Linkuri accesibilitate

Fuziunea USR-PLUS mai așteaptă. Unde nu se înțeleg Dan Barna și Dacian Cioloș


Dacian Cioloș (sânga) și Dan Barna vor stabili în cursul acestui an dacă partidele lor fuzionează după alegeri
Dacian Cioloș (sânga) și Dan Barna vor stabili în cursul acestui an dacă partidele lor fuzionează după alegeri

USR-PLUS se concentrează pe alegerile locale și parlamentare, la care se vor prezenta în alianță, fuziunea urmând să devină un obiectiv postelectoral pentru cele două partide. Alianța pregătește o echipă de campanie, care speră să detensioneze neînțelegerile dintre cele două formațiuni

Dragoș Tudorache, fost ministru în Guvernul Cioloș, acum europarlamentar din partea PLUS, va fi șeful echipei tehnice care pregătește alegerile care vor avea loc în acest an - locale și parlamentare. Tudorache va coordona activitatea unei comisii din care fac parte Ionuț Moșteanu (USR), ca purtător de cuvânt, Dragoș Neacșu (PLUS) și Sergiu Dehelean, de la USR.

În echipa de campanie, alianța încearcă să coopteze jurnaliști, cum este cazul lui Moise Guran, de la Europa fm, care este citat de Hotnews, că se mai gândește dacă va accepta oferta.

Provocările alianței USR-PLUS

  • în primul rând, consolidarea alianței, despre care Dragoș Tudorache a spus, într-o conferință comună de presă cu Dan Barna, că își va pune problema fuziunii dintre cele două formațiuni după alegerile din 2020. La cele două scrutine se păstrează alianța. În aceste condiții, va fi importantă desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare, mai exact împărțirea locurilor eligibile pe listele electorale.
  • desemnarea candidaților pentru alegerile locale. Sunt importante marile orașe, acolo unde este comasat electoratul alianței, alegerile anului 2019 arătând că USR nu a pătruns încă în rândul votanților din mediul rural.

Cine va candida din partea USR-PLUS la București

După reuniunea de luni, nu s-a lămurit una dintre principalele motive de tensiune între cele două formațiuni - criteriile de desemnare a candidatului la funcția de primar al Capitalei. Vlad Voiculescu, ca și colegii săi din PLUS, dorește alegeri primare, în vreme ce Nicușor Dan pledează pentru departajarea prin intermediul sondajelor de opinie - cel mai bine plasat să fie candidatul.

În ultimele zile, Vlad Voiculescu a anunțat un sondaj de opinie în care există un singur procent diferență între cei doi, în favoarea lui Nicușor Dan (36%). Duminică însă, Nicușor Dan, fondator al USR, a dat la rândul său publicității un sondaj de opinie care arată că din sânul alianței USR-PLUS el ar fi preferatul, cu 52%, la mare distanță față de Vlad Voiculescu (29%).

Însă, în oricare dintre variante, candidațul alianței USR-PLUS ar avea în candidata PSD, Gabriela Firea, o competitoare serioasă, pe care sondajele o plasează la 34-35% din voturi. Problema este dacă întreaga opoziție parlamentară, adică și PNL, vor desemna un candidat comun. Or, această discuție este foarte departe de a se fi lămurit între cele trei partide.

Dacian Cioloș, propunerea de premier

Dacian Cioloș rămâne propunerea alianței de prim-ministru după alegerile parlamentare, a anunțat Dan Barna, invocând înțelegerea din anul 2019, când cele două formațiuni au decis că vor merge la alegerile prezidențiale cu un candidat comun (Dan Barna, plasat pe locul al treilea), iar la alegerile parlamentare, cu Dacian Cioloș, propunere de prim-ministru.

Poate așa se explică de ce președintele comisiei executive, cu caracter tehnic, care pregătește alegerile, este Dragoș Tudorache, un apropiat al lui Dacian Cioloș, fostul ministru de interne din cabinetul condus de liderul PLUS, care, printre priorități denumește pregătirea programului de guvernare. Or, după datele sociologice, este puțin probabil, în acest moment, ca alianța USR-PLUS să câștige scrutinul parlamentar cu peste 50% și să desemneze premierul.

O problemă pentru alianță mai este și ce se va întâmpla cu membrii USR care îl contestă pe actualul lider, Dan Barna, care se pare că se pregătesc să migreze spre PLUS. Nici Dan Barna, nici Dragoș Tudorache nu au dat un răspuns la această întrebare, mai ales că în ultimele luni, criticii lui Barna au fost excluși sau suspendați din partid.

În fine, nu în ultimjul rând, este important și cum se vor clarifica doctrinar cele două partide până la momentul în care vor stabili dacă fuzionează. Cu atât mai mult cu cât la PLUS există tendința de plasare spre stânga spectrului politic, iar PLUS încearcă un viraj spre dreapta, prin anunțul referitor la supunerea unei dezbateri interne pentru asumarea unei ideologii de dreapta, neo-pașoptistă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG