Linkuri accesibilitate

Grecia, Cipru și Israel au semnat acordul pentru gazoductul EastMed care ar putea reduce dependența energetică de Rusia


Președintele cipriot Nikos Anastasiades, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul israelian Benjamin Netanyahu au semnat acordul pentru gazoductul EastMed.
Președintele cipriot Nikos Anastasiades, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul israelian Benjamin Netanyahu au semnat acordul pentru gazoductul EastMed.

Grecia, Cipru și Israel au semnat un acord pentru construirea unei conducte subterane de 1.900 de kilometri pentru a transporta gaze naturale din estul Mediteranei către Europa, ceea ce ar putea ajuta la reducerea dependenței de Rusia în aprovizionarea cu energie.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele cipriot Nikos Anastasiades au semnat acordul pentru așa-numitul proiect EastMed la o ceremonie organizată la Atena, pe 2 ianuarie.

Acordul vine în condițiile în care Rusia se pregătește să înceapă să transporte gaze naturale, în acest an, către Europa, prin două noi conducte - TurkStream și Nord Stream 2. Președintele rus Vladimir Putin și liderul turc Recep Tayyip Erdogan au programat lansarea TurkStream pe 8 ianuarie.

Proiectul rival TurkStream va transporta anual în Turcia maximum 31,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. O parte din gaz va fi exportat mai departe în Europa prin Grecia.

Rusia și-a propus să lanseze Nord Stream 2 către Germania prin Marea Baltică până la sfârșitul anului.

Grecia, Cipru și Israel speră să ajungă la o decizie finală privind investițiile pentru EastMed până în 2022, iar conducta să fie finalizată în 2025.

Guvernele europene și Israel au convenit anul trecut să continue proiectul, ale cărui costuri sunt evaluate la 7 miliarde de dolari.

Se preconizează că EastMed va transporta la început 10 miliarde de metri cubi de gaze anual din apele israeliene și cipriote pe insula Creta din Grecia. Se va trece apoi pe continentul grec și în rețeaua de gaze a Europei prin Italia.

Turcia s-a opus conductei EastMed, spunând că nu ar permite un astfel de proiect în estul Mediteranei fără participarea sau aprobarea sa și a acuzat o încercare de încercuire a țării.

Statele Unite și Uniunea Europeană susțin proiectul, Washingtonul subliniind adesea că este necesar ca Europa să depindă mai puțin de Rusia în aprovizionarea cu gaze naturale.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, intenționa să viziteze Cipru pe 7 ianuarie pentru a discuta despre gazoductul EastMed, însă vizita sa a fost decalată din cauza atacurilor asupra ambasadei SUA la Bagdad.

Congresul Statelor Unite a aprobat luna trecută un proiect de lege care prevede alocarea a unui miliard de dolari pentru a sprijini proiectele de infrastructură energetică în Europa de Est, cu scopul de a reduce dependența de Rusia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG