Sorina Pintea a venit la Spitalul de la Săpoca împreună cu membrii Corpului de Control de la Ministerul Sănătății pentru a "finaliza" cercetările care țin de instituția pe care o reprezintă. Înainte să înceapă verificările ministra a spus că tragedia putea fi evitată.
În cercetările care urmează vor fi luate la mână și fișele de post ale personalului medical, după cum a explicat Pintea: "sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vom verifica fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical". Ministra a adăugat că nu a fost luată în discuție ideea suplimentării posturilor: "în statutul de funcţii al acestui spital, în 2016 existau 828 de posturi, în acest moment există 873 de posturi, deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi".
Sorina Pintea nu înțelege "de ce nu s-au ocupat" aceste locuri libere și nici nu știe deocamdată "dacă au fost sau nu scoase la concurs"
În ceea ce privește solicitările sindicatului sanitar din Spitalul Săpoca referitoare la sporurilor salariale, ministra consideră că "legiuitorul a stabilit nişte sporuri între 55% şi 75% pentru că recunoaşte pericolul acestei munci, dar conducerea spitalului putea, din venituri proprii, să urce la maximum".
Un pacient de 38 de ani internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru oameni şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.
Directorarea Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat că atacul s-a produs în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.
Sevrajul alcoolic, denumit și sevraj etilic sau sevraj etanolic, se manifestă la persoane care suferă de alcoolism și încetează ori reduc consumul de alcool, după 10-15 ani de excese. În 3-6 ore de la oprirea consumului, apar tremurături ale mâinilor, limbii și ochilor, greață și vomă, slăbiciune, tahicardie, transpirație abundentă, tensiune crescută, stări de anxietate, irascibilitate sau deprimare, hipotensiune ortostatică. Spre deosebire de sevrajul la droguri (heroină, cocaină), sevrajul la alcool pune viața în pericol. Fără tratament, 20% din pacienți evoluează spre deces,