Linkuri accesibilitate

PNL dă piept cu alegătorii - bile albe și negre


Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis inaugurând metroul din Drumul Taberei în campania electorală de la locale.
Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis inaugurând metroul din Drumul Taberei în campania electorală de la locale.

Ajuns la guvernare într-una din cele mai complicate perioade postdecembriste, PNL intră în alegeri cu o cotă de aproximativ 30% în sondajele de opinie. Se prezintă în fața electoratului cu plusuri și minusuri în funcție de care vor fi judecați și votați.

Europa Liberă a analizat care sunt atuurile și dezavantajele liberalilor la judecata alegătorilor.

Bile albe

1. Iohannis, vector de imagine și alibi

Președintele Klaus Iohannis este omul cu cea mai mare legitimitate dată de numărul de voturi obținut în alegeri, iar implicarea lui explicită de partea guvernului atât în gestionarea pandemiei, cât și a situației economice dă greutate măsurilor acestuia. Este un vector de imagine important și este folosit ca locomotivă electorală de PNL în campanie.

Președintele este cel care lansează săptămânal cele mai dure atacuri la adresa PSD, căruia îi atribuie responsabilitatea atât pentru faptul că sistemul sanitar din România a fost nepregătit în fața pandemiei de coronavirus, cât și pentru situația economică precară, generată de majorările excesive de pensii și salarii, considerate nesustenabile.

Declarațiile președintelui sunt cele care animă campania electorală, altfel destul de ternă, PSD ieșind cu riposte pe măsură, conștient că de fapt principalul său adversar politic este Klaus Iohannis. Astfel, Marcel Ciolacu l-a reclamat pe președinte la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru desele referiri la PSD, susținând că acesta face în mod explicit campanie pentru PNL.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu: „Ar trebui să considerăm că PNL și președintele sunt pe aceeași linie în ce privește drepturile și libertățile, ori noi constatăm că PNL a votat educația sanitară și interzicerea educației de gen, iar președintele încearcă să remedieze situația. Observ o tensiune idelogică între președinte și partid, care poate să crească în momentul în care partidul nu mai are nevoie de președinte, pentru că a ajuns deja la guvernare, are majoritatea în parlament, care s-ar putea să fie una foarte conservatoare și iliberală”.

2. Spectrul PSD

Venirea PNL la guvernare după perioada Dragnea-Dăncilă a fost și este încă văzută de propriul electorat drept un lucru pozitiv, iar perspectiva revenirii PSD la putere este un argument suficient de puternic pentru ca acest electorat să rămână fidel PNL, în pofida unor greșeli.

De altfel, președintele Iohannis și PNL își concentrează campania exact pe această posibilitate, ceea ce constituie un factor mobilizator, în special pentru alegerile parlamentare. Importanța unei majorități parlamentare, care poate decide în zone de maximă importanță pentru statul de drept a devenit un punct de referință pentru o parte a societății.

3. Accesul la resurse

Faptul că PNL are acces la resurse îi permite să dea o serie de răspunsuri micilor întreprinzători afectați de pandemie și de restricții, ajutoare, cum a fost șomajul tehnic, linii de finanțare și programe pentru diverse categorii socio-profesionale.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu: „Pandemia schimbă raportul cu guvernarea, statul e mai puternic astăzi decât era în urmă cu un an, pentru că e nevoie de stat pentru a sprijini, arbitra, ajuta”.

Bile Negre

1. Gestionarea pandemiei

În primul val al pandemiei de coronavirus, măsurile guvernului, inclusiv starea de urgență, au beneficiat de o largă susținere (70%), iar 67% au considerat justificate măsurile privind izolarea la domiciliu și oprirea activităților publice din localitatea lor (sondaj IRES, mai).

Încrederea în guvern era și ea destul de ridicată, 45%. În prezent însă, lucrurile stau destul de diferit, 62% consideră că Ludovic Orban a gestionat prost pandemia (sub nota 5). În pofida discuțiilor și a îndemnurilor spre vaccinare, doar 30% dintre români spun că se vor vaccina anti-Covid.

O criză de asemenea dimensiuni generează, inerent, nemulțumiri, dar o serie de decizii contradictorii, suspiciunea că autoritățile manipulează cifrele (49%, sondaj Avangarde) le-au amplificat.

Creșterea accelerată a cazurilor de coronavirus, carantinarea unor orașe reședință de județ, printre care și Sibiul, orașul natal al președintelui, unde rata de infectare a atins cifre record, precum și temerea față de un lockdown la nivel național după alegeri nu constituie atuuri pentru PNL.

În același timp, modul în care Ministerul Educației a gestionat deschiderea anului școlar, precum și trecerea întregului sistem în online au fost criticate aproape la unison de experții în educație, profesori și elevi.

Sociologul Ovidiu Voicu: „Gestionarea pandemiei este mediocră. Sunt foarte multe erori pe care le fac, dau decizii nefericite, cum a fost cea cu piețele, de exemplu. Nu li se poate imputa tragedia de la Piatra Neamț, dar o vor deconta politic”.

2. Lipsa de leadership

Una dintre marile probleme ale PNL este lipsa leadership-ului, tradusă în practică prin decizii contradictorii, lipsă de coerență în actul guvernamental și comunicare proastă, lucruri care au sărit în ochi și mai mult în perioada de pandemie.

Acesta este și motivul pentru care principalul vector de comunicare al PNL rămâne președintele Iohannis, cel care lansează cele mai dure atacuri la adresa PSD, așa cum a făcut și marți seara.

Sociologul Ovidiu Voicu: „Este și un management defectuos al statului, guvernul e slab dincolo de situația critică în care ne aflăm dintr-o cauză externă guvernării, pandemia, nu cred că ar fi reușit să facă treabă nici în timpuri bune. Comunicarea proastă este rezultatul incompetenței administrative. Au o criză de cadre, care explică și criza de lideri și la nivel administrativ”.

Analistul politic Andrei Țăranu: „Dacă PNL va comunica în continuare la fel de prost, PSD are șanse să își revină. Nu sunt rău intenționați, dar nu știu să comunice, mai ales cu niște grupuri sociale care au fost obișnuite să fie mângâiate pe cap, apărate și care au priză publică”.

3. Metehne vechi: traseism și politizare

Înaintea alegerilor locale, PNL a căzut testul traseismului, trecând pe listele pentru primari, consilieri județeni și locali mai mulți politicieni racolați de la PSD. Deși președintele Iohannis s-a pronunțat împotriva acestei practici, ba chiar și premierul Orban spunea că este împotriva traseismului, PNL nu a dat înapoi, deși în alegerile trecute condamna practica PSD. Astfel, sute de migratori politici s-au regăsit pe listele PNL, iar guvernul a avut grijă să le repartizeze primarilor sume generoase înainte de alegeri. De notorietate este cazul lui Mihai Chirică, fost primar PSD de Iași, transferat la PNL.

O altă mare problemă este cea a politizării, PNL punând în funcții diverși clienți de partid, fără competențe pentru posturile respective. În primul val al pandemiei de coronavirus, de exemplu, a pus manager la spitalul din Piatra Neamț un antreprenor de pompe funebre. Este spitalul care a schimbat 8 manageri într-un an și la care s-a produs incendiul din secția de terapie intensivă, unde 10 pacienți cu Covid au ars de vii.

Cazurile de politizare marca PNL au fost în repetate rânduri semnalate de presă, ultimul fiind cel al celor 13 directori fără nicio expertiză în domeniu, puși la Sistemul de Gospodărire a Apelor. Inspectoratele școlare au căpătat și ele culoarea galbenă, mulți fiind candidați la alegerile parlamentare pe listele PNL.

Președintele Iohannis găsește însă justificări și spune că PNL a pus oameni pregătiți în aceste funcții, deși exemplele îl contrazic.

Sociologul Ovidiu Voicu: „Acapararea statului, asta face PNL, numește pe criterii politice în funcții publice, de la inspectori școlari la șefi la mediu, la DSP-uri. Criteriile sunt politice și nu de competență, este stilul PSD. Acest lucru le va aduce o scădere la vot în competiția cu USR, care e foarte importantă pentru ei”.

Analistul politic Cristian Pârvulescu: „Nu există o garanție că PNL este în mod semnificativ deosebit de PSD”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG