Linkuri accesibilitate

Mini-carantina a intrat în vigoare: Ce avem voie și ce nu avem voie să facem


Romania - Piața Crângași
Romania - Piața Crângași

De astăzi, 9 noiembrie, au intrat în vigoare măsurile impuse de autorități pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Astfel, prin hotărâre de guvern au fost adoptate măsurile propuse de CNSU precum: interzicerea deplasărilor pe timp de noapte, închiderea magazinelor la ora 21, închiderea piețelor agroalimentare din spații închise sau trecerea la muncă de la domiciliu.

Măsurile au fost adoptate pe o perioadă de 30 de zile și vor fi modificate în funcție de evoluția epidemiologică.

Carantina pe timp de noapte

Începând de luni, circulația persoanelor este interzisă în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Excepție de la această regulă fac persoanelor care se deplasează:

  • Oamenii care merg la muncă. Deplasarea în interes profesional, între locul de domiciliu și locul de desfășurare a activității profesionale, este permisă. Dovada se face cu o legitimație de serviciu, cu o adeverință de la angajator sau cu o declarație pe propria răspundere.
  • Oamenii care merg la doctor sau la farmacie. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente este permisă.
  • Oamenii care călătoresc în/din alte localități. Deplasările în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției sunt permise. E vorba de călătorii cu avion, tren, autocar sau alte mijloace de transport (nu mașina personală). Justificarea acestei situații se face cu un bilet sau altă formă de dovadă a plății călătoriei.
  • Deplasări cu motive justificate: îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența acordată persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și pentru decesul unui membru al familiei.

Pentru efectuarea acestor deplasări a fost reintrodusă declarația pe proprie răspundere care trebuie completată și semnată. Pentru cei care se deplasează în interes profesional, autoritățile au pus la dispoziție și formularul pentru adeverința pe care trebuie să o semneze angajatorul.

Ea poate fi completată și online prin intermediul platformei electronice formular.sts.ro, cu condiția să conțină semnătura olografă.

Pentru verificarea motivului deplasării persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Magazinele își reduc programul

Cumpărăturile vor mai putea fi efectuate doar până la ora 21, pentru că autoritățile au introdus o prevedere care obligă operatorii economici să nu deschisă mai devreme de 5 și să închidă cel târziu la ora 21.

Singurele excepții sunt făcute pentru farmacii, benzinării și pentru livrarea la domiciliu.

Se închid piețele și târgurile

O altă măsură o reprezintă închiderea de luni a piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor.

Această măsură a generat și cele mai multe controverse ca urmare a deciziei de închidere a piețelor. Excepția de la măsură o fac piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Astfel, în țară, autoritățile locale au căutat spațiile posibile pentru ca piețele să își continue activitatea într-un spațiu deschis. La Timișoara a fost a fost improvizată o nouă piață volantă, în Sectorul 6 ele se mută în parcări supraterane sau pe trotuar, iar la Brăila se discută posibilitatea mutării ei în căsuțele pregătite pentru Târgul de Crăciun.

Centrele comerciale și mall-urile au rămas deschise, în ciuda faptului că sunt în spații închise, pentru că autoritățile au arătat că au capacitatea de a respecta măsurile sanitare impuse.

Mască obligatorie

De luni mască devine obligatorie în toate spațiile deschise din țară, fără a se mai ține cont de rata de incidență din respectiva localitate. Este obligatoriu ca să acopere nasul şi gura, iar măsura se aplică pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Conform prevederilor din legea nr.55/200, nepurtarea măștii de protecție se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei.

Școlile se mută în online

Începând de luni, toate școlile din România, indiferent de scenariul în care se află localitatea unde se află, se mută în online.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat, vineri, că after school-urile și creșele rămân deschise, chiar dacă școlile trec în sistem online.

Sâmbătă, ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat și o serie de măsuri care vor fi aplicate odată cu trecerea la învățământ online. Eliminarea tezelor, organizarea unor webinarii pentru profesori și posibilitatea primirii acasă a materialelor didactice de către copiii care nu au acces la internet se numără printre măsurile anunțate.

Premierul Ludovic Orban a motivat duminică seară închiderea școlilor prin a a afirma că adolescenţii sunt „răspândaci" de virus, ei neinfectându-se la şcoală, ci în locurile în care nu sunt supravegheaţi de părinţi, bunici sau profesori.

Muncă la domiciliu

În vederea evitării aglomerării transportului public, consider un factor important în răspândirea virusului, autoritățile au stabilit ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.

În companiile unde specificul activității nu permite acest lucru, autoritățile au decis să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea, la o diferență de cel puțin 2 ore.

Inspecția Muncii și Prefectura au fost abilitate să supravegheze respectarea acestor măsuri.

Fără petreceri

În hotărârea de guvern se mai prevede că se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Noile măsuri au intrat în vigoare după ce România a depășit și 10.000 de cazuri zilnice de infectare, iar numărul persoanelor internate pe secțiile de terapie intensivă a trecut de 1.000 ceea ce riscă să ducă la un colaps al sistemului medical.

Bucureștiul și 17 județe din țară sunt în scenariul roșu, cu peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Până duminică, 8 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 303.751 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În plus, 7.879 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

XS
SM
MD
LG