Linkuri accesibilitate

3 minute | Messi & Argentina câștigă Cupa Mondială, Putin merge în Belarus și implicarea României în „scandalul Qatar”


Lionel Messi sărută cel mai important trofeu al carierei sale, în timp ce ține în mână premiul Balonul de Aur, după ce a câștigat Cupa Mondială din Qatar, pe stadionul Lusail, 18 decembrie 2022.
Lionel Messi sărută cel mai important trofeu al carierei sale, în timp ce ține în mână premiul Balonul de Aur, după ce a câștigat Cupa Mondială din Qatar, pe stadionul Lusail, 18 decembrie 2022.

Argentina lui Lionel Messi a câștigat aseară Cupa Mondială de fotbal din Qatar, după un meci descris ca „incredibil”, „dramatic”, „de infarct” sau „cea mai frumoasă finală din istorie”.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Argentina a învins Franța în finala Cupei Mondiale, într-un meci care a trecut „de la agonie la extaz”, așa cum le place comentatorilor de fotbal să spună.
  • Vladimir Putin merge pentru prima dată după trei ani în Belarus, iar presa de stat din Rusia a anunțat încă din weekend că acesta ar urma să facă un anunț important în următoarele zile.
  • România ține în viață speranțele că o decizie favorabilă privind intrarea în Schengen va fi luată anul viitor.

Messi iese din umbra lui Maradona

Francezul Kylian Mbappé a marcat de trei ori, două dintre goluri fiind în ultimele zece minute ale finalei, însă nu a fost suficient. Argentinianul Lionel Messi a reușit „doar” două goluri, însă avea să câștige trofeul după ce finala a fost decisă la penaltiuri: 4-2 pentru Argentina.

Astfel, Lionel Messi a câștigat - în cele din urmă - cel mai prețios trofeu al carierei sale, conducând Argentina la primul său titlu de campion mondial din 1986 încoace, scrie The Athletic.

La cei 35 de ani ai săi, Messi a declarat imediat după meci că nu intenţionează să se retragă de la echipa naţională şi doreşte să mai joace „câteva meciuri în calitate de campion mondial”, conform The Guardian.

După victoria Argentinei, sărbătorile spontane au pus stăpânire pe străzile din marile orașe ale țării, transmite The New York Times.

Lionel Messi ridică trofeul Cupei Mondiale, înconjurat de colegii săi, fiind îmbrăcat într-o mantie tradițională din lumea arabă, Doha, Qatar, 18 decembrie 2022.
Lionel Messi ridică trofeul Cupei Mondiale, înconjurat de colegii săi, fiind îmbrăcat într-o mantie tradițională din lumea arabă, Doha, Qatar, 18 decembrie 2022.

Presa comentează pe marginea pelerinei cu care Lionel Messi a fost îmbrăcat la decernarea trofeului de către emirul Qatarului. Potrivit Hotnews, mantia poartă denumirea de „bisht” și este îmbrăcată de bărbații din lumea arabă la ocazii speciale.

The Guardian publică o fotogalerie cu cele mai importante momente ale partidei, în timp ce BBC dezbate dacă victoria Argentinei în fața Franței este cea mai bună finală din toate timpurile. Tot BBC se întreabă dacă Lionel Messi este acum cel mai mare fotbalist.

Însă, The Washington Post ne aduce aminte că s-a încheiat o Cupă Mondială a ororilor în materie de drepturile omului, după ce organizațiile pentru drepturile omului au semnalat moartea a mii de muncitori.

FIFA, organismul global de guvernare a fotbalului, a avut numeroase ocazii de a lua poziție în privința muncitorilor care au construit infrastructura, în condiții inumane, însă nu a făcut-o.

Fanii argentinieni sărbătoresc câștigarea Cupei Mondiale în Buenos Aires, Argentina, 18 decembrie 2022.
Fanii argentinieni sărbătoresc câștigarea Cupei Mondiale în Buenos Aires, Argentina, 18 decembrie 2022.

Tot FIFA a interzis difuzarea, înaintea finalei, a unui mesaj pe care președintele ucrainean ar fi dorit ca miliarde de oameni să-l audă.

„Să vedem împreună finala Campionatului Mondial! Şi să vedem împreună sfârşitul războiului!”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs preînregistrat, conform Agerpres.

Putin în Belarus

Kievul a fost atacat din nou, în această dimineață, iar un consilier prezidențial ucrainean spune că Rusia antrenează soldați pentru o posibilă nouă ofensivă, care ar putea include atacuri masive ale infanteriei, conform NYT.

Între timp, Vladimir Putin efectuează prima vizită sa în Belarus după ani de zile, iar Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina este pregătită pentru toate scenariile posibile de apărare, relatează Reuters.

Belarus a servit drept bază pentru ofensiva trupelor rusești în Ucraina, în luna februarie, iar acum trupele rusești staționate acolo se pregătesc să efectueze exerciții.

Localnici din Avdiivka, regiunea Donețk, stau în subsolul unei clădiri pentru a se proteja de bombardamente, 15 decembrie 2022.
Localnici din Avdiivka, regiunea Donețk, stau în subsolul unei clădiri pentru a se proteja de bombardamente, 15 decembrie 2022.

De la Moscova, presa de stat scrie că Vladimir Putin ar urma să facă „declarații importante” în această săptămână, conform Agerpres.

NYT scoate la lumină un episod din luna aprilie, ce ar fi putut să schimbe cursul războiului într-o direcție extrem de periculoasă. Forțele ucrainene au încercat să îl ucidă pe șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov, în timpul unei vizite pe front, iar Statele Unite s-au opus planului.

Acum, după zece luni de război, fostul secretar de Stat american Henry Kissinger declară că se apropie tot mai mult momentul în care va trebui găsită pacea, pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator.

Este greu de imaginat un astfel de scenariu, întrucât directorul CIA, William Burns, a declarat că Rusia nu a fost serioasă până acum în ceea ce privește desfășurarea negocierilor pentru a pune capăt războiului, relatează PBS.

BBC informează că Rusia va trimite muzicieni și cântăreți pe front, pentru a ridica moralul trupelor, iar mai multe informații la zi găsiți în live-blogul Europei Libere.

Austria dă de înțeles că s-ar putea răzgândi

Guvernele din România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan au semnat sâmbătă la București un acord pentru crearea unui cablu submarin care va transporta energie electrică din surse regenerabile, scrie Europa Liberă.

Construcția va dura șase ani, iar prin cablul de aproape 1.200 de km energia va ajunge în România și apoi va fi transportată în Ungaria și restul Europei.

Economica relatează că BRD Pensii, cel mai mic și mai puțin performant administrator de pensii private obligatorii (pilon II), și-a anunțat intenția de a părăsi România. Deoarece legea a fost schimbată recent, nu este exclus ca fondul unde cotizează jumătate de milion de români să ajungă în administrarea indirectă a autorităților, însă nu acesta este cel mai probabil scenariu.

Politico a scris în weekend că o cursă TAROM de pe ruta Bruxelles-București a făcut o escală „la cererea europarlamentarilor români” în Strasbourg, unde au urcat cel puțin patru demnitari.

În ceea ce privește instituțiile europene, Libertatea transmite că europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL) a fost de două ori în Qatar în calitate oficială, pe banii qatarezilor, fără să declare vizitele la Parlamentul European.

Subiectul este important în contextul în care Eva Kaili, fostă vicepreședintă a Parlamentului European, a fost arestată, fiind acuzată că a luat bani de la Qatar pentru a influența deciziile la Bruxelles.

Cristian Bușoi, europarlamentar din partea PNL, ar fi fost în Qatar de două ori, costurile vizitelor fiind suportate de către guvernul acestei țări, conform Libertatea.
Cristian Bușoi, europarlamentar din partea PNL, ar fi fost în Qatar de două ori, costurile vizitelor fiind suportate de către guvernul acestei țări, conform Libertatea.

News.ro relatează despre faptul că 52% dintre austrieci aprobă decizia blocării României şi Bulgariei privind intrarea în Schengen, în timp ce 34 la sută au declarat că nu sunt de acord.

Iar ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, dă asigurări că „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”, dacă România va lua măsuri în următoarele luni, iar Viena va constata o scădere a numărului solicitanţilor de azil, relatează Hotnews.

În Europa Liberă mai puteți citi despre cum a ajuns primarul Iașului, Mihai Chirica, să colecționeze dosare penale și să rămână în funcție; despre implicarea VIP-urilor din politică și televiziune într-un proiect imobiliar controversat de la Cluj; dar și despre cazul celor două judecătoare excluse din magistratură, după ce au denunțat un „grup de criminalitate organizată din interiorul justiției”.

În final, portretul unui revoluționar fără privilegii: Daniel Vighi.

Alte subiecte:

Nu uitați că așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Zi frumoasă,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG