Vaccinarea în lume: imunizarea celor mai săraci e și în interesul bogaților. Canada a comandat cât pentru cinci generații

Un bărbat din Ungaria primește primește prima doză de vaccin

Echitatea distribuirii vaccinurilor anti-Covid va determina în mod direct momentul în care omenirea va învinge pandemia. Țările bogate au anunțat că vor dona sume consistente pentru ca statele sărace să-și poată vaccina populația. Nu e doar altruism, ci mai degrabă o strategie preventivă.

Opt din zece locuitori de pe Glob trăiesc în țări care vor avea nevoie de ajutor internațional pentru a-și imuniza populația. Un mecanism internațional intitulat Covax, condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), își propune să sprijine țările sărace sau aflate în curs de dezvoltare să își vaccineze cetățenii.

Covax a fost creat de OMS în aprilie 2020 pentru a nu se mai ajunge la situația din timpul pandemiei cu gripă porcină din 2009. Atunci țările bogate au achiziționat cele mai multe vaccinuri de pe piață, în dauna celor sărace - care erau de fapt și cele mai afectate.

Covax își propune să achiziționeze 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul acestui an. 1,8 miliarde dintre acestea ar urma să ajungă la 92 dintre cele mai sărace țări de pe Glob.

Logica generală a COVAX este că nicio țară nu ar trebui să vaccineze mai mult de 20% din populația sa până când toate țările nu au vaccinat 20% din populațiile lor, în conformitate cu principiile globale egalitate”, se arată într-un articol științific publicat zilele trecute în The Lancet.

Principalii donatori ai Covax sunt SUA, care a promis 4 miliarde de dolari, Marea Britanie, cu 734 de milioane de dolari și Uniunea Europeană - 500 de milioane de euro. Ar mai fi nevoie de încă 2 miliarde de dolari pentru ca organismul internațional să își atingă ținta pentru 2021.

Canada a comandat vaccinuri cât pentru cinci generații

Un studiu realizat de Duke Global Health Innovation Center arată că în ianuarie 2021 4,2 miliarde de doze de vaccin se aflau în posesia țărilor dezvoltate, în timp ce 670 de milioane în a celor în curs de dezvoltare.

În procente, guvernele bogate, în care locuiește 16% din populația Globului, au încheiat precomenzi pentru 70% din dozele de vaccin pe care producătorii de vaccinuri aprobate sau în curs de aprobare le pot furniza în 2021.

Aceeași sursă relevă cât de adânci sunt inechitățile. Canada, de pildă, a comandat până în februarie 338 de milioane de doze de vaccin, suficiente cât să își imunizeze de cinci ori întreaga populație.

Canada a încheiat primele comenzi încă din august anul trecut, iar printre companiile cu care a făcut înțelegeri se numără și unele ale căror vaccinuri nu au fost încă aprobate. De menționat că e vorba de vaccinuri comandate, nu primite propriu-zis.

Harta comenzilor pentru vaccinurile Covid, conform datelor din februarie 2020

SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia, Noua Zeelandă și Chile au încheiat și ele precomenzi care, dacă ar fi onorate în totalitate, ar fi suficiente pentru a vaccina mai mult decât dublul populației.

În contrapondere, cele mai populate state de pe Glob, China și India, au încheiat precomenzi suficiente pentru a-și imuniza – având în vedere datele disponibile în prezent – sub 5% din populație.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi, cu o zi înainte de reuniunea G7, că SUA și țările europene ar trebui să ofere 5% din disponibilul lor de vaccinuri către țările aflate în curs de dezvoltare.

„Un astfel de gest nu va schimba campaniile noastre de vaccinare, dar fiecare țară ar trebui să pună deoparte un număr mic de doze pe care le are pentru a transfera împreună zeci de milioane din ele. Dar aceasta foarte repede astfel încât oamenii de pe teren să poată vedea că se întâmplă”, a spus Macron, într-un interviu acordat Financial Times.

De ce trebuie ajutate țările sărace

Solidaritatea țărilor bogate față de cele sărace e motivată și de rațiuni de sănătate publică, spune doctorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Medicul a precizat la Europa Liberă că țările dezvoltate au interesul ca pandemia să fie eradicată și în cele sărace sau în curs de dezvoltare pentru a preîntâmpina apariția unor mutații ale virusului.

Emilian Popovici, vice president of the Society of Epidemiology

Dacă un număr de țări mai dezvoltate țin sub control infecția Covid-19 prin măsurile pe care le iau, prin vaccinare, dar pe de altă parte rămân țări în care vaccinarea nu este deocamdată la îndemână, atunci se poate întâmpla ca în acele țări, virusul circulând, să genereze variante noi iar în unele situații cu capabilități crescute legate de transmisibilitate. Astfel, țările care țin sub control infecția pot ajunge inevitabil să se confrunte cu aceste variante care vor îngreuna eforturile de a ține infecția sub control”, spune epidemiologul.

Emilian Popovici adaugă că acest tip de solidaritate al statelor bogate pentru a le ajuta pe cele subdezvoltate a mai existat și în trecut, însă nu la o scară atât de importantă.