținătorii lui Furgal spun că acesta este persecutat pentru că a candidat împotriva guvernatorului de la Rusia Unită în 2018.
În august, Aleksei Navalîi, lider al opoziției din Rusia, s-a îmbolnăvit brusc într-un zbor de la Tomsk la Moscova. Dovezile indică faptul că acesta a fost otrăvit de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) cu agentul neurochimic Novichok. Susținătorii lui Navalnîi spun că acesta a fost otrăvit din cauza activităților sale politice împotriva lui Putin. Cei de la Kremlin au negat implicarea în acest incident, dar au refuzat să deschidă o anchetă în Rusia în ciuda presiunilor internaționale.
„Dacă știți vreun politician cu principii, sau un oficial al statului, ori un manager din guvern... care încearcă să muncească onest și care nu sunt persecutați, vă rog să-mi spuneți în comentarii,” a scris pe Facebook Tovkailo în data de 11 ianuarie.
„Este important pentru Putin, mai ales acum înaintea alegerilor, să își demonstreze controlul asupra întregii țări, chiar și în regiunile cele mai rebele,” consideră analistul politic Aleksandr Kynev.

Circumstanțele demisiei primarului din Iakuțk par să se potrivească acestui model. Prima femeie primar din istoria orașului a fost aleasă în septembrie 2018 cu 39,9% din voturi. Acesta și-a învins rivalul Aleksandr Savvinov, care era Președintele Consiliului Local din partea Rusiei Unite. Avksentyeva, acum în vârstă de 50 de ani, a fost vice-primar în Iakuțk între 2007 și 2012.
Avksentyeva a atras atenția publicului când a scăpat de o flotă de mașini deținută de orașul Iakuțk în Moscova, mașini utilizate de oficialii orașului în vizitele la capitală. Această măsură a economisit bani de la buget și a fost atât de populară încât a declanșat un program local prin care oficialii statului au fost nevoiți să se despartă de flota de mașini din Iakuțk și să ia taxiul.
În noiembrie 2020, Avksentyeva a anunțat planul său de a scoate la licitație clădirea primăriei din centru, intenționând să mute administrația locală într-o clădire mai ieftină din altă parte a orașului.
Funcționarii, a scris primarul pe rețelele sociale, „n-au nevoie să stea într-o clădire scumpă în centrul orașului”.
Anunțul a fost însoțit de o fotografie din copilăria primarului din anii 1970, lucrând o tură „voluntară” într-o zi de sâmbătă pe șantierul clădirii primăriei.
„Cea mai mare calitate a primarului era deschiderea ei către cetățeni,” a adăugat Kynev.
În biroul primarului Avksentyeva nu se afla portretul lui Putin. În locul acestuia, primarul a agățat ostentativ o fotografie făcută la o sărbătoare ținută de populația indigenă iacută.
Avksentyeva a fost, de asemenea, unul dintre puținii politicieni ruși care l-au apărat public pe Aleksandr Gabyshev, un șaman iacut care a încercat de câteva ori să mărșăluiască spre Moscova pentru „a-l scoate pe Putin din Kremlin”.
În iunie, Avksentyeva a condamnat internarea forțată a șamanului într-un spital psihiatric, numind internarea „pedeapsă selectivă”.
În aceeași perioadă a anului trecut, Avksentyeva a votat împotriva unui set de amendamente asupra Constituției propuse de guvernul de la Kremlin. Aceste modificări îi permit lui Putin să candideze pentru încă două mandate, permițându-i să rămână în putere până în 2036. În același pachet de amendamente, există și interzicerea alegerilor directe pentru primari.
Primarul s-a plâns pe rețelele sociale, în august, despre „din ce în ce mai desele atacuri de dezinformare” împotriva sa și despre „minciunile fără precedent care au apărut despre mine de când m-am opus modificărilor Constituției”.
„N-aș fi surprinsă dacă voi fi incriminată într-un proces penal curând,” a adăugat Avksentyeva.
„Cred că ar fi fost iertată pentru că l-a susținut pe șaman,” a scris analistul politic Nikolai Podosokorsky pe Facebook în 11 ianuarie, „dar opoziția sa față de președinția pe viață a lui Putin a fost o mișcare critică. Un alt politician care a votat împotriva amendamentelor, Vycheslav Markhayev, și-a pierdut postul din cadrul Consiliului Federal în septembrie”.
„Îi urez sănătate și sper ca operația ei să fie un succes,” a încheiat Podosokorsky. „Consider că a făcut foarte mult, ținând cont de circumstanțe. Este minunat că oameni ca ea au fost primari în orașele Rusiei. Păcat că ea a fost ultimul primar liber din Rusia”.
Legislatura din Iakuțk a acceptat demisia Sardanei Avksentyeva pe 14 ianuarie.