Linkuri accesibilitate

Ungaria spune că UE ar trebui să continue „dialogul” cu Belarus


Ungaria a solicitat Uniunii Europene să continue „dialogul” cu președintele belarus Aleksandr Lukașenka.

Ministrul de externe, Péter Szijjártó, a lansat acest apel pe 13 august, în ciuda represiunii brutale din Belarus împotriva protestatarilor care consideră că recenta realegere a liderului autoritar a fost obținută prin fraudă.

„Suntem interesați de luarea deciziilor UE bazate pe dialog, ceea ce nu face imposibil pentru Uniunea Europeană și Belarus să-și construiască relațiile în viitor sau să revină la programul de Parteneriat Estic", a spus Péter Szijjártó într-o postare pe Facebook.

Programul Parteneriatului Estic a fost lansat în 2009 și este menit să aducă Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina mai aproape de UE, fără o ofertă clară de aderare viitoare.

În Belarus, cel puțin doi protestatari au murit, iar aproximativ 6.700 de persoane au fost reținute de la izbucnirea confruntărilor din 9 august, după anunțul autorităților electorale potrivit căruia sondajele de la urnă au arătat că Lukashenka a câștigat al șaselea mandat cu aproximativ 80 la sută din voturi, victorie nerecunoscută de contracandidata sa, reprezentanta opoziției Svetlanana Țihanovskaia.

Brutalitatea forțelor de securitate din Belarus împotriva protestatarilor neînarmați, care a inclus utilizarea de muniție letală, a dus la condamnarea pe scară largă din partea țărilor occidentale.

Echipa de campanie a lui Țihanovskaia spune că aceasta a fost obligată de forțele de ordine să părăsească Belarus atunci când a încercat să depună o plângere oficială la Comisia Electorală Centrală împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor din 10 august.

Miniștrii de externe ai UE au programat o reuniune pe 14 august pentru a discuta despre represiunea brutală.

Șeful de diplomației UE, Josep Borrell, a convocat această reuniune după ce a spus că UE ar putea impune sancțiuni împotriva „celor responsabili de violența observată, arestările nejustificate și falsificarea rezultatelor alegerilor”.

În 2016, Uniunea Europeană a ridicat cele mai multe sancțiuni pe care le impusese Belarusului după ce Lukașenka a eliberat prizonierii politici și a permis organizarea de proteste.

În timpul unei vizite în Belarus din iunie, premierul ungar Viktor Orban a cerut ridicarea completă a sancțiunilor UE împotriva Minskului.

„Ungaria consideră că Uniunea Europeană ar trebui să ridice definitiv sancțiunile împotriva Belarusului", a spus Orban după discuțiile avute cu Lukașenka pe 5 iunie.

Lukașenka a lăudat Ungaria în contradicția sa cu Bruxelles-ul pentru statul de drept și libertatea mass-media, spunând că e „cel mai apropiat partener al Belarusului din Uniunea Europeană”.

Între timp, ministrul ceh de externe, Tomáš Petříček, a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul statului Belarus la Praga pe 12 august pentru a-și exprima dezacordul față de „represiunea violentă împotriva protestatarilor opoziției”.

Tomáš Petříček a respins, de asemenea, afirmația lui Lukașenka, potrivit căruia Republica Cehă, membră a UE, se afla în spatele protestelor din Belarus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG