Rareș Bogdan „Sper ca Viorica Dăncilă să nu se supună penibilului”.Cine a ales jurnaliștii pentru dezbaterea de marți

Klaus Iohannis, flancat de șeful său de campanie, premierul Ludovic Orban, și de unul dintre liderii echipei de campanie, Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și membru al echipei de campanie a lui Klaus Iohannis, a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, care au criteriile de selecție a jurnaliștilor și a politologilor invitați la dezbaterea de marți. Bogdan mai spune și că Viorica Dăncilă nu va fi invitată, în pofida criticilor pe care le-a atras refuzul președintelui în funcție de a se confrunta într-o finală electorală cu contracandidata sa. Este a doua oară, de la alegerile din anul 2000, când nu există de dezbatere finală între candidați în turul al doilea, după refuzul lui Ion Iliescu de a-l întâlni pe Corneliu Vadim Tudor

Rareș Bogdan spune că pe lista inițială de invitați s-au aflat 40 de jurnaliști și politologi, din care au fost selectați nouă, nefiind încă definitive numele celor care îi vor adresa întrebări lui Klaus Iohannis. Europarlamentarul liberal i-a enumerat, dintre cei care vor participa la dezbatere, pe Cristian Pârvulescu și Dumitru Borțun, din cadrul SNSPA, cea care s-a oferit să organizeze întâlnirea. De asemenea, Cristian Leonte sau Andreea Esca, de la ProTV, Moise Guran, de la Europa FM, Radu Tudor, de la Antena 3, Ion M. Ioniță, de la Adevărul, sunt printre cei selectați. Vor mai fi și jurnaliști de la România TV și de la Digi 24, însă nu s-a decis încă și nu s-au primit toate răspunsurile, a precizat Rareș Bogdan.

L-am întrebat care au fost criteriile pe baza cărora au fost aleși invitații.

„Sunt jurnaliști cunoscuți, cu notorietate în rândul telespectatorilor, ascultătorilor și cititorilor și personalități ale spațiului public, care au făcut analize pertinente. Sunt oameni cu cotă mare de încredere, indiferent dacă sunt de la instituții cu audiență mai mare sau mai mică. Importantă este încrederea și cariera”, a spus Rareș Bogdan.

El a precizat că lista a fost concepută de consilierii președintelui și de membri ai echipei de campanie și selecția numelor i-a fost prezentată președintelui Iohannis, care și-a dat acordul.

„Am vrut să invităm și critici ai președintelui, care nu au împărtășesc neapărat aceleași opinii cu președintele, de la instituții media care nu au fost deloc blânde cu președintele în funcție, cum sunt cei de la Antena 3 și România TV.” El a precizat că nu a fost implicat în selecție.

Rareș Bogdan a spus că președintele Iohannis a cerut să fie o dezbatere liberă, fără teme prestabilite, la care jurnaliștii să adreseze una până la patru întrebări. Candidatul PNL la alegerile prezidențiale a mai cerut să fie incluși și jurnaliști critici, care nu susțin proiectele sale, a mai arătat Rareș Bogdan.

Va fi, totuși invitată Viorica Dăncilă, în condițiile în care a insistat că dorește să vină la această dezbatere, pentru a intra în confruntare directă?

Răspunsul lui Rareș Bogdan a fost fără ezitări - „Nu. Dar poate să vină undeva unde nu este invitată? Nu este un eveniment deschis publicului. Se adresează televiziunilor și celor care vor să transmită pe internet. Viorica Dăncilă, care în ultimii doi ani de zile a reușit de multe ori să devină ridicolă, din păcate pentru România și pentru dânsa, sper să nu devină și penibilă. Să înțeleagă că e prea puternic ridicolul să se pună în situația de a face înconjurul clădirii și de a căuta o intrare”

Și dacă va veni, așa cum a anunțat Viorica Dăncilă că este posibil?

„Eu nu cred în lebede negre. Eu cred în prestația candidaților. Klaus Iohannis este de la mare distanță cel mai bun. Sper să-l aleagă românii în număr mare și în turul al doilea”.

Rareș Bogdan spune că refuzul unei dezbateri finale cu contracandidata sa nu îi va afecta lui Klaus Iohannis alegerea detașată ca președinte. „Este cel mai bun din mai multe motive - spune Rareș Bogdan -, care susține că actualul șef al statului „are o prestație internațională cum nu a avut niciunul dintre președinții României în ultimii 30 de ani”. „A stat în mantia constituțională și a păstrat linia constituțională firească a unui președinte. I-a ținut piept unui partid care a încercat să devină partid -stat”, spune fostul jurnalist despre candidatul pe care îl susține. „Nici cei mai talibani susținători ai PSD nu pot face o comparație între doamna Dăncilă și Klaus Iohannis. E o diferență ca de la cer la pământ”, mai spune Bogdan.

Cu toate criticile, nu există nicio șansă să reveniți și Viorica Dăncilă să fie invitată?

„Am optat de la bun început pentru un model care a fost aplicat și în Franța, în 2002, când Jacques Chirac a refuzat o dezbatere cu Jean Marie Le Pen, pentru a nu-l legitima pe candidatul Frontului Național (de extremă dreapta - n.r.) și politicile pe care le promova. La fel, în România, în anul 2000, când Ion Iliescu a refuzat să se întâlnească în turul al doilea cu Corneliu Vadim Tudor”, a spus Rareș Bogdan.

El a adăugat că îl surprinde „încăpățânarea PSD de a solicita întâlnirea și uitarea multora care nu mai iau în calcul lipsa de calități și prestația Vioricăi Dăncilă din ultimii doi ani, lipsa de reprezentare”. „S-a uitat că, pe plan internațional, Klaus Iohannis a fost un pompier atomic, care trebuia să stingă incendiile provocate de PSD, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă”, a mai spus Rareș Bogdan, care a invocat „discuții ale actualului șef al statului în care acesta din urmă dădea asigurări liderilor din țările partenere că România nu derapează și nici nu se transformă în stat autocratic.”

Îți mai recomandăm Viorica Dăncilă se mai gândește dacă merge la dezbaterea lui Klaus Iohannis