Linkuri accesibilitate

Lupte intense la Avdiivka, în estul Ucrainei. Președintele Zelenski se gândește să demită șeful Armatei


Luptele din apropierea orașului strategic Avdiivka, din estul Ucrainei, s-au intensificat pe măsură ce armata rusă crește presiunea ofensivă.
Luptele din apropierea orașului strategic Avdiivka, din estul Ucrainei, s-au intensificat pe măsură ce armata rusă crește presiunea ofensivă.

Forţele ruse şi-au intensificat ofensiva în zona orașului ucrainean Avdiivka, unde armata ucraineană a respins 44 de atacuri într-o zi, transmite Statul Major de la Kiev. Armata rusă încearcă să încercuiască orașul situat în apropiere de Donețk, ocupat de ruși.

„Combatanţii ucraineni continuă să ţină piept inamicului, care continuă să încerce să încercuiască Avdiivka”, precizează Statul Major ucrainean, care face referire totodată la „pierderi masive” printre trupele ruse care încearcă să cucerească acest municipiu din estul Ucrainei.

În partea de nord a oraşului, soldații ruși au reuşit să pătrundă pe străzi, punând în pericol o rută logistică importantă pentru trupele ucrainene, subliniază şeful think-tankului Defense Express, Serghei Zgureţ, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, ruşii mai au aproximativ un kilometru şi jumătate până la autostrada principală, considerată ruta principală către oraș.

Ucraina recunoaşte progresele obţinute de ruşi la Avdiivka şi în alte zone de pe linia frontului. În același timp, liderii militari ucraineni subliniază preţul ridicat în vieţi omeneşti şi echipamente militare pe care Rusia îl plăteşte pentru aceste câştiguri modeste.

Surse militare ucrainene au declarat în ultimele săptămâni că lipsa de muniţie pentru a respinge atacurile ruseşti oferă inamicului un avantaj pe întreaga linie a frontului, transmite Agerpres, care citează agenția spaniolă EFE.

Rusia încearcă de luni de zile să cucerească orașul ucrainean Avdiivka, în prezent părăsit de majoritatea populației și devastat de lupte. Analiștii militari spun că orașul este o poartă către orașul Donețk, capitala regiunii Donbas, ceea ce îi conferă un important rol strategic în război.

Orașul a fost bine fortificat și protejat încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Fortificațiile fac foarte dificilă o străpungere rusă în interiorul orașului. Din acest motiv, rușii încearcă să-l izoleze de restul teritoriilor controlate de Ucraina.

Volodimir Zelenski confirmă că se gândește să-l demită pe șeful militar al țării

Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la televiziunea italiană RAI că ia în considerare o posibilă demitere a generalul Valeri Zalujnîi, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, ca parte a unei „resetări”, transmite The Associated Press.

Președintele ucrainean a precizat că „nu este vorba despre o singură persoană, ci despre direcția conducerii țării”.

„Mă refer la înlocuirea unei serii de lideri de stat, nu doar într-un singur sector, cum ar fi armata. Dacă vrem să câștigăm trebuie să mergem cu toții în aceeași direcție, convinși de victorie, nu ne putem descuraja, să lăsăm brațele să cadă, trebuie să avem energia pozitivă potrivită.”

Pe 3 februarie, Washington Post și Reuters au relatat că președintele ucrainean a informat SUA că intenționează să îl demită pe Valeri Zalujnîi.

Volodimir Zelenski a confirmat public că se gândește la demiterea câtorva lideri militari ca formă de resetare a conducerii armatei aflată în conflict cu Rusia.
Volodimir Zelenski a confirmat public că se gândește la demiterea câtorva lideri militari ca formă de resetare a conducerii armatei aflată în conflict cu Rusia.

Comentariile lui Zelenski de la televiziunea italiană sunt însă prima confirmare publică că se gândește să-l concedieze liderul militar, foarte popular în Ucraina. Această posibilitate a provocat controverse în Ucraina, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că discuțiile despre demiterea lui Zalujnîi arată rupturile de la nivelul conducerii Ucrainei.

Potrivit relatărilor mass-media ucrainene și occidentale, Zelenski i-a propus săptămâna trecută lui Zalujnîi să demisioneze, dar generalul ar fi refuzat.

Tensiunile dintre președinte și Zalujnîi au crescut în timp ce țara se luptă cu lipsa acută de muniție și personal în urma unei contraofensive eșuate din vară. Unul dintre dezacordurile puternice dintre cei doi a pornit de la nevoia unei noi mobilizări extinse.

Comandantul Armatei, Valeri Zalujnîi, este foarte popular în Ucraina. El a intrat în dezacord cu Volodimir Zelenski pentru că a cerut o nouă mobilizare generală și a declarat în presa occidentală că războiul a intrat în impas.
Comandantul Armatei, Valeri Zalujnîi, este foarte popular în Ucraina. El a intrat în dezacord cu Volodimir Zelenski pentru că a cerut o nouă mobilizare generală și a declarat în presa occidentală că războiul a intrat în impas.

Volodimir Zelenski a declarat la sfârșitul anului trecut că a refuzat cererea armatei de a mobiliza până la 500.000 de oameni, cerând mai multe detalii despre modul în care va fi organizată și plătită.

Ukrainska Pravda a relatat că Zelenski ar fi luat în considerare și înlăturarea șefului Statului Major General, Serhii Șaptala, împreună cu Zalujnîi.

Prima ruptură publică între Zalujnîi și Zelenski a izbucnit toamna trecută, când generalul a spus într-un interviu pentru The Economist că luptele cu Rusia au intrat în impas. Președintele a negat cu tărie acest lucru și a spus că toți cei din conducerea Ucrainei trebuie să creadă în victorie.

Ucraina are nevoie urgentă de mai multă asistență militară occidentală, în condițiile în care forțele ruse presează în multe direcții ale liniei frontului de 1.500 de kilometri. Un pachet de ajutor e în acest moment blocat în Congresul SUA, iar incertitudinea ar putea crește dacă Zalujnîi este demis, spun unii observatori.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a aprobat un pachet de sprijin în valoare de 50 de miliarde de euro. Sprijinul SUA însă se lasă așteptat, după ce pachetul de legi care prevedea un ajutor militar de aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat în parlamentul SUA din cauza disputelor politice interne.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG