Linkuri accesibilitate

Negocieri pentru guvern. Ce pretenții de ministere ridică PNL, USR-PLUS și UDMR


​​​​​​​Alegerile de duminică și demisia premierului Ludovic Orban dau startul unei perioade de negocieri dure pentru formarea unei majorități parlamentare de centru-dreapta, din PNL-USR-PLUS și UDMR, care să poată da noul Guvern.

Președintele Klaus Iohannis, cel care va face nominalizarea pentru premier, a avut deja o discuție telefonică cu Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinți ai USR- PLUS și cu liderul UDRM, Kelemen Hunor, pentru conturarea unei coaliții de guvernare. Deși BEC nu a dat încă rezultatele finale, primele negocieri au început deja. La pachet cu primele neînțelegeri. Președintele urmează să anunțe când vor avea loc consultările cu partidele la palatul Cotroceni. Guvernul ar putea fi gata până în ajunul Crăciunului.

Ce ministere vor partidele. Primele disensiuni

PNL

După demisia lui Ludovic Orban și numirea lui Nicolae Ciucă premier interimar, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în cursul dimineții cu liderii PNL și încă o dată marți seară. Liberalilor, aflați cu lista numelor de premieri pe masă, le-a transmis că opțiunea lui este generalul în rezervă Ciucă. PNL va merge pe mâna președintelui, dar rămâne ca USR-PLUS și UDMR să o accepte.

Surse politice au spus pentru Europa Liberă că liberalii vor 8 ministere, 5 urmând să revină USR-PLUS, iar 3 UDMR.

Pentru PNL importante sunt însă 6 ministere și pentru acestea vor presa la negocieri:

  • Finanțe,
  • Interne,
  • Economie,
  • Dezvoltare
  • Fonduri Europene
  • Justiție

Liberalii nu ar mai vrea Sănătatea și Educația, ministere complicate în perioadă de pandemie și a căror gestionare le-a atras multe critici. Ar putea ceda in extremis și Justiția, dorită de USR-PLUS, din cauza nemulțumirilor față de prestația lui Cătălin Predoiu, căruia mai multe asociații de magistrați i-au cerut demisia. Pe de altă parte, Justiția este importantă pentru că majoritea legilor au nevoie de aviz de la acest minister.

USR- PLUS

Clasat pe locul al treilea, cu un scor în jur de 15%, formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș a spus oficial că rămâne consecventă cu propunerile sale și nu renunță la numele lui Dacian Cioloș ca premier. Cu toate acestea, la negocieri nu se va insista pe funcția de premier, liderii USR-PLUS fiind conștienți că PNL, care are 10 procente peste ei, nu va ceda premierul.

În contrapartidă, USR-PLUS va cere funcția de vicepremier și șefia uneia dintre camerele parlamentului, mai exact Camera Deputaților, după cum a spus Dan Barna. Aceasta însă este cerută de liberali pentru Ludovic Orban, în compensație pentru funcția de premier. Așa încât, probabil, USR-PLUS va solicita conducerea Senatului.

Dar marile probleme le vor genera ministerele, pentru că USR-PLUS își dorește exact ministerele pe care le vor și liberalii:

  • Finanțe
  • Economie
  • Fonduri europene
  • Transporturi
  • Justiție
  • Dezvoltare

O primă reacție la pretențiile PNL a venit deja din partea lui Dan Barna: ”Am văzut și variante în care PNL a luat toate ministerele avizatoare și toate ministerele de forță, sperând că USR va accepta ministere să spunem cu mai puțină forță".

Tot Barna a criticat și propunerea lui Nicolae Ciucă ca eventual viitor premier:„Nu neapărat soluția militară este cea mai bună”.

Deocamdată, USR-PLUS nu a avansat niciun nume de ministru, dar există informații că Vlad Voiculescu și-ar dori Sănătatea, portofoliu pe care l-a mai deținut în guvernul Cioloș.

Copreședintele USR PLUS a punctat însă că „este important ca USR PLUS să fie un partener pentru PNL, nu un partid care ajută PNL să guverneze”, subliniind nemulțumirile stârnite deja de planurile liberalilor de împărțire a funcțiilor în noul Guvern.

În afara de împărțirea funcțiilor, USR PLUS a anunțat deja angajamentele cu care va merge la negocieri: inițiativa „fără penali în funcții publice”, proiect blocat în Senat, despre care formațiunea lui Dan Barna și Dacian Cioloș spune că poate fi adoptat în primele 100 de zile. Apoi, USR PLUS vrea reducerea numărului de parlamentari la 300, desființarea pensiilor speciale sau înființarea DNA-ului pădurilor. Dan Barna a explicat că așteptarea USR PLUS este ca în negocierile și consultările din zilele următoare agenda lor reformatoare să fie luată în seamă.

UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, pledează, la rândul său, pentru o coaliție de centru-dreapta, dar la fel ca USR PLUS nu vrea să fie doar un accesoriu care să le asigure majoritatea liberalilor.

Din informațiile noastre, UDMR dorește 3 ministere:

  • Cultură ( pentru Kelemen Hunor, care a mai ocupat portofoliul)
  • Mediu
  • Sănătate

PSD

Social-democrații au revendicat funcția de premier după victoria de la alegerile de duminică, iar propunerea lor este Alexandru Rafila. Totuși, social-democrații, deși au obținut scorul cel mai mare la alegeri – 30% - nu are suficiente pârghii constituționale pentru a-i impune președintelui Iohannis să nominalizeze premierul propus de ei.

Gabriela Firea, care a candidat de pe poziția întâi pentru un post în Senat din partea PSD, a spus, marți, că „nesocotirea votului romanilor ar fi o palmă grea”, fiindcă scorul cel mai mare la alegeri a fost obținut de PSD. În acest context, președintele ar trebui să accepte propunerea de premier a social-democraților – medicul Alexandru Rafila, cu o formulă „guvernamentală coagulată în jurul PSD și a specialiștilor săi”. O variantă susținută de Alexandru Rafila este formarea unui guvern alături de USR-PLUS.

Pe de altă parte, fostul premier Sorin Grindeanu a spus că șansele ca PSD să facă o alianță cu AUR sunt „spre zero” din cauza exceselor care nu se înscriu pe o linie europeană.

AUR

Alianța pentru Unirea Românilor, partid înființat în septembrie 2019 și considerat surpriza alegerilor de duminică, va merge la Cotroceni cu propunerea din campanie de premier: Călin Georgescu, expert în probleme de mediu și care a coordonat două versiuni ale Strategiei de Dezvoltare Durabilă, în 1999 și 2008.

„Călin Georgescu este un român patriot ce se ridică la înălțimea unei asemenea funcții. Nu este membru de partid, AUR propune români competenți, indiferent de statutul lor politic”, a anunțat Dorin Lulea, vicepreședinte AUR.

Duminică, la anunțarea alegerilor, George Simion, președintele partidului a spus că formațiunea pe care o conduce nu va face alianțe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG