30.000 de monumente istorice erau, la ultima raportare, pe teritoriul României; multe au sute de ani, iar trecerea timpului, intervenția și neintervenția omului au fost vizibile în multe cazuri. Dintre acestea, aproximativ 600 necesită lucrări urgente, spun experții. Iar numărul crește constant.
Gregorian Bivolaru, denumit guru al unei mișcări internaționale de yoga, a fost pus oficial sub acuzare de „viol, abuz de încredere, răpire și trafic de persoane în grup organizat", de un judecător parizian.
În timp ce la Alba-Iulia se adunaseră 100.000 de oameni pentru a saluta Unirea Transilvaniei cu Regatul României, Regele Ferdinand și Regina Maria intrau în Bucureștiul eliberat. Autorii Unirii din 1918 au gândit cele două evenimente împreună. Iată ziua victoriei descrisă în jurnalul Reginei Maria.
Episcopul Iuliu Hossu a rostit Proclamația Unirii în fața Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Episcopul greco-catolic a recitit Proclamația în 1969, fiind înregistrat în secret. Se afla în domiciliu forțat la Mănăstirea Căldărușani, după anii de închisoare la Sighet.
Din 2012, ziua Sfântului Andrei - 30 noiembrie - este sărbătoare legală și zi nelucrătoare. Românii au intrat astfel oficial în clubul națiunilor care își revendică începuturile creștine de la apostolul Andrei, alături de scoțieni, spanioli, greci și ruși. Cine este însă Sf. Andrei?
Din 30 noiembrie, sistemul Garanție-Returnare e funcțional. Cumpărătorii vor plăti mai mult cu 50 de bani pentru băuturile îmbuteliate în recipiente nereutilizabile, dar reciclabile. Iar banii vor fi recuperați prin returnarea ambalajelor la punctele special amenajate. Cum funcționează sistemul?
Fiecare națiune are la origini mituri fondatoare, iar cultul Sfântului Andrei în România, considerat ocrotitor spiritual al țării, se înscrie în această categorie, spune Mirel Bănică, antropolog și cercetător al fenomenului religios.
Epopeea fugii fostului primar Cătălin Cherecheș, începută pe 24 noiembrie, s-a încheiat pe 28 noiembrie, în sudul Germaniei. Cherecheș a fost reținut de polițiștii care l-au prins lângă gara din Augsburg. În țară, fuga lui a decapitat conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Fuga din țară înainte de condamnarea definitivă a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, readuce în discuție legea privind evadarea, care ar crește pedepsele celor condamnați și care a fost votată luni de politicieni.
Încarcă mai mult
Nici o sursă media