Linkuri accesibilitate

3 minute | Un sfârșit. „Moartea Reginei va zgudui profund această țară”


Elisabeta a II-a a Marii Britanii (1926 – 2022)
Elisabeta a II-a a Marii Britanii (1926 – 2022)

Aseară a murit, după șapte decenii pe tronul Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a. Avea 96 de ani. Charles al III-lea devine Rege, iar Europa și lumea sunt schimbate pentru totdeauna. Viața Reginei a fost una unică, omagiată acum în întreaga lume.

Iată principalele știri:

  • Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi seară, la reședința sa de la Castelul Balmoral, înconjurată de familie. Funeraliile de stat urmează să aibă loc în 10 zile, la Westminster Abbey. Londra.
  • Lideri din întreaga lume, inclusiv Vladimir Putin, au adus un omagiu amintirii Reginei Elisabeta, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii. Ea va fi urmată la tron de fiul său, Charles, care devine Regele Charles al III-lea.
  • Kievul anunță că în primele nouă zile ale lunii septembrie, forțele ucrainene au eliberat peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de Rusia. Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a mers aseară la Kiev.

Elisabeta a II-a a Marii Britanii (1926 – 2022)

O viață marcată de simțul datoriei, astfel descrie BBC viața Reginei Elisabeta a II-a. Presa și oamenii din Marea Britanie și din lume i-au adus omagii și au revăzut în fotografii sau înregistrări momentele unei vieți spectaculoase. A fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii.

„Acesta e momentul în care istoria s-a oprit”, transmite corespondentul BBC la Casa Regală, care trece în revistă istoria domniei de 70 de ani a Reginei Elisabeta a II-a.

„Pentru a oferi Regatului Unit monarhul de care a simțit că are nevoie, Regina Elisabeta a II-a a sacrificat o viață obișnuită. /.../ Ca ’Elizabeth Windsor’ a avut o viață scurtă, dar rolul reginei l-a îndeplinit cu o convingere neclintită timp de mai bine de 70 de ani. Jucându-și rolul de Regină atât de bine, lasă în urmă un gol care ar putea fi imposibil de umplut”, notează, în Politico, scriitorul Andrew Scott.

În 1947, Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, Duce de Edinburgh (1921 - 2021).
În 1947, Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, Duce de Edinburgh (1921 - 2021).

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele”, a transmis noul monarh al Marii Britanii, Charles al III-lea, care ar urma să fie proclamat oficial Rege al Marii Britanii în cursul zilei de sâmbătă.

„Moartea Reginei va zgudui profund această țară. Ea a fost punctul de neclintit din centrul unor schimbări necontenite. Singurul element stabil al vieților noastre nu mai e. Începem un nou viitor”, scrie editorialistul The Guardian Jonathan Freedland.

Vineri, 9 septembrie, Palatul Buckingham, Londra.
Vineri, 9 septembrie, Palatul Buckingham, Londra.

Liderii de pe toate continentele, inclusiv Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping, au transmis mesaje de condoleanțe și au amintit despre, dedicarea, bunătatea și chiar umorul Reginei Elisabeta.

  • „A fost mai mult decât un monarh, a definit un veac” – președintele SUA, Joe Biden.
  • „O regină cu inimă bună, un prieten al Franței” – președintele Emmanuel Macron.
  • „A definit istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și dedicării față de serviciul public” – președintele României, Klaus Iohannis.

„Un simbol al grației și stabilității, într-un veac al schimbărilor”, notează The New York Times, Regina Elisabeta a trăit momente dramatice și a încercat mereu să își protejeze țara. „Marea Britanie plânge”, scrie The Washington Post, care explică și regulile succesiunii la tronul Marii Britanii.

„Regina care a însoțit o lume în schimbare”, scrie Reuters, care analizează sfârșitul unei ere și omagiază umorul Reginei Elisabeta amintind răspunsul pe care l-a dat când a fost întrebată dacă a întâlnit-o vreodată pe Regină...

Regina Elisabeta a avut cea mai lungă domnie a unui suveran britanic. Ea a devenit Regină în 1952.
Regina Elisabeta a avut cea mai lungă domnie a unui suveran britanic. Ea a devenit Regină în 1952.

Puteți urmări evenimentele zilei, omagiile aduse Reginei, amintirile despre viața ei, detalii despre ce urmează în actualizările live ale BBC, The Guardian, CNN.

Europa războiului

„Moartea Reginei a II-a a Marii Britanii e o mare pierdere pentru întreaga Europă, pentru întreaga lume”, a transmis aseară președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la moartea monarhului unei țări aflate în prima linie, alături de SUA și UE în sprijinirea Ucrainei invadate de forțele Rusiei.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, s-a aflat aseară într-o vizită surpriză la Kiev și a anunțat un nou ajutor, de peste două miliarde și jumătate de dolari, oferit de SUA Ucrainei și aliaților săi europeni.

Antony Blinken s-a întâlnit la Kiev cu președintele Zelenski, dar a vizitat și orașul Irpin, care a suferit distrugeri masive la începutul războiului.
Antony Blinken s-a întâlnit la Kiev cu președintele Zelenski, dar a vizitat și orașul Irpin, care a suferit distrugeri masive la începutul războiului.

La discuția de ieri între lideri ai țărilor aliate Ucrainei, desfășurată la invitația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis, aceștia au discutat despre continuarea acordării de sprijin Ucrainei, dar și despre securitatea energetică și reducerea dependenței de Rusia în această privință, transmite Adevărul.

Măsuri europene în vederea pregătirii pentru iarnă vor fi discutate azi de miniștrii Energiei din țările membre, care analizează propunerile formulate deja de Comisia Europeană. Bruxelles-ul dorește, printre altele, plafonarea prețului la gazele cumpărate din Rusia.

În privința războiului, Volodimir Zelenski a declarat că de la începutul lunii septembrie, forțele ucrainene au eliberat peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de Rusia după 24 februarie.

„Contraofensiva ucraineană este un succes”, a spus el. Detalii despre luptele din Ucraina și intențiile Rusia de a organiza referendumuri de anexare a unor orașe ucrainene, în liveblog-ul Europa Liberă.

În Marea Neagră, un dragor maritim al Forțelor Navale Române a suferit aseară avarii ușoare în urma exploziei unei mine marine. „După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina”, transmit Forțele Navale ale României.

Alte știri:

  • Mii de oameni s-au strâns în Londra, la Palatul Buckingham, pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a. Ei au cântat în lacrimi „God Save the Queen”, transmite Reuters.
  • Rusia a lansat o nouă „doctrină umanitară”, care vizează promovarea culturii, istoriei și valorilor rusești.
  • Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, spune în interviul pentru Europa Liberă că își dorește un nou mandat, însă nu știe ce susținere politică va avea la următoarele alegeri.

Ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Cu un gând spre Marea Britanie, vă doresc un weekend cât mai liniștit,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG